Meditsiinimeediumi maksaravi. Anthony William

Читать онлайн.
Название Meditsiinimeediumi maksaravi
Автор произведения Anthony William
Жанр Здоровье
Серия
Издательство Здоровье
Год выпуска 0
isbn 9789916111314



Скачать книгу

et midagi halba on toimumas, kuigi me seda ei näe ega tunne. Nad näevad, et üha enam inimesi haigestub. Patsiendid kirjeldavad mõistatuslikke kroonilisi haigusi ning otsivad kõikjalt vastuseid. Probleem on selles, et tervisesuundumused takistavad sageli tõeotsinguid.

      Ühe hiljutise suundumuse tõttu on hakatud üha enam aega, energiat ja raha kulutama kilpnäärmele. Rääkisin sellest populaarsest teooriast oma eelmises teoses „Meditsiinimeediumi kilpnäärmeravi: Hashimoto türeoidiidi, Gravesi tõve, unetuse, kilpnäärme alatalitluse, kilpnäärmesõlmede ja Epstein-Barri viiruse taga peituv tõde“. Haiget kilpnääret süüdistatakse kõikvõimalikes tervisehäiretes, juuste väljalangemisest nurisünnituseni. Selgitasin raamatus, miks see teooria on vale. Kilpnääre on kahtlemata hämmastav kehaosa, ent nääre ise ei tekita kroonilisi haigusi. Enamasti, kui süüdistatakse kilpnääret – või südant, magu või geene –, tekitab probleeme hoopis hätta sattunud maks.

      Tõsiasi on see, et maks on su parim sõber. See täidab enam kui kahte tuhandet elutähtsat ülesannet, mida meditsiiniringkondades veel ei tunta. Maks töötab väsimatult päeval ja öösel. See hakkab varakult ettevalmistusi tegema, kui teab, et vajad erilist tuge, ja see koristab su maiste eksimuste jäljed. Maks on ladu, filter, töötlemiskeskus, jäätmekäitleja ja palju muud. Maks kaitseb sind igati. See on sinu eest alati hoolitsenud – kustutanud tulekahjusid, teinud kahjutuks pomme, hüpanud sulle mõeldud püssikuuli ette, piiranud sisse pahategijad ja hoidnud ära sisemisi katastroofe. Oled kõigi katsumuste kiuste elus just tänu maksale.

      Küsi mõnelt kirurgilt, mis tunded teda valdasid, kui ta esimest korda nägi elavat maksa. Veetnud lugematuid tunde loengutes, uurinud õpikuid ja pilte ning harjutanud mitu kuud laipade peal, mis tunne oli seista operatsioonisaalis ja vaadata patsiendi elavat maksa? Kirurg mainib ilmselt, et ta ei uskunud oma silmi. Võib-olla ei saanud ta operatsioonijärgsel ööl koguni magada, kuna mõtles kogu öö sellele majesteetlikule ja mõistatuslikule elundile – ta oleks justkui viimaks ometi oma silmaga näinud majesteetlikku ja mõistatuslikku vaala. See elund avaldab niisugust mõju isegi neile, kes ei ole kursis kaugeltki kõikide maksa tööülesannetega.

      Nüüd hakkad maksa nägema uues valguses. Õpid elundit väärtustama. Kirjutasin selle raamatu, et sa näeksid oma keha sisse ja tutvuksid oma ustavaima liitlasega, kes on alati sinu eest võidelnud ja teinud raskemat tööd, kui keegi arvata oskab. Selleks, et hinnata looduse imesid, ei pea me sõitma teise maailma otsa; peame lihtsalt endasse vaatama.

      Ohustatud maks

      Mis siis, kui sul pole aega imesid uurida? Igapäevaelu elades ja korraga miljoni asjaga tegeldes pole ju tähtis, et maks annab tunnistust inimkeha vaimustavast intelligentsusest? Miks sa peaksid maksast hoolima?

      Peame niigi paljude asjade pärast muretsema. Tahame, et pereliikmed oleksid terved ja õnnelikud, püüame tööl särada, end vormis hoida ning vältida kehakaalu tõusu, epideemia mõõtmed võtnud depressiooni, südamehaigusi, enneaegu vananemist ja kroonilisi haigusi; muretseme saastatud maailma, välja surevate loomade ja ebakindla tuleviku pärast... nimekiri on lõputu. Kõige sellega silmitsi seistes püüame lihtsalt kuidagimoodi vastu pidada. Miks siis koormata end veel ühe murega? Milleks muretseda veel ühe asja – maksa – pärast, kui meile räägitakse pidevalt, et peaksime stressi maandama, elu lihtsustama ja õppima „ei“ ütlema kõigele, mida me ei vaja?

      Vastus on lihtne. Su maks on hädas ja sa pead selle eest paremini hoolitsema. Teadmine, kui võimas on su maks – ja kui palju paremini keha end tunneb, kui kannad hoolt oma maksa eest –, muudab kõike. Mis siis, kui saaksid ühele kehaosale keskendudes tervendada ka kõiki teisi ja lisaks kõrvaldada tekkivad tervisehäired, mille olemasolust sa teadlikki pole? Kui me vaid teaksime, kui paljud sümptomid, tervisehäired ja haigused on seotud maksaga – mitte ainult maksavähk, -tsirroos ja hepatiit –, pöörataks maksale meditsiiniringkondades palju rohkem tähelepanu.

      Maksa eest hoolt kandes teed head ka südamele, ajule, immuunsüsteemile, nahale ja seedeelundkonnale. Maksa tervise eest hoolitsedes magad hästi, hoiad vere suhkrusisalduse tasakaalus, alandad vererõhku ja vähendad kehakaalu ning paistad noorem ja ka tunned end nooremana. Mõtled selgemalt, oled rahulikum ja õnnelikum. Kohaned kiiresti muutuva maailmaga. Maksa toetamine on kõige tõhusam tegu su kohustuste nimekirjas. Terve maks maandab väga hästi stressi, pidurdab vananemisprotsessi ja kaitseb sind ohtliku maailma eest. Sellest sõltub su vaimne, emotsionaalne, kehaline ja hingeline heaolu. Maksale tähelepanu pööramine ei ole viimane kõrs, mis murrab kaameli selja; see on abikäsi, mis kergendab kaameli koormat ja päästab tema elu.

      Inimesed, kes soovivad saada nägijaiks, keskenduvad ajule ja kolmandale silmale. Nad üritavad jõuda kõrgemale teadvuse tasandile meelt vaigistades või panna mõtete kaudu avalduma teatud sündmusi. Maksa eiratakse seejuures täielikult, kuigi selle elundi tundmine valgustaks meid rohkem, kui arvata oskame.

      Peame kahtlemata tähelepanu pöörama planeedi tervisele, ent me ei tohi unustada ka iseenda tervist. Igaühel meist on planeet, mille pärast peame muretsema: meie keha. Oled kogu elu kandnud kaasas tervet maailma. Kuna planeedi Maa tasakaal on habras ja üks nõrk lüli võib ohustada tervikut, peame enda eest hoolitsema. Kas majesteetlikud vaalad on olulised? Kas meile läheb korda see, et nad võivad välja surra? Muidugi – ohustatud liigid on olulised ja peame neid kaitsma. Samamoodi peame hoolitsema ületöötanud, ülekoormatud ja suures stressis oleva ohustatud maksa eest. Mitte keegi ei taha elada maailmas, kus ookeanid on mürgised ning linnu-, looma- ja taimeliigid võitlevad saastatud keskkonnas ellujäämise eest. Mitte keegi ei taha elada kehas, kus veri on mürgine ja maks ägab kohustuste koorma all, üritades sind tervena hoida.

      Ometi oleme jõudnud punkti, kus inimeste maksad on ohustatud. Meie enda sisekeskkond on tulvil toksiinidest, millega puutume kokku iga päev – meie kehad on tegelikult halvemas seisus kui meie planeet –, ja koristustööd on peamiselt maksa õlul. Kujutle, et su maks on Grööni vaal ja su veri on ookean. Kui ookeanivesi muutub paksuks, kuna on sodi täis – mõtle antibiootikumidele, muudele ravimitele, taimekaitsevahenditele, seenhaigusi tõrjuvatele vahenditele, puhastusvahenditele, lahustitele, plastidele, kroonilisele veepuudusele, viiruste ja bakterite jääkainetele, ülemäärasele rasvakogusele, mida saad kahjulikest toitudest, ja muule taolisele –, ei saa vaal enam hästi veest toitu kätte. Kui vaal ei saa hetkekski puhkust, võib ta ajapikku haigestuda. Suur imetaja ei suuda lõpuks enam isegi pinnale hingama tõusta.

      Kogu maailma vaevavad maksaprobleemid. Enamiku inimeste maks on tänapäeval ülekoormatud. Tuhandest inimesest üheksasajal on maks hädas – ja peaaegu mitte ükski neist ei tea seda. Nagu eespool mainisin, maks on olulisem, kui arvatakse. Meditsiiniteadlased pole maksa kuigi palju uurinud, kui kõrvale jätta maksasiirdamine, ning sellest, kui tihedalt on maks seotud inimeste viletsa tervisega, ei räägita. Kuna meditsiiniringkonnad ei mõista veel kõike, mida maks teeb, kui paljud tervisehäired, haigusnähud ja haigused viitavad tegelikult maksaprobleemidele või mida elund vajab selleks, et tõhusalt töötada, ei saa nad neid olulisi teadmisi ka edasi anda. Maks on kauge tundmatu objekt nagu Vaikse ookeani suur prügisaar enne avastamist. (Ka see on suuresti endiselt mõistatuslik, kuna täpselt ei teata, mis saare sogases keskpunktis toimub.) Koormame maksa tugevasti, ise seda mõistmata.

      Kui tahame maailmas midagi muuta, peab meie keha olema töövõimeline. Haigusnähud piiravad meid. Mõistuse ähmasus, kurnatus, kehakaalu suurenemine, hooajaline depressioon, ärrituvus, kõrge vererõhk, vere suur kolesteroolisisaldus, ärevus, akne, kõhupuhitus ja -kinnisus on niivõrd laialt levinud, et sa ei pruugi neid enam haigusnähtudeks pidadagi, ent need sümptomid tähendavad sageli seda, et maks on hädas ja palub abi. Haigusnähud hoiavad meid tagasi, muudavad meie ellusuhtumist ja tekitavad raskemaid tervisehäireid, kui me ei oska neid kõrvaldada. Maksaprobleem võib olla nagu haige hammas, mida eiratakse seni, kuni see lõpuks tugeva lõualuupõletiku tekitab.

      Rasked tervisehäired, mille kõrvaldamine tundub võimatu, sealhulgas suhkurtõbi, depressioon, südamepekslemine, podagra, ekseem, psoriaas ja metülatsiooniprobleemid, on samuti seotud maksaga, kuigi seda ei teata. Ka rasvmaks, kollatõbi, hepatiit, maksatsirroos ja -vähk on meditsiiniringkondade jaoks endiselt mõistatuslikud haigusseisundid. Ei teata ka seda, et peaksime maksale kui keha peamisele