Na dan. Šaljiva istina. СтаВл Зосимов Премудрословски

Читать онлайн.
Название Na dan. Šaljiva istina
Автор произведения СтаВл Зосимов Премудрословски
Жанр Юмор: прочее
Серия
Издательство Юмор: прочее
Год выпуска 0
isbn 9785005088901



Скачать книгу

četrdeset i tri rublje, dva puta skuplje od boce votke. Kondenzirani dim diže se i nabrekne groznicom vjetra…

      bilješka 10

      A beskućnici su na zabavi

      I otišao sam s djevojkom, aktivnom modnom kreatorkom, bez određenog mjesta prebivališta prema mojoj putovnici, a to je cijeli zapadni svijet, u selo tajge u Buturlinovki… U!.. Kraljevstvo koje spava, gdje nitko ne vidi novac, i svi koji poluspeju sanjaju o prošlom životu.

      Ujutro sam ustao, izletio u dvorište i nedostaješ mi. Gospodarica je predvečer liječila kašu. Baska boli i baca bobice u dvorište. Jedna jedina piletina ih je pojela i beživotno je pala. Domaćica, budala, uzela je i počela mlatiti perje na jastuku od mamurluka, pomislila da je prekasno za rezanje, ona je sama umrla i bez rezanja s glave meso je bilo ukočeno.

      U međuvremenu se pile probudilo i lepršalo, mašući perjem kud god, kamo god, ptica je rekla iz mamurluka i potrčala ćelavo u stranu.

      – Idemo u šetnju selom. – predložio je, u hladnoj prošlosti, mezosopran, prijatelj koji je puzao za mnom.

      – Ili ćemo možda puzati? – ustajući puzeći sa sljedećeg koraka trijema, odgovorio sam sushkim. Pete su mi bile nepomične iznad praga unutar kolibe i krv je tekla prema glavi, što je pojačalo bol. Prijatelj je ustao, naslonjen na moj vrat i gurnuo mi nos, skupe cipele, nastavio prema izlazu iz dvorišta. Otpuzao sam stubama do nogu i pojurio nakon što je svirao stražnjicom, do trgovine s votkom.

      – I azot? – upitala sam, otpijajući gutljaj kupljene boce alkohola.

      – I ima baku Nyurku, majku kisele krastavce i sol toliko da je dovoljno da se najede u društvu.

      Po završetku uputili smo se do lokalne vlasti, rođaka, koji je nedavno otpušten sa mjesta lišenja slobode i kretanja s hranom. Njegova je koliba bila, kao i mnogi, jeziva. Sagnuvši se u donji dio leđa, ušli smo u verandu i, bez savijanja, ušli u kolibu. Za stolom je sjedio struk, raskopčan, sav u tetovažama, mršav čovjek po nadimku Kharya. Od mišića na njegovom tijelu bile su vidljive samo kosti.

      – Velika Kharya. – pozdravio je svog gospodara ne rastavljajući se. Strop je naizgled bio izgrađen za hobite i patuljke.

      – Sjajno, ako se ne šalite. – odgovorio je bivši osuđenik drhtavim zubima bez zuba. Nisam se odvajala baš poput svog prijatelja, stajala sam na vratima i čekala pozivnicu. – Sjedni, samo dođi.

      – Hoćeš li biti Vodyaru? – pita moj.

      – I što je tu? pitala je Kharya.

      – Naravno, kakvo tržište, ovdje. – radosno je odgovorio moj i stavio na stol litarsku bocu votke.

      – Pa, procijedimo ga. – zatvorenik je uzeo mjehurić i ispisao ga i sipao u kriglu. – uđite, sjednite, dragi gosti, uredite se kod kuće. – Predložio je i konzervirao iz grla, a zatim ga isprao iz šalice. – Haaa!!! izdahnuo je i raširio oči. – Samo sam ja, kao majka, bila pokopana od predjela, s valjkastom kuglicom, a ne prokletom stvari. Samo crni kavijar. Već je u mom grlu. Hoćeš, pođi u podrum.

      – dijateza, kažete? Objasnio sam.

      – Što?? pitala je Kharya. – Tko je ovo?

      – Ovo je moj frajer, tačan i ne osuđen. – objasnio je moj.

      – A kakvo si čudo? – Hrabro sam pitao i zatvorenika.

      – Tiho, tiho dečki ne trube. – uvjeravao je moj i uveo mi vlasnika kaput. «Ovo je moj ujak s dvadesetgodišnjom kaznom.»

      – Dvadesetpetogodišnjak … – ispravila se Kharya. – Pa, popeti se na mladi podrum?! Uostalom, nećete poslati svoju ženu?

      – I što? Mogu se popeti. – predložio je moj.

      – Tvoj posao. rekla je Kharya i natočila si još jednu votku. – Čuvari su nestali. – i gurnuo ju je prema meni.

      – Sjedni, dušo, ližem, a ti ćeš raditi noću.

      – Frets. – odgovori moj.

      Popeo sam se pod, zapalio šibicu i bio sam omamljen; na policama su bili komadi trideset i tri litre limenke konzerviranog crnog kavijara. Izvadio sam dvije limenke.

      Čim smo iz jedne šalice uzeli pola litre, zauzvrat, kao da je šifir, kad su dva policajca ušla u kuću.

      – Pa, Harya? – odvezli su se. – Nisi se imao vremena nasloniti i već se svinja iz Trgovačke žene ukrala? Dođi, spakiraj se, pođi s nama.

      – Zašto? – pita moj.

      – Dajte priznanje. Želiš li s njim, Vasilisa? – predložio je odvažni i plitki policajac.

      – U principu, možete raditi umjesto toga. – Dodao je mršavog i dugog policajca.

      – Ali kurac ste pogodili!! – pijani Kharya jecao, uzeo je čekić i dva čavala u sto pedeset milimetara s prozora, a jedan po jedan prikovao ih je nogama za drveni pod, ne skidajući papuče, ne trepćući i, čini se, ne osjećajući bol. Krv polako natopljena papuče. «Sad me uzmi, ali ne diraj moju nećakinju, inače ćete sami otići do kante… Pa.., slaba?» Nisam ukrao vepra, neću vidjeti stoljeće volje.

      – Pa, ti si budala, Harya. – Izvučeno podebljano.

      – Točno, srušio se od hrasta, zašto je tako okrutan? – dodao je mršav.

      – Zašto tako okrutna? Dođi, Palych, na ciklope, njegova napetost. – predloži hrabro. – Ovaj ne hoda, ne hoda.

      – U, budalo, Harya!! Sad, Vaska, – okrenuo se prema mojoj. – Stavite sudoper, inače je pod od bijesa. – okrenuo se i otišao.

      Kharya je uzela kliješta s prozora i povukla nokte bez ikakve napetosti, bez ikakvog uvijanja lica. Iznenađeno smo otvorili usta.

      – Da, nemojte pregledavati vas momci. uvjeravao nas je. -pour.., noge su mi još uvijek bile smrznute u rudnicima. Ali ova siva smeća ispada odmah. Hahaha!!! – i položio je prljava usta, iz kojih su se vidjeli pocrnjeli komadići bivših zuba.

      – Dušo, moje jahtanje! – obratio mi se prijatelj. – pojurila je na njega, ima sve dečke. On je žena cijeli život, ali majka ga nije vidjela na sastancima. Čak ga je rodila u zoni kad je služio svoj termin kod moje bake zbog vreće žita koju su zajedno ukrale, dvije sestre blizanke. Da ujače?

      – Da, ovo je smeće, slušaj, kakva šala iz zone reći ću ti … – A Kharya je, ne obraćajući pažnju na muhe, nastavila sjećanja na smiješne priče koje su se odvijale u zatvoru.

      – I cijelo je područje moralo stajati dva sata na pedeset pet stupnjeva mraza.

      – I što se dogodilo? pitala je nećakinja ujaka.

      – … Tako je bilo i ovako: na večernjoj kontroli, jer nije bilo izvođača.

      – A tko je to? – upitao sam, nakon odsustva prošao zonu.

      – Ovo je zatvorenik koji daje posao drugim zatvorenicima, baca se s vlasnikom zone. – objasnio je moj. Kharya je zapalila cigaretu i puhala prstenje dima.

      – … Cijelo je područje okrenuto naglavacke. – nastavila je Kharya. – Nema koze ovoga i svega, a mraz – minus četrdeset i pet. Sjeverno svjetlo i žurilo s neba. Tada sam gnjavio nogama, a zatim otišao trulo odijelo, mučilo me nogama.

      – I što, jesi li ovo pronašao? – pitala sam se.

      – Ahhh… Da, našli su se.., heh.., pod tušem, u naturi, jebem se. Taj se drhtaj, goli pred stolom za ogledalo na tutnjavi.

      – Hahahaha!!! – vikne – Što, u naturi?

      – Što, zašto? –