Na dan. Šaljiva istina. СтаВл Зосимов Премудрословски

Читать онлайн.
Название Na dan. Šaljiva istina
Автор произведения СтаВл Зосимов Премудрословски
Жанр Юмор: прочее
Серия
Издательство Юмор: прочее
Год выпуска 0
isbn 9785005088901



Скачать книгу

guzicu! Otišao, smrdljiv pas!! – naredio je Tarzan.

      – Zašto vičete to?! – uvrijedila se Lyokha.

      Iskreno, da imam novca, dao bih mu ga, ali takav je primijećen samo u Humanoidu. Uvijek je imao novca. Samo je on mislio da ne znamo, a mi smo mislili da znamo, budući da smo uvijek stajali iza njega.

      Nakon što je popio bocu luka, Lech se smrznuo i pojurio za nama. Izlazeći na ravno pločnik, više nismo bili zabrinuti.

      – Besramno!! – čuli smo glasan, stari glas. Okrenuo se i ugledao Lecha kako stoji, koji je jednostavno pisao nasred pločnika, ne obazirući se na prolaznike. I samo mu je stara ciganska baka dala primjedbu. Reagirao je drugačije. Izvadio je sovjetskog otvarača na dužnost i ne skrivajući sramotu, a da se nije ni zaustavio da ga isprazni, zgrabio ga je za okovratnik i mahnuo otvaračem.

      – Odmah, stari, otvorit ću pogled.

      – Lyoha, kočnice. Jeste li budala? – zaustavili smo ga.

      – A ti s njim?! Morate pucati!! – bježeći od mutnih šapa Humanoida, vrisnula je starica, bježeći.

      – Treba te upucati. – i uhvatili smo Lyokha za pazuh i odnijeli oko pet metara, bacili ga u snježnu gromu da se ohladi. Nakon pušenja nastavili smo dalje.

      Otjeravši ciganske prosjake i starice u crkvu, stavili smo Lehu sa šeširom na ulaz na trijem i otišli smo, kako mu je rečeno, u hram da se moli Bogu, kako bi ih još bacilo. On je vjerovao, a mi smo sagriješili. Ušli smo unutra i sjedili na klupama spavali. Djelovalo je toplo.

      Ne znam koliko smo prespavali, ali Lech nas je pažljivo probudio.

      – Stasyan, Tarzana!

      – Makni se od mene, sotono!!

      bilješka 14

      Podrum podruma

      – Pa onda? Hoće li ovo dvorište ići?

      – Kvragu, postoji bazen.

      – Pa.., a automobili okolo.

      – Ti, Dan bazar, da ima mjesta?

      – Muuu. – rekao je Denis. – čekaj, ha?! Eto!.. Podrum!!. U njemu sam živio šest mjeseci!!!

      Okrenuli smo se prema njemu.

      Spustivši se kroz karton niz stube podrumskog trijema, s lijeve strane vidjeli smo klatnu i trećinu vrata koja su visjela na njemu, očito, ulaz u podrum.

      – Skini se!! Viknuo sam ciganinu. Poznato ju je odgurnuo, vrata su pala s tutnjavom. Ciganin je ušao unutar vrata.

      – Joj, ali sranje lebdi ovdje?! – Cigani su se uplašili i, pljuskajući po vodi, vratili su nam se.

      – Što je, uzletjeti? – upita Dan.

      – Hajde, a ovdje na otoku popijemo piće. S otvora pada svjetlost i nema je nikoga. (To jest, policajci). – Odlučio sam i uzeo bocu luka. Otvarajući je u krugu zubima, predao sam je prijatelju. Želim napomenuti da samo komunisti, policajci, vojska i beskućnici imaju pravo istinski nazvati jedni druge «drugovi!», Jer su odbacivanje prve tri, beskućnici jedini društveni slojevi stanovništva koji su dostigli komunizam. I što: stvari su besplatne; hrana u kantama za smeće ili hranjenje, također besplatno; stanovanje u podrumima i tavanima, opet besplatno. Što nije komunizam?! Ukratko, moj prijatelj je ponudu prihvatio od mene sa zadovoljstvom. Otvorio sam drugu bocu luka i ponudio je Danu, a treću, otvarajući, predao sam ciganinu. Oni su postali zbunjeni, a ja sam izvadio čašu za jednokratnu upotrebu i uveo je u središte gomile.

      – Che, izvaljen? Sipati?! – Nasmiješila sam se. Njih trojica su me istodobno izlili i opet pala u zbunjenost, zureći u mene.

      – U šta buljiš? Popij piće! Predložio sam i popio čašu. Tišinu je prekršila nerazumljiva družica.

      – A ovo čak nije ni otok, već ovo što-kako?

      – Ass. – potvrdili su Cigani.

      – Da… ne, dobro-dobro-podne-dobro-podne,..

      – Pa, dobro?

      – P-poluotok, moron. – ispravljeno ismijavanjem Dan.

      – Da. Ciganin Ciganin, što radiš? – Komičar je skrenuo pažnju.

      – Kuz Jabere, Vishma.

      – A na ruskom? Pitao sam.

      – Na ruski ne prevode.

      – Gledajte, odagnao je minutnu tišinu i ispružio prst jedne ruke, druže, a druge je zadržao, stisnuvši šaku odjećom, Cigan je u ovom trenutku podigao val prema sebi, uzrokujući da se sve plutajući pomakne. Krugovi su se pojavili na vodi iz stupa na izlazu u podrumskoj sobi, osvijetljeni u potpunom sumraku, zatim obrijana ćelava glava i natečena njuška neke žene. I sve to nije tako žurno.

      – Ma dobro, dovraga?! – Iznenađeno bez mucanja druže.

      – Napolje odavde!! – uspravio se Dan s mjehurićem vina.

      – O, bok, leš!! – Ciganin je iskočio i ispustio svoju bocu, onu za Ulka, prosuvši se. – Oh borba, mumble!! – još je više uplašio i podigao mjehurić.

      – Da, leš. – Mirno sam podržao.

      Piće smo nastavili na drugom mjestu.

      Prošao je tjedan dana. Na niklu u blizini stanice metroa Aleksandra Nevskog u Lavri ušao je policajac bubo, zaustavio se daleko od nas i dva čuvara izašla iz njega i krenula prema nama, dobro, vrlo sporo. Ručali smo kod kolone hotela Moskva. Imali smo izbor: ili piti alkohol razrijeđen svetom vodom iz Lavre, ali pasti u ruke pravde; ili se lomi u različitim smjerovima, ali nemojte plivati i ne dovode njihovo stanje u normalu. Ja i nekolicina drugova kretali smo se malo dalje na suprotnim stranama, raspršivši i raspršivši pogled na gomilu.

      Uzeli su Big Seryoga s crnim okom, čiji su donji kapak izgledali kao usne usne. I njegovi suputnici s pićem. Razlog je bio, kako se kasnije ispostavilo: uklanjanje leša iz podruma, u koji smo se prije pokušali zabiti. Leš je, ispostavilo se nakon našeg odlaska, zauzvrat, praveći tjedni polukrug, zapeo za rad grijalice promjera dvjesto milimetara svaki, kruti par snopova i umotan u burlap i fiberglas…

      Mladi student koji nije lokalni čovjek, izbačen uoči puhanja iz studentskog doma, popeo se u dubinu podruma na ploči koju je netko bacio i mokrio noge i skočio na cijev, a val se uznemiri. Tip, naviknut na pod s tmurnom svjetlošću, pijan je pao bočno na toplanu i hrkao. U blizini je lebdio plutajući leš i zaletio se u gustoću. Dodir djetetove potkoljenice, nosa. Leš se smrznuo. Ujutro, gusta zraka svjetlosti nije spriječila ni momka da se odmori. Doživio je izgubljene dane nesanice.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgA