Тримайся за повітря. Марія Ткачівська

Читать онлайн.
Название Тримайся за повітря
Автор произведения Марія Ткачівська
Жанр Современные любовные романы
Серия
Издательство Современные любовные романы
Год выпуска 2018
isbn 9786171263895



Скачать книгу

опоможе втриматися там, де так легко впасти…

      У кохання, як і в війну – легко ввійти, та важко вийти

      Пролог

      «Мені досі перед очима той вечір. Я скрутилася калачиком на канапі й ніяк не наважувалася погасити світло. Усе, здається, було по-старому: килимок під ногами, голубі фіалки на підвіконні, бабусині патинки біля ліжка, зелений светрик на вішачку, гребінець край дзеркалаЛиш неймовірно холодно. Усе начебто по-старому, але не так, як тоді, коли бабуся була. Була! Кожна цяточка нагадувала про неїСтавало лячно від порожнечі. Я не знала, у який куток забитися, куди втекти.

      Вдяглася у бабусин зелений светрик, але холод не минав. Страх теж.

      …Сірі вовки вигризли душу. Білі льоди вкрали теплоМені здавалося, що стою одна-однісінька на морозі й не можу ступити кроку. І нема вже кому відігріти.

      Я шукала другу половинку ниточки, яка раптово розірвалася. Вяжи-не вяжи! Натягла на себе ковдру, але нічого не допомагало. Немає нічого страшнішого від самотності. Врешті-решт я поволі підвелася і взяла до рук саморобну полотняну книжечку, яку знайшла перед тим у себе під подушкою. Вона пахла бабусиними руками. Стало тепліше. “Ти писала її для мене, бабусю”. Я торкалася сторінок, мов бабусиних пальців. Бабуся знала, що невдовзі покине мене. Та цього не знала я!

      Дорога Соломійко!

      Пробач, що не можу більше бути поруч. Та щоранку я посилатиму тобі теплого промінчика, щоб ти не запізнювалася до школи.

      Не дозволь хмарці засмучувати твоє личко, і я радітиму за тебе. Не бійся труднощів і не впадай у розпач. Будь сильною і зумій знайти своє щастя.

      Памятай: лише той вартий щастя, хто вміє впізнати його, вибороти і зберегти.

      Ти була й залишаєшся для мене найціннішим скарбом.

      Я завжди любитиму тебе.

      Твоя бабуся

      Несподівано заскрипів замо`к. Я перепинила дихання і втупилася в двері, ховаючи книжечку під светрик.

      Першим зайшов вітчим. Своїм мідним голосом він переполошив тишу:

      – Я казав, що вона тут.

      – Чому ти втекла, доню?мама глянула на мене з докором. – …Бабусі вженема,змякла вона й сіла поруч.Ходи

      – Не піду!

      Хіба вони не розуміють, що я не можу і не хочу вийти з цієї спорожнілої кімнати? Навіщо ці набридливі вмовляння? Скоріше б мені виповнилося вісімнадцять! Та хіба я можу змусити землю крутитися швидше?

      Я не знаю, що то за привязаність. Відчуваю тільки, що нестерпно хочу чути бабусин голос. Він ніяк не відпускається моєї памяті. Затуляю його у вухах, аби не втік. Я хочу, щоб це ліжко, як і досі, було теплим, а кімнатасвітлою. Хочу, щоб у печі знову потріскував вогник. Хочу, щоб бабуся знову БУЛА. Чому від мене нічого не залежить?!

      Маму я любила, але не вітчима. Йому весь час усе було не так. Саме через нього мама поїхала на Сибір. Я завжди запитувала себе: чому він мене терпіти не може? Чому мама любить його більше, ніж мене? Що я зробила не так? Чи знав хтось про мої картання? Хто знав, того вже нема

      – Ще теплі, їж,мама простягла миску з пиріжками.

      – Дякую. Я не голодна,криво глянула на миску. Воліла не казати нічого.

      – Ти і вчора не їла.

      – Не хочу!я шубовснула під ковдру й заховала книжечку під подушку.

      Мама розуміла, що в неї нічого не вийде, проте вирішила лягти поруч.

      – Тільки не на бабусине ліжко!закричала я не своїм голосом.Воно моє!Я не знала, що зі мною коїться. Підхопилася на рівні ноги й перегородила мамі шлях.Тут спатиму я!

      – Хіба я винна в тому, що сталося?

      – Пробач,я прихилилася до мами і вперше голосно схлипнула.

      Здається, усі спали. Принаймні ніхто не помітив, як я підвелася і вийшла в коридор. Ковзани лежали в закомірку на горішній полиці. Я йшла навіть не на пальчиках. “Хай чують!” Не почули. Я прочинила вікно й вистрибнула. Безпечно й звично, як це часто робила досі.

      Хіба ковзанка знає, що таке самотність?! Тоненькі сталеві леза малювали по-новому долю цього вечора, і завтрашнього теж. Місяць огорнувся білим тонким плетивом, ховаючись від паморозі. Небо вперто тримало у холодній долоні зорі. Може, впаде яка? Стара груша застигла у нерішучості й розпростерла свої сухі покручені пальці мені над головою. Який чужий і холодний сьогодні сад! Яка незвично слизька моя ковзанка! Я присіла на лід, протираючи задубілими пальчиками пружки від ковзанів:

      – Тебе болить? І мене болить!я послинила пальчик і торкнулася криги.Гадаєш, стане легше?

      Сіла на коліна і нарешті викотила із серця білу сльозу, яку бачила тільки ковзанка. Єдина, кому я могла довірити свій смуток»

      Це був перший запис у щоденнику