Сповідь студента економічного вузу. Антон Сергійович Лобутинський

Читать онлайн.
Название Сповідь студента економічного вузу
Автор произведения Антон Сергійович Лобутинський
Жанр Публицистика: прочее
Серия
Издательство Публицистика: прочее
Год выпуска 2018
isbn



Скачать книгу

володіє найбільшим впливом. Скрізь, де існують гроші, існує елітизм – поділ суспільства на біомасу (тобто народ) і еліту (керуючі біомасою). [3]

      Тому від кожного підприємця, від кожної компанії, так відчайдушно спраглої здобути той самий сучасний успіх, виходить колосальне марнотратство матеріалів і ресурсів. Компанії займаються непотрібною паперовою роботою, рекламою, виробництвом і так далі – все через конкуренцію. Ще одним прикладом може служити будь-яке звернення до суспільства по телебаченню. Глядач побачить масу різних мікрофонів, кожен з яких належить до конкуруючої медіа-групи, хоча потрібна всього лише пара, щоб сповістити світ про цю подію.

      Звичайно, прихильниками вільної торгівлі були, є і залишаться сучасні підприємці (деякі з них керують цілими державами) – адже вони продовжують генерувати прибуток. Уявімо собі чудову країну, де всі люди зайняті виробництвом товару і його обміном за допомогою грошей. Фермер прокинувся вранці, видоїв молоко в відро і відніс його сусідові. Той повернув йому порожнє відро і вручив певну суму грошей, на яку фермер купив собі ще одне відро. Тепер завтра вранці фермер зможе видоїти молоко в два відра. На третій день фермер продає два відра молока і сподівається купити третє, щоб завтра забезпечити молоком третього сусіда. Але йому не вистачає виручених грошей, так як відро стало дорожче. Або за молоко менше заплатили? Хто винен? Фермер все зробив правильно, молоко було свіжим, сума грошей подвоїлася. В чому причина?

      Тому що геніальний підприємець знає, що відтепер відра купувати будуть в будь-якому випадку. Тому що кількість фермерів, які купують відра, збільшилася. Тепер, піднімаючи ціну, підприємець розраховує отримати гарний прибуток.

      Що відбувається потім. Потім з'являється новий підприємець, який продає відра дешевше. Перший підприємець знижує ціну, і фермери думають: «Так, потрібно купити більше відер, адже потім можуть знову подорожчати». Фермери кидаються купувати відра, фіксується раптове підвищення рівня продажів – бум – відра знову піднімаються в ціні. Фермери не встигають купити відра, тому багато хто робитиме це за цінами набагато дорожче. Звідси росте ціна на молоко. Звідси росте все, навіть час роботи молочника. А коли система перестане генерувати прибуток, нам треба щось зробити з відрами, наприклад, робити дешеві кріплення. Або щось зробити з молоком – може розбавляти його?

      Тут в справу втручається третя сторона. Сусід, який купував молоко, завдяки чому фермер купував відра. Він каже, що останнім часом має проблеми зі шлунком. Він готовий платити більше за молоко, тільки нехай воно буде якісним, або він знайде іншого фермера. Фермер зробив висновки, розлив хороше молоко, але наступного ранку в дорозі у нього ламаються ручки відер. Тепер у фермера немає ні клієнта, ні відер, ні молока. Підприємець продовжує генерувати прибуток, клієнт знаходить собі іншого фермера.

      Теорії на практиці

      Парадокс економічних теорій