Esme Lennoxi kadumine. Maggie O'Farrell

Читать онлайн.
Название Esme Lennoxi kadumine
Автор произведения Maggie O'Farrell
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2016
isbn 9789949622337



Скачать книгу

pomises Alex. „Ära siis räägi.” Ta nõksas peaga ukse ja paljastel põrandalaudadel kostva sammukaja suunas. „Su kallikene tuleb.”

      Esme istub koolitoas löötsakil laua taga, pea käsivarrel puhkamas. Tema vastas kirjutab Kitty harjutuste vihikusse prantsuse keele verbe. Esme ise ei heida lahendada antud aritmeetikaülesandele pilkugi. Selle asemel vaatleb ta valguskiirtes võbelevaid tolmusagaraid, Kitty valget seitlijoont, laua puitpinnal lainetena voogavaid oksakohti ja triipe, oleandrioksi väljas aias, küünenaha alt kooruvaid kahkjaid kuusirpe.

      Kitty sulepea kratsib vastu paberit ja tüdruk ohkab, kulmud keskendumisest kipras. Esme kopsib kontsaga vastu toolijalga. Kitty ei tõsta pilku. Esme kopsib uuesti, juba tugevamalt, ning Kitty kergitab lõua töö kohalt. Nende pilgud kohtuvad. Kitty huuled paotuvad naeratuseks ja ta keel lipsab välja, parasjagu, et Esme näeks, aga mitte nii palju, et guvernant, preili Evans, seda märkaks. Esme muigab. Ta ajab silmad krõlli ja tõmbab põsed sisse, nii et Kitty peab huulde hammustama ja vaatama mujale.

      Kuid preili Evans, kes seisab nende poole seljaga, pilk välja suunatud, ümiseb: „Ma loodan, et aritmeetikaülesanne hakkab valmis saama.”

      Esme vaatab paberil numbritejoru, plussmärke, miinusmärke. Teisel pool kahte kriipsu, mis tähendab võrdusmärki, pole aga kirjas midagi: seal haigutab tühjus. Korraga tuleb Esmele idee. Ta lükkab oma tahvli kõrvale ja libiseb toolilt maha. „Tohin ma ära käia?” küsib ta.

      „Tohin ma ära käia …?”

      „Tohin ma palun ära käia, preili Evans?”

      „Mis põhjusel?”

      „Ee …” Esme tuhnib mälus, et leida midagi vastuseks. „Ee … noo …”

      „Loomulikud vajadused,” pakub Kitty verbide kohalt pead tõstmata.

      „Kas ma küsisin sinu käest, Kathleen?”

      „Ei, preili Evans.”

      „Siis ole palun vagusi.”

      Esme hingab läbi nina sisse, ning õhku väga aeglaselt suu kaudu välja lastes teatab: „Loomulikud vajadused, preili Evans.”

      Preili Evans, selg endiselt nende poole, kallutab pead. „Käi siis pealgi. Viie minuti pärast oled siin tagasi.”

      Esme silkab piki hoovi, kahlutades käega läbi müüriserval lokkavate õite. Saateks kroonlehtede kaskaad. Päevane leitsak on jõudmas haripunkti. Varsti jõuab kätte uneaeg, preili Evans kaob kuni homseni, ning temal ja Kittyl lastakse lesida moskiitovõrkude sumeduses, vahtides laetiiviku pikaldast pöörlemist.

      Söögitoa uksel Esme seisatab. Kuhu nüüd? Köögi rõskest sisemusest tulvab kuuma, rammusat chai lõhna. Veranda poolt kostab ema jutupomin: „… tema tahtis tingimata minna järve äärest, ehkki ma olin selgesti öelnud, et me läheme otse klubisse, aga sa ju tead …”

      Esme pöörab ringi ja longib üle siseõue lastetoa suunas. Ta lükkab ust, mis on pihu all kuiv ja päikesesoe. Jamila segab madalal pliidil sööki ning samas seisab Hugo, toolijalast kinni hoides, puuklots suule surutud. Esmet nähes poiss kiljatab, potsatab põrandale ja hakkab katkendlike, nagu vedrust tõmmatud liigutustega tüdruku poole roomama.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Tõlkinud Doris Kareva („Kiri Maailmale”, Eesti Raamat 1988).

      2

      Tõlkinud Lia Rajandi („Süütuse aeg”, Varrak 1995).

      3

      Lapsehoidja (anglo-ind). Tlk.

      4

      Kõrgmood (pr). Tlk.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBAQICAQECAQEBAgICAgICAgICAQICAgICAgICAgL/2wBDAQEBAQEBAQEBAQECAQEBAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgICAgL/wgARCAMgAiADAREAAhEBAxEB/8QAHgABAAAGAwEAAAAAAAAAAAAAAAQGBwgJCgEDBQL/xAAaAQEAAgMBAAAAAAAAAAAAAAAAAgUBBAYD/9oADAMBAAIQAxAAAAHI903Xdz0AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHbjEre/vEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA74RgJyiAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAd8IwE5RAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAO+EYCcogAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHfCMBOUQAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAADvhGAnKIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB3wjATlEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA74RgJyiAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAd8IwE5RAAAAAABwzzjHGX1mSLhjhiHxiU8RgWKhS9ecjAAAAAAAA4Z+sPhhnP0wwMs4AAAAH1F3sQ0s/MX0wzlkO+EYCcogAAAAAAwc0vO0B19eHQ83DxMRluMZQjCToQhcDF6+7YbFV91PdnAAAAAHGFretqWDaNZTrz8ZSjCWoxljz85bxHwcR8SMfIxi9Xd38/d50oAAAAnfU0roKHmbOel6/0Yedcaqjtxuuj6pZHfCMBOUQAAAAAAYraumt88NWjPj42jauj5eMAAD7w2Jeg6i+DdsTAAAAHDNs+tp60nPcn5scfOTAAdxcRsbN3u3vXV7O3kSsLYAAAARUIXBVFB2RxbfedHV6uqKQ2NuB3wjATlEAAAAAAHDPLBnCHS85izrakAAcmSiytc79z0jOAAAAGM6/tHzGPrQreAAAX271jsM3nT/UjGWcAAAACKhCcdfTrDWVNGLO39/wAvCldhagd8IwE5RAAAAAAAAMPdTRYe6mkAAAnD0ntadL2kyTyAAABDYakvLcTLUYgAAZubrocp1jb85AAAAACN84Tdr6Uve+1cXSc5THfs6UWNsB3wjATlEAAAAAAAAw91NFh8qaSrPr6Ur8vPpAB9mea86TI/YWZkAADjCzvV0dcLneVqP6+kgefnAgAGb256DKXZXDIAAAAAT1p6E0a+rR2zuq61NFCTzRW0uwO+EYCcogAAAAAAAGHqoocPtVTZira8xu19TRbx8AAL09zf2NL/AKnnIAAAzgypebxj1tVnlu+ixHVVJQjx8AAM0tzf5Y7O5AAAAAApTr+FrvlqTrL093Mrpdnd5zgDvhGAnKIAAAAAAABhhqKDErVU2bu66GWoeeGmoogAIjDam6jsatevuAAB5+Man/L8Z5GI7Y/UdnrsUHMWfamiABmCtrvMNbXoAAAAAEPHGu3R8zsVX/Tax/Nchs4

1

Tõlkinud Doris Kareva („Kiri Maailmale”, Eesti Raamat 1988).

2

Tõlkinud Lia Rajandi („Süütuse aeg”, Varrak 1995).

3

Lapsehoidja (anglo-ind). Tlk.

4

Kõrgmood (pr). Tlk.