Tervise alkeemia. Hiina meditsiiniline lähenemine tervisele ja haigustele. Rene Bürkland

Читать онлайн.
Название Tervise alkeemia. Hiina meditsiiniline lähenemine tervisele ja haigustele
Автор произведения Rene Bürkland
Жанр Здоровье
Серия
Издательство Здоровье
Год выпуска 2015
isbn 9789949529704



Скачать книгу

liigsuse sümptom on näiteks keha alajahtumine madala temperatuuri toimel – külma yin-energiat on kehas liiast.

      Liiga nõrk yin-energia põhjustab nn “nõrga tule” sündroomi – nõrk yin ei suuda yang’i tasakaalustada, mille tulemusena tekivad yin’i ajal (õhtu ja öö) kuumasümptomid – higistamine, kuumatunne, kuumavad käed ja jalad jne.

      Liiga nõrk yang omakorda ei suuda piisavalt keha soojendada ning inimesel on külmad käed ja jalad, pidev üldine külmatunne ja ta eelistab sooje sööke-jooke ja keskkonda.

      Liigsuse sündroomi raviks on “hajutamine” – liigset komponenti vähendatakse või hajutatakse. Vähesuse sündroomi korral on raviks toniseerimine – tugevdatakse nõrka komponenti.

      Õigeks raviks on alati vaja diagnostikaga kindlaks teha tasakaalutuse tüüp – kas tegemist on liigsuse või vähesuse sündroomiga ning kas tegemist on yang’i või yin’i probleemiga.

      Näiteks andes patsiendile, kellel on õhtuti ja öösiti madal palavik (yin’i nõrkusest tingitud palavik) kuumust mahavõtvaid ravimtaimi, võib tulemuseks olla see, et juba niigi nõrk patsient muutub veelgi nõrgemaks, sest lisaks yin’i vähesusele tekib tal veel ka yang’i vähesus.

      Liigne kuumus ehk liigne yang-energia kehas: kõrge kehatemperatuur, põletikuline, punetav ja kuumav nahk, punetav nägu, kõrge vererõhk, kõva hääl, südamepekslemine ehk tahhükardia, kiirenenud hingamine, tugev janu ja maniakaalsus.

      Liigne külm ehk liigne yin-energia kehas: kehatemperatuuri alanemine, külmatunne, naha ja jäsemete tundlikkuse alanemine, vererõhu langus, kahvatu, sinakas ja jahe nahk, hingamissageduse langus, südame löögisageduse langus ehk bradükardia.

      Tasakaalustamata külmus (külmasündroom) ehk yang-energia vähesus kehas: pidev külmatunne, jahedad ning külmetavad käed ja jalad, kahvatu ja jahe nahk, jõuetus, väsimus ja unisus, vaikne hääl, aeglased liigutused, eelistab sooje sööke ja jooke. Kuna sellisel inimesel on sisemist tuld vähe, siis meeldib talle soe ning kuiv kliima, et välise soojusega vähest sisemist soojust kompenseerida.

      Tasakaalustamata kuumus (kuumasündroom) ehk yin-energia vähesus kehas: õhtune ja öine higistamine ning kuumatunne, õhtune kerge palavik, viie “keskuse” kuumus (käe- ja jalalabad, rinnakukeskus), põsesarnade punetus, rahutus ja unetus.

      VIIS ELEMENTI

      Yin’i ja yang’i harmoonilisest ühinemisest sünnib 5 elementi – puu, tuli, maa, metall ja vesi. Taoistlikus viie elemendi teoorias on keskkonna, keha ja hinge vahelisi seoseid põhjalikult kirjeldatud. Hiina meditsiinis ei eraldata füüsilist ja vaimset maailma – need moodustavad ühtse terviku. Niisamuti moodustavad ühtse terviku loodus ja inimene. Viie elemendi ehk loodusjõu teooria loob pildi sellest, kuidas me oleme loodusega üks tervik.

      Hiinlased annavad “elemendile” natukene teise tähenduse, kui on harjutud läänemaailmas mõistma. See tähendab loodusjõudu või loodusseadust. Me võime näha 5 elementi kõigis universumi avaldumisvormides – aastaajad, kliima, taimed, ilmasuunad, inimesed, organid, koed, meeleelundid jne.

      Kõik elemendid hoiavad üksteist tasakaalus, luues üksteist ning samal ajal ka pärssides üksteist. Kui 5 elementi ei ole tasakaalus, tekivad inimesel haigused, looduses katastroofid ja ühiskonnas rahutused ning ülekohus. Kui elemendid on tasakaalus, valitseb harmoonia, tervis on tugev, inimesed on rõõmsad ja ühiskond õitseb.

      Hiina mõttetargad märkasid looduse vaatlemisel teatud tsükliliste muutuste mustrit – kevadisele tuulele järgnes suvine kuumus, mis sügisel kuivatas kogu looduse ja suikus koos külma tulekuga talveunne. Kuna kõik asjad looduses on omavahel seotud, siis proovisid hiinlased viie elemendi teooria abil kirjeldada kõiki loodusnähtusi – aastaajad, värvid, ilmakaared, maitsed jne.

      Tabel 5. Viis elementi.

      Viie elemendi omavahelised seosed

      Viis elementi on omavahel seotud kahe tsükli kaudu – loomise ehk nn ema ja poja tsükkel ning ohjeldamise tsükkel (ehk vanaema ja lapselapse tsükkel).

      Loomise tsüklis toetab iga element endale järgnevat elementi – puu toidab tuld, mis tekitab maa. Maa soodustab metalli teket, mis viib vee juurde, vesi omakorda toidab puud. Läbi ema ja poja tsükli toetavad ja tugevdavad elemendid üksteist (vt joonis 3).

      Joonis 3. Viie elemendi ema ja poja tsükkel.

      Ohjamistsükkel on vastupidise toimega – iga element hoiab ohjes või hävitab mõnda teist elementi. Vesi kustutab tuld, tuli sulatab metalli, metall raiub puud, puu aga kasvab läbi maa, maa omakorda imab vett endasse (vt joonis 4).

      Läbi nende kahe tsükli on kõik 5 elementi üksteisega seotud. Näiteks tuli on puu “poeg” ja maa “ema”; tuli mõjutab tugevalt metalli ja teda omakorda mõjutab tugevalt vesi jne.

      Joonis 4. Viie elemendi ohjamistsükkel.

      Viis elementi, haigused, diagnostika ja ravi

      Vanas Hiinas ei olnud arstidel aparaate ja diagnostikavahendeid, millega inimese sisse vaadata (nt röntgen, kompuutertomograaf, ultraheli vms). Viie elemendi süsteemi järgi on organism tervik ja kõik organid, koed, meeleelundid jne on omavahel tihedalt seotud. See annab võimaluse sümptomite ja muude väliste märkide järgi hinnata siseorganite seisukorda ning vajadusel vastav ravi määrata.

      Võtame näiteks puuelemendi. Puu aastaajaks on kevad, ilmastikufaktoriks tuul ja ilmakaareks ida. Kevadine (ida)tuul on väga tugeva jõuga. Piltlikult öeldes aitab tuul kevadel loodusel ärgata ja tärgata. Samas võib kevadine tuul meid kergelt “rünnata” – “tungib naha alla” ja blokeerib seal energia liikumise. Blokeerunud energia annab endast märku kaelapinge ja peavaluna. Yin’i ja yang’i seisukohast (vt eelmine peatükk) on eriti tähtis keha yang-piirkonda (pea, kukal ja kael) kaitsta yang’i tüüpi kliimafaktorite eest – tuule ja kuumuse eest. Yin-piirkonnale (jalad) ei meeldi aga yin’i tüüpi kliimafaktorid (niiskus ja külm). Niisiis, kui tahad terve püsida, hoia pea jahedas ja jalad soojas ning kuivas.

      Minnes edasi puu näidetega – puuelemendi organiks on maks, koeks kõõlused, meeleelundiks silmad, värviks roheline, emotsiooniks viha ja heliks karjumine. Vihastamine tõstab maksa yang-energiat üles – tulemuseks on vererõhu tõus, lisaks blokeerib viha maksa qi, mis ei suuda piisavalt kõõluste ja sidemete eest vastutada ning need hakkavad kokku tõmbuma – tekivad tikid ehk väikesed lihastõmblused silma- ja suunurgas või mujal.

      Maks vastutab ka küünte olukorra eest. Kui maksa yin ja veri on tugevad, on küüntel piisavalt “toitu” ja need on tugevad, elastsed ja elujõulised. Kui maksa yin ja veri on nõrk, muutuvad küüned hapraks, murduvad kergesti ja on kuivad.

      Niisiis väliste sümptomite korral ei piisa vaid sümptomite ravist (näiteks küünte lakkimine), vaid on tarvis minna algpõhjuseni (hiina meditsiini järgi maksa yin’i ja vere tugevdamiseni).

      Kasutades viie elemendi loomise ja ohjamise tsüklit, saame teisi elemente tasakaalustamiseks ja raviks kasutada. Näiteks nõrga neerude energia korral (vesi) võib tugevdada metalli (vee ema). Liiga kuuma tule korral (nt unetus või südamekloppimine) võib tugevdada vee-elementi, mis hoiab ohjes tuld. Kui puuelement mõjutab liiga tugevalt maad (nt migreeni tüüpi peavalud, mis lõpevad oksendamisega), tuleks nõrgendada puud, tugevdada maad ja tuld (maa ema) ning metalli, mis aitab puud ohjes hoida. Elementide abil ravimiseks võib kasutada nii maitseid, värve, emotsioone, aga ka akupunktuuripunkte, millest tuleb juttu hiljem.

      Teistest organitest ja nende seostest räägime pikemalt järgnevalt iga vastava organi kirjelduse juures.

      Füüsiline