Vanaema Ingeborgi kokaraamat. Ritta Roosaar

Читать онлайн.
Название Vanaema Ingeborgi kokaraamat
Автор произведения Ritta Roosaar
Жанр Кулинария
Серия
Издательство Кулинария
Год выпуска 2012
isbn 9789949489367



Скачать книгу

suurem pott ja pane üks keskmine kapsapea tagurpidi (siis püsib kapsapea ilusasti koos ja lehed ei löö lahti) potti keema. Keeda umbes 30 minutit, et lehed pehmeks muutuksid.

      Haki sibul ja muna. Sega kõik täidise komponendid omavahel. Lõika keedetud kapsalt lehed kapsajuure küljest lahti ja laota lauale laiali. Kui rootsu juurest on leht kõva, siis töötle seda natuke lihahaamriga.

      Pane lehtedele lihasegu ja tõsta kapsalehe servad üles nii, et moodustub midagi ümbrikusarnast. Seo kapsarullid niidiga kokku.

      Kuumuta pannil õli ja prae kapsarullid mõlemalt poolt kergelt kuldpruuniks. Võta ahju- või haudepott, lao kapsarullid üksteise peale ning kalla nendele vesi ja praevedelik. Võid hakklihatäidise sisse panna ka tomatitükke.

      Hauta ahjus umbes 40-50 minutit. Seejärel võid teha kapsarullidele hapukoorekastme.

      Hapukoorekastmeks

      võta klaas külma vett ja kaks supilusikatäit jahu. Sega hästi läbi ning vala kapsarullidele. Siis lisa kaks-kolm supilusikatäit hapukoort, keeda natuke ja ongi valmis.

      Nipp: Sama täidis sobib ka tomatitele. Eemalda tomatist seemnetega sisu ja pane selle asemel täidis. Lao tomatid ahjuplaadile, hauta ahjus 30-40 minutit, serveeri sama hapukoorekastmega.

covercover

      KARTULIKOOK

Vaja läheb:3-4 kg kartuleid2-3 muna2 sl hapukoort2-3 sl jahu100 g võid2 tl söögisoodatsoola200 g hapukoortKastmeks:200-300 g suitsusinki200 g võid

      Valmistamiseks

      pese kartulid hoolega puhtaks, koori ja pane kaussi nõrguma. Siis riivi pooled kartulitest hästi peene riiviga ja teise poole keskmise jämedusega riiviga. Lase natuke seista ja võta peale kogunenud tärklisevedelikku vähemaks. Sega hapukoor soodaga ning lisa segu riivitud kartulitele. Lisajahu ja sool, löö munad kaussi lahti ja sega kõik kokku. Vala segu suuremale ahjupannile. Pane peale võitükid ja kata nendega kogu kartulimass. Küpseta kuni 180-200 kraadijuures eelsoojendatud ahjus.

      Eriti head koogid saad puudega köetavas ahjus. Meie teeme seda suures toaahjus, mille kütame ette ära, nii et jääksid korralikud söed. Lükkame söed ahjuroobiga ahju sisemuses, taha poole paneme ahjupanni koos kartulikoogiga ahju ja laseme tal küpseda tund-poolteist. Kartulikook näeb välja pisut arhailine justkui suur krõbeda ja krobelise koorega ahjuleib aga see koor on eriti maitsev.

      Kuni kook küpseb, võta suitsuribi ja lõika kuubikuteks. Prae ribi, isa või ja kuumuta segu, kuni või on sulanud. Lõika kartulikook parajateks tükkideks ja serveeri lauale. Igaüks, siis vastavalt oma soovile ja maitsele, valab peale ribikuubikud koos praadimisel tekkinud sooja võileemega ja sööb rohke hapukoorega. See on kindlasti üks vanaema toitudest, mida me külla minnes ette tellime. Kartulikooki ei saa teha värsketest kartulitest. See on talvetoit.

      Kartulikook on liiga suur korraga söömiseks. Meid on tavaliselt korraga söömas viis-kuus inimest ja me jätame pool kooki meelega järgmisteks päevadeks. Pane kook peale jahtumist külmkappi. Järgmisel korral lõika sellest umbes 1-1,5 sentimeetri paksused viiludja prae neid pannil võis. Juurde paku hapukoort. Viib keele alla!

      SMOORITUD KANA

Vaja läheb:600 g kanaliha (kana)4 sl õlivett vajaduse järgikeskmist sibulat4 porgandit6 tera musta pipart1 tl Vegetatsoola

      Valmistamiseks

      tükelda kana. Lase sügavamat sorti pann kuumaks, prae kanatükid mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Siis lisa vett, nii et kanalihatükid oleksid kergelt kaetud. Puhasta sibul, lõika tükkideks ja lisa kanale. Seejärel puhasta porgandid, lõika neljaks ja pane kana juurde. Lisa pipraterad ja maitsesta soola ja pipraga. Keeda vähese veega veel pool tundi. Vegatat pane vahetult enne lõppu ja lase korraks keema tõusta.

      Kastmeks

      lahusta külmas vees kaks supilusikatäit jahu, sega see ülejäänud kana valmimisel tekkinud leeme hulka, keeda viis minutit. Lisa kolm-neli supilusikatäit hapukoort ja lase veelkord korraks keema. Maitsesta. Keeda juurde riisi või kartuleid.

      Selle retsepti järgi võib smoorida nii sea- kui loomaliha.

      Veiseliha võid smoorida ka ilma hapukooreta. Lõika risti kiudu kuubikuteks 3x3 sentimeetri suurused tükid. On hea kui saaksid veiseliha pärast hautamist panna 15-20 minutiks praeahju. Sea-ja veiseliha valmistamine võtab natuke rohkem aega kui kanaliha.

      SIBULAKLOPS

Vaja läheb:1,5 kg veise sise- või välisfileed3-4 sibulatjahuvõid ja õli praadimiseks

      Valmistamiseks lõika liha viiludeks ja klopi mõlemalt poolt lihahaamriga. Pööra jahus, prae kuumal pannil õlis kergelt mõlemalt poolt ning pane kas ahju või haudepotti küpsema. Samal ajal kui liha küpseb, lõika sibulad suuremateks rõngasteks ja prae võis. Pane sibulad lihale juurde, valmista peale hapukoorekaste ning hauta kõik läbi.

covercover

      KARBONAAD

Vaja läheb:6 kondiga karbonaadiviilu (või lõika viilud (lihalõigud) kaelakarbonaadist, saab väga hea)3 sibulat2 munasoolapipartjahu õi riivsaia (saiapuru)õlivõidVegetat

      Valmistamiseks

      haamerda liha mõlemalt poolt üle. Klopi munad lahti ja maitsesta soolajahvatatud pipra ja Vegetaga. Pane lihatükid sellesse segusse ja lase kümme minutit seista.

      Kuumuta õlitatud pann hästi tuliseks. Soovi korral paneeri lihatükk kas jahus või riivsaias ja prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kui võimalust on, lase liha ahjus järelvalmida.

      Prae võis jälle hästi palju sibulaid ja serveerimisel pane need lihale.

      Samale pannile tee kaste. Kuumuta pannil võid. Sega jahu vähese külma veega ja vala segu pannile, lase korraks keema tõusta ja lisa siis hapukoor. Keeda kõik korralikult läbi. Maitsesta.

      SEAPRAAD

Vaja läheb:1-1,5 kg pehmet sealiha (kondiga aba- või kintsutükki, võib olla ka seakael)majoneesisinepit1-2 koorega sibulatvettLisandiks:porgandeidkaalikaidpool värsket kapsastkartuleid

      Valmistamiseks

      maitsesta majonees, määri see lihale ja lase tund aega seista.

      Maitsestatud liha pane eelsoojendatud ahjupannile. Enne võid liha pannil eelnevalt pruunistada. Kui on vähe aega, keeda lihatükk eelnevalt korraks läbi ja pane seejärel ahju. Lisa kaks koorega sibulat ja 7-8 tera pipart. Lisa ahju plaadile vett, nii et liha oleks alt paar sentimeetrit kaetud veega ja küpseta. Kui tahad ahjus ka lisandeid küpsetada, vali suurem pann. Küpsemisaega arvesta ca tund kilogrammi liha kohta. Küpsetamise ajal kasta liha praeleemega. Majoneesile lisaks võid lihale peale määrida ka sinepit.

      Nipp! Meie pere armastab hästi krõbeda kamaraga liha. Selleks lõika kamar enne küpsetamist triibuliseks. Algul pane praepannile liha kamara pool allapoole, siis läheb kamar pehmeks ja saad lihtsamalt kamara lõigata, kas triibuliseks või ruuduliseks, nagu sulle meeldib.

      Umbes tund aega enne küpsemise lõppu lisa praele porgandid (suuremad lõika pooleks või viiludeks), umbes sentimeetrijämeduseks viilutatud kaalikas ning pooleks või neljaks lõigatud kapsas. Pool tundi enne