Vanaema Ingeborgi kokaraamat. Ritta Roosaar

Читать онлайн.
Название Vanaema Ingeborgi kokaraamat
Автор произведения Ritta Roosaar
Жанр Кулинария
Серия
Издательство Кулинария
Год выпуска 2012
isbn 9789949489367



Скачать книгу

sl äädikat1 tl suhkrut3 loorberilehte5 tera vürtsisoola

      Valmistamiseks

      puhasta juurviljad. Lõika porgand peenteks rõngasteks ja keeda poolpehmeks. Siis lisa keeduveele loorberilehti ja soola. Vürtsid lisa alles siis, kui porgandid on peaaegu pehmed. Seejärel lõika sibul ratasteks ja lisa keeduleemele. Keeda natuke ning lisa äädikas ja suhkur. Lao kalad üksteise peale kaussi. Kui marinaad on pisut jahtunud, vala see eelnevalt praetud kaladele.

      Süüa võid juba tunni aja pärast, aga parem on, kui sööd järgmisel päeval, sest siis on kalad marinaadist hästi läbi imbunud. Meie tellime seda alati, kui vanaemale külla läheme, see viib keele alla.

covercover

      KALA PUNASES MARINAADIS

Vaja läheb:500 g kalatükke või väikesi terveid kalu (räim, tint vms)0,75 l vett2 porgandit2 sibulat4 sl õli1 sl äädikat1 sl suhkrut5 sl tomatipastat või ketšupit4 loorberilehte5 tera vürtsi

      Valmistamiseks

      lao praetud kalad kaussi või kaunisse serveerimisnõusse üksteise peale. Lõika porgandid kas pikkadeks õhukesteks viiludeks või riivi neid jämeda riiviga. Vala kastruli põhja õli ja kuumuta selles ettevalmistatud porgandid koos loorberilehtede ja vürtsidega. ära veel vett pane, vaid sega hoolikalt, et põhja ei kõrbeks ning lisa sibulalõigud. Kui smoorida ilma veeta, läheb porgand kiiremini pehmeks (nii umbes 10-15 minutiga) ja omandab parema maitse. Nüüd lisa vesi, siis äädikas, suhkur, tomatipasta või ketšup ja sool. Keeda natuke ning vala segu kaladele.

      Süüa on jällegi parem järgmisel päeval.

      Räimede II variandi puhul puhasta räimed nii, et võtad ka selgroo välja ja lükkad räime keskelt lahti – näeb välja nagu liblikas. Pane kaks räime kõhud vastamisi kokku ja vahele sinepiseemneid. Paneeri muna ja jahuga ning prae mõlemalt poolt kuldkollaseks ja pane hiljem marinaadi.

      KALA POOLA KASTMES

Vaja läheb:1 kg kala (koha, latikas, haug)kalakeeduvettmaitsestamiseks soola ja vürtsipiprateripetersellilehtitillisidrunitPoola kastmeks:kalakeeduleem2 muna2 sl võid

      Valmistamiseks

      puhasta kala. Võid luudega kala keeta kas tervelt või tükeldatuna. Keeduleemele lisa loorberilehte, porgandit, sibulat, peterselli, vürtsi, pipart ja soola. Ära unusta kalaleemelt vahtu riisuda, kui kala keema tõuseb. Valminud kala või kalatükid aseta vaagnale.

      Poola kastme valmistamine:

      Maitsestatud kurnatud keeduleemele lisa keedetud munatükid ja või. Sega juurde maitserohelist ja vala kaste kuumale kalale.

      Serveerimisel kaunista kalatükid hakitud tilli ja sidruniviiludega, juurde paku kuumi keedetud kartuleid.

      Nipp: Osast järelejäänud kalaleemest võib hiljem teha supi, lisades sibulat, porgandit ja kartulit. Serveeri koos maitserohelisega.

covercover

      MARINEERITUD ANGERJAS

Vaja läheb:1 kg angerjat0,5 l vett2 sl äädikatpipraterivürtsiloorberilehtisuhkrutsoola

      Valmistamiseks

      puhasta angerjad. Selleks hõõru jämeda soolaga lima maha ning eemalda pea ja uimed. Seejärel puhasta angerjad seestpoolt ja lõika viie kuni seitsme sentimeetri suurusteks tükkideks.

      Pese need hoolikalt ja nõruta.

      Pane angerjas maitsestatud vette. Aja vesi koos soola, äädika, loorberilehtede ja vürtsidega keema. Keeda angerjatükke 10-15 minutit nõrgal tulel ja jäta siis 15 minutiks kuuma vette hauduma.

      Seejärel säti angerjatükid purki. Kurna kalakeeduleem, loorberilehed ja vürtsid pane leemesse tagasi, maitsesta vähese äädika ja suhkruga ning aja veelkord keema. Vala saadud vedelik angerjatükkidele ja jahuta. Kui angerjas on kallerdunud, kaaneta purgid. Kui tahad väga tugevat kallerdist, siis lisa želatiini. Kui tahad marineeritud angerjaid säilitada pikemalt, tuleb nad üle vekkida. Pärast kuumutamist sule purgid kaantega.

      Sarnaselt võid toimida ka puhastatud ja sütel röstitud silmudega.

      VALEANGERJAS EHK RÄIMED KALLERDISES

      Räimed puhasta, keera rulli ja keeda väheses maitsestatud vees. Saadud leem kurna läbi sõela teise nõusse, lisa ettevalmistatud želatiin, äädikas, loorberileht, suhkur ja sool. Keeda läbi ja vala marinaad räimedele. Pane külmkappi jahtuma.

      KALA TAINAS

Vaja läheb:500 g puhastatud valget kala (koha, hõbeheik, tursk)Tainaks:200 g piima3 munasoola3 sl jahusorts vettsidrunit1-1,5 kl õli praadimiseksKastmeks:hapukurkimajoneesihapukoort

      Valmistamiseks

      lahusta vähese külma veega jahu ja saadud segu vala omakorda piima sisse. Klopi lahti munad, lisa natuke soola ja lisa piimasegule. Piimasegu peab olema keskmise paksusega. Aja õli sügavama põhjaga pannil või potis tuliseks. Kasta kalatükid piimasegusse. Lase kalatükkidel rahulikult tainasegus mõne minuti seista. Nii jääb tainas paremini kalatükkide külge kinni. Siis prae kalatükid kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Tõsta pika kahvliga (et end mitte kõrvetada) ühekaupa vaagnale jahtuma.

      Kastmeks:

      haki hapu- või marineeritud kurk hästi väikesteks kuubikuteks. Sega hapukoor ja majonees omavahel ning lisa kurgikuubikud. Võid lisada ka tilgakese ketšupit ja maitserohelist. Sel moel valmistatud kala sobib söömiseks nii kuumalt kui külmalt.

      Selle toidu peenem nimetus on kala Orly.

covercover

      KALASUPP

Vaja läheb:1 kg kala (haug, koha, lõhe)1-1,5 l vett3 loorberilehte5 vürtsiterasoola5 pisemat kartulit3 sl jahu3 sl võidporganditsibulatmaitserohelist

      Valmistamiseks

      võid kasutada erinevaid kalu ja ka kala fileerimisel ülejäänud kalaluid. Keeda kala ja luud vees ning riisu hoolikalt vaht. Maitsesta keeduleem vürtsi, loorberi ja sibulaga. Kui kala on pehme, võta see leemest välja ja puhasta luudest.

      Kurna leem ja pane uuesti keema ning lisa sinna tükeldatud kartulid. Seejärel riivi jämeda riiviga supi sisse üks porgand. Kui kartulid on pehmed, võta natuke kartuleid ja keeduleent ühte tassi. Purusta tassis kartulid, pane juurde jahu, sega kõik hästi läbi ja lisa ülejäänud leemele juurde, lase keema tõusta. Maitsestamisel lisa või.

      Serveeri hapukoore, rohke tilli ja rohelise sibulaga.

covercover

      KAPSARULLID

Vaja läheb:keskmist kapsapeadTäidiseks:0,5 kg hakkliha1 kl keedetud