Байстрючка. Марія Хімич

Читать онлайн.
Название Байстрючка
Автор произведения Марія Хімич
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2016
isbn 978-617-12-0604-5, 9786171206038



Скачать книгу

який би не сварився зі мною, як вона, а навпаки – захищав би. Виявляється, він завжди був десь недалеко від мене.

      На черзі – допит мами, і хай пробачить мене Варварка за це.

      4 Віта

      Лікарка-гінеколог підтвердила мої підозри, що я вагітна. Проте лише на вагітність списати ті неймовірні речі, які почали траплятися зі мною, було б для мене, мами з досвідом, щонайменше нерозумно.

      Ще до суду мене запросила на весілля своєї доньки моя давня подруга. Мого живота не було зовсім видно, я тільки трішечки набрала ваги, тож зайвих запитань мені б не ставили. Варварку я взяла з собою – нам, дівчатам, потрібно було відволіктися від тієї цистерни біди, що звалилася на плечі нашої сім’ї. Назар спочатку теж планував скласти нам компанію, проте передумав і сказав, що має чимало нагальних справ по роботі. У мене склалося враження, що він елементарно боявся власну дружину, з якою все ніяк не міг розлучитися. Цього могутнього здорованя, схоже, жахала думка відверто поговорити зі своєю так званою законною жінкою.

      Я доводилася нареченій хрещеною мамою, щоправда, досить безвідповідальною, й особливою увагою її не балувала. Щоб краще виглядати в її очах, підготувала хрещениці на весілля чудовий подарунок – перський килим, купила його в знайомих, які ще не встигли від мене відвернутися, бо до їхніх вух не дійшла інформація про мою халепу.

      Хрещениця, зовсім юне шістнадцятирічне дівчисько з незвичайним ім’ям Інеса була, як і я, вагітною. На відміну від мого, її живіт безсоромно випирав уперед, і його не могла приховати розкішна весільна сукня з тісним корсетом. Моя подруга, з таким же неординарним іменням, тільки на інший лад – Віола, бідкалася, переживала й клопоталася. Зі своїм чоловіком вона теж була розлучена з тієї ж причини, що і я зі своїм: її Михайлик був безпросвітнім алконавтом з головою у вічній горілчаній бульбашці.

      Ми з Варваркою прибули на день раніше, зранку. Варварка зацікавлено «асистувала» Інесі в її приготуванні до найважливішого дня в житті кожної дівчини. Вони прасували сукню, придумували зачіску й прислухалися до борсання плоду в череві нареченої.

      Я ж «асистувала» подрузі, і наші справи були куди неприємніші й забирали всі душевні сили. Музиканти з місцевої рок-групи, які підробляли грою на весіллях, пішли в запій; жіночки зі шкільної їдальні не встигали готувати котлети; брезент, з якого мали збудувати весільний намет на подвір’ї будинку Віоли, виявився дірявим і гидко брудним.

      Мені хотілося розв’язати проблеми Віоли, допомогти їй, надто шкода було споглядати її втомлене обличчя. Тим паче, що батьки юного нареченого всі турботи скинули на плечі моєї подруги, лише тушу нерозібраної свині підвезли для приготування весільних страв – і все.

      Раптом перед моїми очима чітким арифметичним алгоритмом явилося видіння. Я побачила, що Міха-найт, лідер рок-групи, уранці пробудиться від алкосну, обіллє своїх друзяк холодною водою та власною сечею й змусить їх піти грати на весіллі. Що жіночкам зі шкільної їдальні слід заборонити готувати взагалі, бо одна