Pēdas pagātnē. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Pēdas pagātnē
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

es arī iešu." Es esmu ieinteresēts. Atgriežoties Kazahstānā, man vairākas reizes bija iespēja doties ziemas makšķerēšanā uz Šalkaras ezeru. Reiz tur noķēru vienpadsmit asari, no kuriem vārījām izcilu zivju zupu…

      Dusja pārsteigumā iepletās acis. Viņa acīmredzami nebija gaidījusi dzirdēt šādas ziņas no savas mātes.

      Pirmā nedēļa ir pagājusi. Maksims pieņēma robežas priekšposteni un oficiāli stājās amatā. Priekšposteņa robežsargi jau nākamajā dienā nosauca Dusju un viņas māti viņu pirmajos un patronimvārdos.

      Jeļena Feliksovna sāka pildīt feldšeres pienākumus. Viņa aprīkoja feldšeru punktu viņai atvēlētajā priekšposteņa telpā, kas atrodas blakus bibliotēkai, veica personāla medicīnisko pārbaudi un sāka gatavoties vakcinācijai.

      Visu šo laiku Dusja priecājās par daiļliteratūras grāmatu lasīšanu, par laimi priekšposteņa bibliotēkā bija vairāki simti grāmatu. Viņa neaizmirsa arī par kucēniem, kuri, viņu ieraugot, ar čīkstēšanu metās viņai pretī.

      Un vakaros, kad visi bija mājās, viņi kopā ar kaimiņiem skatījās Japānas televīzijas programmas.

      – Kaimiņi! – uz viņu dzīvokļa sliekšņa atskanēja Ļenas iecirtīgā balss: "Sagatavojies, mēs ejam makšķerēt." Mēs ar Tjomu jau esam savākušies…

      – Tagad Ļenočka, Dusja un es esam kā muša…

      Izejot no mājas, viņi ieraudzīja divus sniega motociklus Buran stāvam pie mājas lieveņa. Maksims par kaut ko dzīvīgi runāja ar Nikolaju.

      Visas sievietes bija ģērbušās armijas zirņu mēteļos, cepurēs ar austiņām, stepētās biksēs un čuni.

      Tioma bija ģērbusies siltā slēpošanas kostīmā un somu Aļaskas jakā.

      Jeļena Feliksovna un Ļena sēdēja aizmugurējos sēdekļos, un Dusja un Artjoms tika iesēdināti kamanās un pārklāti ar sarga aitādas mēteli. Maksims un Nikolajs ar grūtībām spēja atturēties, lai nesmietos, ieraugot Dusju. Ja šis aprīkojums vairāk vai mazāk izskatījās uz pieaugušām sievietēm, tad viņas trauslajā augumā tas izskatījās komiski.

      Sniega motocikli, kurus vadīja divi robežsargi, rūca un ātri aizbrauca, atstājot aiz sevis sniega putekļu stabu.

      – Gaidām tevi ar tavu lomu! – Nikolajs kliedza viņiem pēc.

      "Mēs noķersim salakas pretī bākai," konfidenciāli sacīja Dusja Tjoma. – Tur ir seši metri dziļi. Zivis iekost visu dienu. Pagājušajā pavasarī ar mammu noķērām vairākus samus maza rozā laša lielumā, un arī tur skraida daudz lapsu…

      Dusja izņēma piezīmju grāmatiņu, kas viņai vienmēr bija līdzi, un zīmuli no pāva kabatas.

      –Kāpēc tu, Tjoma, neej uz skolu? – viņa rakstīja.

      Puisis uzmeta viņai acis.

      – Kā tad es nemācos? Es mācos piektajā klasē Korsakovas pilsētā. Es tur dzīvoju pie vecmāmiņas. Un tagad esmu atvaļinājumā…

      –Tas ir skaidrs, – viņa rakstīja uz papīra lapas.

      – Nosmakšana?

      Viņa jautājoši paskatījās uz viņu.

      –Tu esi ļoti skaista meitene! – viņš pēkšņi izpļāpājās ar bērnišķīgu spontanitāti. —Es iemācīšu ķert lielās salakas. Man ir dažas foršas vītnes, kuras izveidoju no dzelteniem un zaļiem pavedieniem no manas vecmāmiņas mohēras cepures, es jums iedošu pāris no tām…

      Nez kāpēc Dusja pēkšņi samulsa par šādu viņai adresētu puiša komplimentu un nevarēja atrast neko labāku, kā izbāzt galvu, lai atdzesētu sakarsušo seju. Aukstais un caururbjošais vējš gandrīz norāva nost cepuri, viņa tik tikko spēja noturēt to galvā.

      – Dusja, nāc atpakaļ! Tu nosalsi,” viņa dzirdēja Tjomas saucienu.

      Tomēr viņa nepakāpās zem aitādas kažoka, jo redzēja priekšā bāku.

      "Nu, mēs esam ieradušies," Ļena paziņoja, nolecot no sniega motocikla. "Tagad puiši urbs mums caurumus ledū, kamēr mēs atritināsim būdas un sagatavosim makšķeres."

      Kad viss bija gatavs. Lena mums pastāstīja, kā makšķerēt salakas.

      – Riteklis ir jānolaiž līdz apakšai un nedaudz jāpagriež. Kopumā lielo salaku kodumu ne ar ko nevar salīdzināt,” viņa sacīja. – Aukla pēkšņi nedaudz paceļas, tas ir skaidri redzams no aizsarga, šajā brīdī tu iztaisi platu, bet gludu āķi.

      Uz makšķeres uzreiz jūtams patīkami elastīgs smagums. Jūs veicat dažus makšķerauklas apgriezienus, un tagad jūsu rokās trīc žilbinoši spilgta zivs.

      Reizēm kāroto salaku vietā uz āķa izlobās jūras vēdzele vai dzeloņdzenis. Šajā gadījumā jums ir jāpaceļ piecdesmit centimetri.

      Labā dienā var noķert pat piecsimt gabalu, tomēr arī simts gabali ir ļoti labs rezultāts.

      Un, kad beigsies mūsu ziemas makšķerēšanas sezona jūrā, mēs upē ķersim sezamu. Bet jau pavasarī. Nu, tas ir viss, ko es gribēju jums pateikt. Veiksmi visiem! – Viņa paskatījās pulkstenī. – Smaku kodums sāksies pēc aptuveni desmit minūtēm. Šajā laikā sāksies paisums!

      Tioma pārņēma Dusju un personīgi uzstādīja viņai piederumus, nolaida to bedrē un parādīja, kā to izvilkt koduma gadījumā.

      Viņš pats noķēra pirmo smaku. Bet nez kāpēc viņš sagrozīja seju neapmierinātā grimasē.

      – Uhh! Cigarete!

      Līna iesmējās un paskaidroja.

      – Tjomka sauc mazo smeltiņu ar cigaretēm. – Tikai minūti! – viņa apklusa, – es arī iekožu. Un, lai apstiprinātu savus vārdus, viņa izvilka no bedres lokainu sudraba zivtiņu. – Sākās!

      – Es kožu! – atskanēja Jeļenas Feliksovnas priecīgais izsauciens.

      Visi uzreiz sāka knābāt. Dusja, visu aizmirsusi, tikai paspēja izvilkt zivis sniegā. Vairākas reizes viņa no dziļuma izvilka uzreiz trīs zivis.

      Smarža patiešām smaržoja pēc svaigiem gurķiem, un tas viņai izraisīja neaprakstāmu sajūsmu.

      Viņas nodarbību uz brīdi pārtrauca Tjoma. Viņš izmisīgi vicināja rokas, cenšoties pievērst viņas uzmanību. Beidzot viņš neizturēja un kliedza.

      – Dusja, pagriezies, pie tevis piezogas sarkanā lapsa…

      Viņa pagriezās un ieraudzīja dažu soļu attālumā no sevis sarkano lapsu, kura skatījās uz viņu ar nemirgotām dzeltenām acīm.

      "Met viņam cigaretes un buļļus," Tjoma iesmējās.

      Dusja bailīgi svieda uz lapsas pusi vairākas zivis. Viņa ar tiem tika galā acumirklī, un tad virzījās uz robežsargiem, kuri bija noķēruši lielu zivju kaudzi. Tur viņai arī izdevās izlūgties dažas zivis. Tos apēdusi viņa devās mājās.

      Pāris stundu laikā katrs bija noķēris vismaz pa maisam.

      "Ir pienācis laiks doties," Ļena paziņoja. – Mājas jau mūs gaida, un drīz sāksies paisums…

      Priekšpostenī viņiem tiešām jau bija apnicis gaidīt. Atskanēja brīdinājums, ka tuvojas taifūns. Bija gaidāms stiprs vējš un spēcīga snigšana visā piekrastē.

      Maksims, atklāti sakot, bija pārsteigts, redzot, cik milzīgu zivju daudzumu nozvejojuši zvejnieki.

      "Godīgi sakot, es negaidīju to redzēt…" viņš pārsteigts pakratīja galvu. – Nu, kā iet ar makšķerēšanu, Dusja? Vai jums patika?

      Dusja garā