Pēdas pagātnē. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Pēdas pagātnē
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

ir kā parasti: pasts, pārtika, grāmatas jūsu bibliotēkai, kā arī zāles feldšerpunktam. "Un es gandrīz aizmirsu," viņš saprata, "cigaretes un konfektes atrodas saplākšņa kastē, kas atrodas kravas nodalījuma galā."

      – Puiši, izkraujam helikopteru! – izpildīja stārlija pavēli, ko viņš deva blakus stāvošajiem robežsargiem.

      Viņu sejās iedegās smaids. Galu galā helikoptera ierašanās ir gaidīts notikums! Cigaretes, saldumi un ģimenes un draugu vēstules ir tas, kas robežsargam attālā priekšpostenī ir vajadzīgs pilnīgai laimei.

      Maksims iepazīstināja savu māti un meitu ar savu vietnieku. Pēc tam viņi visi kopā gāja pa taku, notīrītu no sniega, priekšposteņa virzienā.

      "Mēs esam sakārtojuši jūsu dzīvokli pilnīgā kārtībā, biedri kaptein, rudenī veicām kosmētisko remontu visās istabās, nomainījām visu santehniku virtuvē un vannas istabā un pat uzkārām jaunus aizkarus," viņa vietnieks sāka stāstīt Maksimam. ceru, ka tavām sievietēm tās patiks.

      “Paldies, Nikolaj Vasiļjevič, patīkami to dzirdēt,” Maksims pateicās savam vietniekam. – Pēdējā mēneša laikā pirms lidojuma uz Sahalīnu manām sievietēm nācās daudz pārdzīvot saistībā ar labi zināmajiem notikumiem, kas notika Alma-Atā. Tas ietver patvēruma zaudēšanu un fiziskas ciešanas…

      Maksims uz brīdi apklusa, it kā sakopot savas domas.

      – Mēs, Maksims Aleksejevičs, par notikušo Almati sākotnēji uzzinājām no Japānas televīzijas ziņu kanāla. Galu galā Japāna ir ļoti tuvu taisnā līnijā – apmēram četrdesmit kilometrus.

      Pagājušajā gadā priekšposteņa vietā uz akmeņiem izskalojās japāņu šoneris, uz kura atradām labi saglabājušos Sanyo televizoru, kas lieliski iemūžina Japānu.

      – Kā uz šo notikumu reaģēja speciālā nodaļa? Droši vien viņam par to bija kas sakāms.

      – Īpašie virsnieki par viņu neko nezina. Kas attiecas uz televizoru, mēs tam piešķīrām neviena statusu, un tas šobrīd atrodas jūsu dzīvoklī. Mēs to tur noskatījāmies ar politisko virsnieku.

      Volodja tagad karo Afganistānā Pyanj robežvienības motorizētās manevru grupas sastāvā, un viņa ģimene kopā ar vecākiem atrodas Ņižņijnovgorodā. Te jāparādās jūnijā-jūlijā…

      Maksims saprotoši pakratīja galvu.

      – Tas ir skaidrs. Nu, kas attiecas uz televizoru, lai tas pagaidām paliek pie manis, es mēģināšu pārliecināt speciālos virsniekus, ka kaimiņu kaitīgā propaganda neatstās nekādu kaitīgu ietekmi uz mani un manām sievietēm. Un tad tu paskaties, un konteiners ar manām sadzīves lietām derēs. Bet kā jūs varat nogādāt savas mantas šeit?

      Runājot par to, ka viņam izdosies vienoties ar speciālajiem virsniekiem, Maksims klusēja par to, ka pusotru mēnesi pirms pārcelšanas uz Sahalīnu viņam tika lūgts pāriet dienēt militārajā pretizlūkošanā. aģentūrām. Viņš piekrita kandidēt darbam PSRS VDK Speciālajā nodaļā. Un, tā kā kandidāta prakses laiks bija vismaz gads, viņš uzskatīja, ka par šo tēmu nav nepieciešams pakavēties pirms laika.

      "Jūsu lietas uz priekšposteni var nogādāt tikai rudenī ar kuģi plānotās pārtikas piegādes laikā priekšpostenim vai nelielos daudzumos ar helikopteru," sacīja viņa vietnieks.

      Māja, kurā viņi iegāja, celta četrām ģimenēm. Līdzās viņu dzīvoklim tukšs bija arī priekšposteņa brigadiera dzīvoklis, kurš pašlaik apmeklēja ordeņa virsnieku pārkvalifikācijas kursu.

      Dzīvoklis pēc robežas priekšposteņa standartiem bija ļoti labs. Apsildāmā krāsns padarīja māju siltu un mājīgu.

      Maksims ar gandarījumu atzīmēja, ka visas telpas iekārtotas ar vienkāršām, bet ļoti kvalitatīvām mēbelēm, gludās koka grīdas nokrāsotas ar labu brūnu emalju, sienām jaunas gaišas tapetes, bet logos, kā jau minēts, patīkami krāsaini aizkari. .

      Vienīgais, kas viņu tagad satrauca, bija tas, kā Dusja un viņas māte uztvēra šo spartiešu rotājumu, kas viņam patika?

      Sievietes staigāja apkārt un rūpīgi apskatīja visas telpas. Priekšnamā viņi pavēra aizkarus un paskatījās ārā pa logu. Viņi ieraudzīja vienstāvu kazarmas ēku, pa kuras perimetru staigāja sargsargs baltā aitādas kažokā ar ložmetēju uz pleca.

      Viņam blakus no sniega attīrītā laukumā, kas kalpoja kā robežsargu parādes laukums, priecīgi rotaļājās divi trīs mēnešus veci kucēni. Viņus ieraugot, Dusjas sejā iedegās maiguma smaids.

      Virtuvē Maksima vietnieks plaši atvēra ledusskapja durvis. Visiem mutes pavērās pārsteigumā. Ledusskapis bija līdz malām piepildīts ar pārtiku.

      – Nebaidies! Šī ir jūsu februāra pārtikas deva. Ir saldēta gaļa, zivis, malta gaļa, konservi un sviests. Visus pārējos produktus: cukuru, cepumus, graudaugus, iebiezināto pienu novietoju virtuves skapja apakšā.

      Pirmā pieķērās Jeļena Feliksovna.

      – Es tagad pagatavošu mums kaut ko ēdamu…

      Redzot viņas reakciju, deputāts Maksims zinoši pasmaidīja.

      "Tagad, Jeļena Feliksovna, jums nekas nav jāgatavo, jo priekšposteņa ēdamistabā jums jau ir sagatavotas pusdienas." "Mēs jūs visus tur gaidām," viņš teica un devās uz izeju.

      – Nu, Jeļena Feliksovna, kā jums patika mūsu naktsmītne? – Maksims nepacietīgi jautāja, tiklīdz aiz Nikolaja aizvērās durvis.

      "Man patika mājoklis." Es domāju, ka arī Dusē,” viņa sacīja, skatoties uz savu meitu. “Viņa turpināja stāvēt pie loga un apbrīnot kucēnus. Izdzirdējusi viņas vārdu, Dusja pagriezās, pasmaidīja un, pacēlusi īkšķi, pauda sajūsmu. "Paldies, Maksim, par visu, ko darāt mūsu labā," dvēseliski sacīja Jeļena Feliksovna, noslaucot negaidītu asaru, kas izskrēja no viņas acīm…

      Pie durvīm pieklauvēja. Mājā iekļuvuši trīs robežsargi. Viņi ienesa savus koferus, kurus nolika pie ieejas. Dusja jautājoši paskatījās uz Maksimu. Viņš viņai uzsmaidīja, viņš saprata, kas slēpjas aiz šī skatiena.

      "Izvēlies savu istabu, Dusja, pirmā prioritāte ir jums," viņš teica. – Vai tā nav, Jeļena Feliksovna?

      – Man nav nekas pretī, man patīk visas telpas.

      Dusja bez vilcināšanās norādīja uz stūra istabu, kuras logi pavērās uz jūras krastu. Maksims paņēma viņas koferi un svinīgi aiznesa to uz turieni.

      Iekārtojušies savās istabās, viņi steidzās uz priekšposteni, kur viņus jau gaidīja Nikolajs.

      Pusdienas bija lieliskas. Izcils borščs, cepta salaka, stirnas cepetis un, protams, tradicionālie korejiešu salāti, kurus tik ļoti mīl salas iedzīvotāji.

      Kā vēlāk izrādījās, priekšnieki viņus atveda uz priekšposteni. Tas ietver īpaši marinētus kimchi kāpostus ar laša gabaliņiem, diedzētām sojas pupu sēklām un jauniem papardes dzinumiem. Īpašu apbrīnu izraisīja tonizējošais dzēriens no sarkano ogu ogām, ko Sahalīnas iedzīvotāji sauc vienkārši par klopovku.

      – Nu, kā jums patīk mūsu salaka? – Nikolajs jautāja. – Vai tev patika?

      – Pusdienas un nekas vairāk! – Maksims un Jeļena Feliksovna pauda sajūsmu gandrīz vienlaikus.

      "Kopumā salaka ir unikāla, tā ir vienīgā šāda veida zivs, kas, gatavojot ēdienu, nav jātīra," sacīja Nikolajs. “To ir viegli apcept – izvelk no maisa aiz astes, iemērc miltos un uz pannas. Kas attiecas uz kaltētu salaku, tā ir jebkuras Sahalīnas alus ražošanas uzņēmuma neaizstājams atribūts.

      "Mums noteikti jākļūst atkarīgiem no salaku