Название | Dolços i confiters a la Catalunya moderna |
---|---|
Автор произведения | Marta Manzanares Mileo |
Жанр | Документальная литература |
Серия | |
Издательство | Документальная литература |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788497667388 |
En la història dels dolços moderns, foren igualment importants els confiters professionals que proveïen de tota mena de llaminadures els paladars més exigents. Els professionals del dolç foren els adroguers confiters, que formaren part de l’elit gremial barcelonina. La formació del Col·legi d’Adroguers i Confiters de Barcelona l’any 1562 es donà precisament en un moment clau tant pel que fa a l’expansió de la demanda de sucre com al creixement econòmic de la ciutat, en el qual els adroguers confiters tingueren un paper destacat. Aquests confiters anotaven les receptes de les seves especialitats dolces en quaderns manuscrits que compartien amb molts altres confiters catalans, i que esdevingueren un vehicle de difusió dels sabers de l’ofici arreu del país. Un gran nombre d’aquests textos han sobreviscut fins avui dia, un fet que resulta excepcional a causa del caràcter pràctic d’aquests documents, i ens permeten conèixer amb més detall l’art confiter durant l’època moderna.
Veurem que a Barcelona existí un mercat de dolços dinàmic i en expansió en el qual es posaren en joc els interessos de molts comerciants que lluitaven per controlar uns productes alimentaris amb un valor econòmic cada cop més important. Així els confiters barcelonins competiren aferrissadament pel control i el monopoli dels dolços enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris, entre d’altres. Com veurem al llarg de l’obra, la importància econòmica dels dolços no es pot explicar només pel gust generalitzat pel dolç, sinó que cal comprendre les pràctiques socials i alimentàries així com els significats culturals que s’atribuïren a aquests productes. Per això, aquest llibre vol posar en relleu determinats aspectes de l’ofici confiter, el seu aprenentatge i la seva regulació així com els canvis i les continuïtats en els significats que s’atribuïren als dolços en la cultura alimentària i de consum durant els segles moderns.
D’altra banda, no es pot oblidar que els dolços no només es compraven a les confiteries sinó que també s’elaboraven a les cases, ho feien principalment les dones. Es troben receptes de confitures escampades als folis solts i a les contraportades de quaderns personals, llibres de comptes i altres volums d’ús privat, sovint barrejades amb altres continguts d’ús pràctic com fórmules de remeis casolans, problemes d’aritmètica o registres de comptabilitat familiar. Per exemple, el 1628 Isabel Sala, esposa del jurista Bernat Sala, anotà una desena de receptes de confitures en el seu llibre de comptabilitat. Sabem també que la comtessa de Palamós i la seva filla Estefania de Requesens foren grans aficionades a elaborar confitures casolanes que enviaven com a obsequis a familiars i amics a principis del segle XVI. Convé assenyalar, però, que davant l’amplitud del tema el present llibre es limita a investigar les elaboracions que formaven part de l’activitat comercial dels confiters gremials.
Catalunya i especialment la seva capital, Barcelona, una ciutat sense Cort i amb un fort caràcter comercial i menestral, resulten ser uns escenaris únics i originals per estudiar els dolços fora dels cercles cortesans i dels circuits de comerç atlàntic. La història dels dolços no només tracta de la trajectòria històrica d’unes simples llaminadures, sinó que integra una història molt més complexa de relacions socials i de poder, de tradicions culturals i de pràctiques alimentàries; en definitiva, de la vida quotidiana de la ciutat i dels habitants. Aquest llibre vol endinsar-nos en la vida de totes aquelles persones que preparaven i compraven dolços i que feien celebracions i gaudien menjant dolços durant l’època moderna.
Notes
1 Quadern IV, y suplement á la cuynera catalana, ó sia, tractat de rebosteria. Barcelona: Estampa de V. Torras, 1851 [1835], [IV].
2 Vegeu Claude FISCHLER. L’homnivore: le goût, la cuisine et le corps. París: Odile Jacob, 2001.
3 Vegeu María Ángeles PÉREZ SAMPER. «Entre el paraíso de la abundancia y el infierno del hambre: mitos y realidades». Cuadernos de Historia Moderna, 14 (2015), p. 173-196.
4 Sidney W. MINTZ. Dulzura y poder: el lugar del azúcar en la història moderna. Mèxic, DF: Siglo XXI, 1996, p. 25.
5 Daniel ROCHE. Histoire des choses banales: naissance de la consommation dans les sociétés traditionelles: XVIIe-XIXe siècle. París: Fayard, 1997, p. 263.
6 La recerca d’aquest treball forma part de la meva tesi doctoral, dirigida per la professora María Ángeles Pérez Samper: Marta MANZANARES MILEO. La confitura a la Catalunya moderna: pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII). [Barcelona]: Universitat de Barcelona, 2019 (tesi doctoral inèdita).
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «ЛитРес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.