Ettevõtjaks palgatöö kõrvalt. Sirle Truuts

Читать онлайн.
Название Ettevõtjaks palgatöö kõrvalt
Автор произведения Sirle Truuts
Жанр Зарубежная деловая литература
Серия
Издательство Зарубежная деловая литература
Год выпуска 0
isbn 9789916404492



Скачать книгу

href="#fb3_img_img_ff35d2f1-448e-568b-ae41-407680f5f78b.png" alt=""/>

      Sirle Truuts

      Ettevõtjaks palgatöö kõrvalt

      Kogemuslugu ettevõtlusega alustamisest majanduskriisi tingimustes.

      Käesolev raamat „Ettevõtjaks palgatöö kõrvalt” on raamatu autori autobiograafiline kogemuslugu ettevõtlusega alustamisest. Raamatus toodud viited õigusaktidele ja regulatsioonidele on esitatud 14.04.2019. a seisuga ning võivad ajas muutuda. Kuna iga ettevõtte asutamislugu on erinev, siis on oluline, et iga inimene peab enne otsuste tegemist võtma arvesse konkreetset situatsiooni ja konsulteerima vajadusel spetsialistidega. Raamatu autor ei võta mitte mingisugust vastutust vigade või eksimuste eest ei selles raamatus ega tegevustes, mida lugeja teeb. Raamatu levitamine toimub raamatu autori nõusolekul.

      Autor: Sirle Truuts

      Kirjastaja: Enesearengu Koolitused OÜ 2019 Toimetaja: Marion Leppik

      Korrektor: Sirle Truuts

      Kaanekujundus: Kätlin Muuga

      E-raamat OÜ Flagella

      ISBN 978-9949-01-051-6

      ISBN 978-9916-4-0449-2 (epub)

      1

      Hakkan palgatöö kõrvalt ettevõtjaks?

      Mul on üks unistus ...

      –Martin Luther King–

      Ma unistan õnnest, kuid ei tea, mida see tähendab. Ma unistan rahast, kuid ei tea, kuidas seda saada. Ma unistan vabadusest, kuid ei tea, kuidas selleni jõuda.

      Inimene loob ja kujundab oma igapäevaelu mõttejõu abil. On uskumus, et see, millele inimene keskendub, muutub ka reaalsuseks. Loomine võib toimuda nii unistava kergusega kui raskusega läbi pingelise mõtlemise, planeerimise ja muretsemise. Kuid kuidas jõuda soovitud tulemuseni?

      Unistamine on mõtlemine millestki meeldivast, milleni soovitakse jõuda või mida tahetakse kogeda. Julge unistamise alustaladeks on usk ja usaldus paremasse homsesse. Kui unistustele järgnevad konkreetsed tegevused nende elluviimiseks, siis võib pealtnäha naiivne „pilvedes hõljumine” muutuda ihaldatud reaalsuseks, mille tõelisuse aktsepteerimiseks soovime end aeg-ajalt justkui näpistada.

      Ettevõtlus unistusena sisaldab endas püüdlust õnne, raha ja vabaduse poole. Nimetatud unistused on ka mõistetavad, kuna materiaalsusele keskendunud ühiskonnas loob raha inimesele nii turvatunnet kui ka valikuvõimalusi. Ettevõtlusest unistab üle poole eestlastest, kuid reaalsuseni jõuavad nendest vaid vähesed. Miks see nii on?

      Ettevõtlusega alustamine saab alguse julgusest unistada, oskusest tegutseda ja tahtest jõuda soovitud tulemusteni. Mida suurem on lõhe igapäevaelu ja unistuse vahel, seda väljakutsuvam võib olla uskuda unistuste võimalikkusesse. Tegutsemist võivad tagasi hoida nii uskumused, hirmud kui ka igapäevaste vajaduste rahuldamise vajadus (toit, vesi, hügieen, eluase, tervishoid).

      Üheks võimaluseks, kuidas muuta unistus reaalsuseks, on alustada ettevõtlusega palgatöö kõrvalt. Palgatöö kõrvalt ettevõtlusega alustamine on muutumas aina populaarsemaks, kuna üha enam ollakse valmis ostma teenuseid ja tooteid ka väikeettevõtetelt. Seega on keskkond loonud võimalused, kus oluliseks ei ole enam niivõrd ettevõtte suurus, vaid väärtus, mida kliendile luuakse.

      15 põhjust miks alustada ettevõtlusega palgatöö kõrvalt

      ♦Praktiliste ettevõtluskogemuste omandamine.

      ♦Võimalus luua endast valdkonna eksperdi kuvand.

      ♦Lisasissetuleku loomise võimalus.

      ♦Ajaplaneerimise oskuste parandamine.

      ♦Väiksemate riskide võtmine, kuna ebaõnnestumisel säilivad nii töökoht, sissetulek kui ka elukvaliteet.

      ♦Ettevõtte orgaaniline kasv suuremate kohustusteta.

      ♦Võimalus investeerida kasum ettevõtte kasvu.

      ♦Eneseusalduse kasv läbi ettevõtluskogemuse.

      ♦Ettevõtlusega seotud hirmude, uskumuste ja eelarvamuste ületamine.

      ♦Isikliku heaolutunde loomine ja enesekindluse kasv unistuste elluviimisest.

      ♦Uute inimestega kohtumine, kontaktvõrgustiku loomine ja maailmapildi avardamine.

      ♦Võimalus jõuda läbi ühe äriidee elluviimise uute äriideedeni.

      ♦Läbi kogemuse lahtilaskmine ebarealistlikest unistustest ja pidevast sisekõnest teemal „Mis oleks, kui ....?”.

      ♦Lojaalsuse kasv palgatöötajana, kui mõistad, et ettevõtlus ei ole sinu jaoks.

      ♦Aju treenimine võimaluste märkamiseks.

      2

      Läbi kriisi ettevõtjaks

      Tänased väljakutsed arendavad tugevusi, mida vajad homme.

      –Robert Tew–

      2008. aasta, juulikuu, Tallinn. On möödunud täpselt aasta hetkest, mil kaotasin kõik, mille poole olin aastaid pürginud. Koos töökoha, sissetuleku ja isikliku eluga kadus ka usk iseendasse, oma väärtusesse ja võimetesse. Mööduva aasta jooksul olen pidanud lakkamatult võitlema, alates töökoha otsimisest ja lõpetades kohustuste õigeaegse tasumisega. Majanduskriisi ja rekordkõrgetele intresside tõttu on mul laenukohustused kõrgemad kui mu töötasu palgatöötajana.

      Istun luksusliku katusekorteri terrassil, laual aurab tass sooja teed. Kinnisvarabuumi ajal soetatud vara on väljastpoolt justkui unistus. Sisult on see aga muutunud luksuslikuks kinnipidamisasutuseks, millest kiireks pääsemise hinnaks võivad olla võlad ja kahjulikud kompromissid pangaga. Tuleb võidelda ja pingutada, kuna ühes olen kindel – eneseväärikusest ma ei ole valmis loobuma.

      Viimane aasta on õpetanud mulle eelkõige kohanemist. Eks elu olemuseks ongi teekond läbi tõusude ja mõõnade. Aga ometigi ignoreerime seda paratamatust hetkedel, mil oleme endale loonud justkui turvalise roosa mulli – ootamatutest ja takistustes vaba ideaalmaailma. Mäletan neid hommikusi elu kõrghetki, mil nautisin sooja autoistet, ummikut ja teekonda konditsioneeritud kesklinna kontorisse. Soe autoiste, populaarne raadiojaam ja paigalseis ummikus – hetk päevast, kui kuhugi ei pidanud kiirustama, midagi ei pidanud tegema ja sai lihtsalt olla. Nüüd mõistan, et midagi pidigi muutuma, kuna elu olemuseks on muutused, mitte paigalseis. Tagantjärele tarkusega võin öelda, et elu januneb muutuse järele ja eriti siis, kui elu tipphetkedeks on hommikused liiklusummikud või paigalseis mugavustsoonis.

      Terrassil istudes kogen tunnet, millega olen ühenduse juba pikalt kaotanud. Tunnen üle pika aja usaldust – sisetunnet, mis ütleb, et kõik läheb hästi. Kaugusesse vaatav pilk ei ole üle pika aja enam tühi. Sinna on tekkinud väike lootuskiir, mis võib päästa mind kuristikust, kuhu kukkusin. Olen teinud otsuse hakata ettevõtjaks – palgatöö kõrvalt.

      Kriis loob kaosest võimaluse

      Tõenäoliselt on meist igaühe tutvusringkonnas inimesi, kes on jõudnud arusaamisele, et nende tõelise olemusega enam ei sobi traditsiooniline 9–17 palgatöötaja elustiil. Selline arusaamine võib sündida läbi eneseusu kasvu ja oma tegelike vajaduste teadvustamise. Kuid sageli võib see väljenduda kriisina, tuues igapäevaellu kas rahulolematust või halvemal juhul stressi. Pealtnäha ei pruugi kriis olla kõige tervislikum viis millegi uue loomiseks, kuid samas võib kriis sisaldada positiivset mõju muudatuste tegemiseks. Näiteks tähistatakse jaapani keeles kriisi kahe hieroglüüfiga: esimene tähendab purustamist ja teine võimalust. Seega, sõltumata tekitatud kahjust toimub läbi kriisi puhastus arengut segavast vanast, ükskõik siis, kas selleks on loobumine õhtusest televiisorivaatamisest või iseennast piiravatest uskumustest. Oluline on pigem jõuda loobumise tulemusena selleni, mis annab võimaluse uue loomiseks.

      Miks hakata ettevõtjaks?

      Ettevõtlusega alustamise teema on nii Eestis kui ka mujal maailmas ääretult populaarne. Erinevate uuringute kohaselt unistab üle 50% tööealisest elanikkonnast ettevõtlusest.

      Ettevõtluskoolitustel