Психологія людських спільнот. Густав Лебон

Читать онлайн.
Название Психологія людських спільнот
Автор произведения Густав Лебон
Жанр Классики психологии
Серия
Издательство Классики психологии
Год выпуска 0
isbn 9780880007702



Скачать книгу

собою картину тої рівності, про яку мріють сучасні соціалісти. У вищих рас нерівність індивідів і статей, навпаки, становить закон.

      І тому, порівнюючи між собою не середні прошарки народів, а вищі, якщо тільки у них є такі, можна визначити величину відмінностей, які їх відокремлюють. Індуси, китайці, європейці мало відрізняються своїми середніми шарами і водночас значно відрізняються вищими.

      З успіхами цивілізації не тільки раси, а й індивіди кожної раси, принаймні індивіди вищих рас, прагнуть диференціюватися. Всупереч нашим мріям про рівність, результат сучасної цивілізації не такий, щоб робити людей все більш і більш рівними, а навпаки – все більш і більш різними.

      Один з головних результатів цивілізації, з одного боку, – диференціювання рас за допомогою все більш і більш зростаючої з кожним днем розумової праці, покладеної цивілізацією на народи, які дійшли до вищого ступеня культури, і з іншого – все більша і більша диференціація різних верств, з яких складається кожний цивілізований народ.

      Умови сучасного промислового розвитку прирікають, насправді, нижчі верстви цивілізованих народів на дуже спеціалізовану працю, яка, будучи дуже далекою від того, щоб розширювати їх розумові здібності, швидше прагне їх звузити. Сто років тому працівник був справжнім художником, здатним виконати всі дрібниці якогось механізму, наприклад, годинника. Нині ж проста маніпуляція, яка більше не потребує виробляти ту чи іншу окрему частину, змушує його все життя свердлити одні й ті ж дірки або полірувати одне й те ж знаряддя, внаслідок чого його розум повинен незабаром дійти до досконалої атрофії. Під натиском відкриттів і конкуренції, промисловець чи інженер, який ним керує, навпаки, змушений накопичувати набагато більше знань, духу, ініціативи і винахідливості, ніж той самий промисловець, той самий інженер сто років тому. Його мозок, який постійно тренується, підкоряється закону, якому в подібному випадку підкорюються всі органи: він все більше і більше розвивається.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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