Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії. Іван Андрусяк

Читать онлайн.
Название Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії
Автор произведения Іван Андрусяк
Жанр Детская проза
Серия
Издательство Детская проза
Год выпуска 2015
isbn 978-966-14-8352-0, 978-966-14-8557-9



Скачать книгу

тобі треба, доки хропіння не почув.

      – Та я тут вспомнив… Ти моїх предків по дорозі не встрічав?

      – Неандертальців, – питаю, – чи кроманьйонців?

      – Ну шо ти за чєловєк, Бурундук! Я до тебе дєло імєю, а ти понти ганяєш! Кажи: встрічав чи ні?

      – Та ніби ні.

      – От і добре. Як встрітиш, і вони спросять про контрольну з алгебри – то ми ще не знаємо оцінок. Ну, тіпа, вчителька ще не провірила.

      – Та гаразд, – знизую плечима. – А тобі це нащо?

      – Та надо.

      – І це все?! – роблю вигляд, що обурююся. – Хіба так чесно?

      Я заради тебе брехати мушу, а ти навіть не поясниш, навіщо.

      – Та надо, кажу! У п’ятницю діскач у школі, а тут мені три бали вліпили. А мене з трьома балами той… предки не пустять. Грозилися! А я там на одну дєвочку запав… Ну, вопшем, тіпа плани в мене, ніззя мені на діскач не йти, вона неправильно поймьот.

      – Ну-ну…

      – Та мені хотя би до четверга продержаться. Там папа у відрядження їде, а мама добра, вона й так відпустить. Я їй здєлаю шось хороше по дому, то вона відпустить. А папа казав, що ще раз оцінку нижче «шістки» принесу – капєц!

      – Кажеш, дискотека… – задумався я.

      – Ага. Ну ти поняв…

      – Гаразд. Домовилися.

      – І своїй мамі скажи! Чуєш, Бурундук? Шоб вона моїм не проболталась при случайній встрєчі.

      – Добре. А ти коли з тренування повертаєшся?

      – Як завжди, в шесть.

      – Зазирни до мене увечері. Поговорити треба. Може, і я з тобою на дискотеку піду.

      – Та ти шо! Ето інтіресно… – аж крізь слухавку чути, як він там від вуха до вуха либиться. – Зазирну. Замьотано! – І короткі гудки.

      Та-а-ак, ну й заінтригував я його!

      Я ж на дискотеки не ходжу – ні на шкільні, ані в місті. Нічого там цікавого немає… А якщо по правді сказати, то я танцювати не вмію. А ще гірше – не знаю, як себе в таких місцях поводити.

      Ні, якби вмів бодай танцювати – то це б іще було, як то кажуть, півбіди. Але ж там, розповідають хлопці, треба вміти чіпляти дівчатам на вуха локшину. Що довшу вдається вчепити – то більший маєш успіх.

      Насправді я, звісно, знаю багато цікавого, що можна на вуха навішати. От хоч би й про пташок – зяблик саме мені перед носом пурхнув. Красивий такий, у шлюбному вбранні. У нас дівчатка люблять причепурюватись, а в пташок – чомусь хлопчики. Атож – звичайнісінькі пташки, яких довкола багато й уваги на них ніхто не звертає – а якщо придивитися, то там стільки відкриттів можна зробити, що ого-го!

      Але хто на дискотеці буде розводитися про пташок? Тим паче, у тій какофонії, яку там називають музикою. Адже музика – це не лише ритм, це мелодика – а там про мелодику й мови бути не може… Ні, на дискотеці десь у місті я, може, і знайшов би, кому начіпляти локшину. Але туди йти лячно, тим паче самому. Туди й Іванюк, певно, сам піти побоїться – хтозна, на кого там можна нарватися. А мені про таке не варто й думати, тим паче, немає жодної гарантії, що там буде вона. А без неї – роботи мені немає, тільки по дискотеках шастати…

      Та й