Різдвяний сюрприз. Андрей Курков

Читать онлайн.
Название Різдвяний сюрприз
Автор произведения Андрей Курков
Жанр Современная русская литература
Серия
Издательство Современная русская литература
Год выпуска 2005
isbn



Скачать книгу

мій вам різдвяний подарунок. До речі, хочете наступне Різдво в одній шахті під Донецьком зі страйкарями-шахтарями відзначити?

      – Наступного Різдва у нас буде малюк, – спокійно і з упевненістю повідомив я Дмитрові. – А йому навряд чи сподобається в шахті з шахтарями…

      – Нічого, – посміхнувся Дмитро. – Ще цілий рік попереду. Я для вас що-небудь інше придумаю. Таке, щоб і малюкові сподобалося!

      Моя улюблена різниця

      Різдвяна розповідь

      «Я приїду до тебе під вікно зимової ночі на білосніжному танку».

      Щоночі в черговому сні пролітала ця фраза, вимовлена моїм голосом. І мені здавалося, що уві сні, почувши її, я киваю. Я згоден приїхати до тебе під вікно на білосніжному танку.

      Тільки звідки взявся цей білосніжний танк?

      Я перебираю всі слова, звалені в моїй пам’яті. Пам’ять – не архів. У ній ніколи не буває порядку. У ній якщо навіть щось і знайдеш, навряд чи точно зрозумієш: коли і ким це було сказано або зроблено.

      «Мій тато був командиром танкової частини…» – прошепотів звідкись здалеку твій голос.

      Ти це сказала на другий день нашого знайомства. Точніше, це була твоя відповідь на мою пропозицію випити у тебе вдома чаю.

      Ми так і не випили у тебе чаю. Замість цього ми кілька разів посиділи в барі, де ти завжди замовляла червоне мартіні, а я куштував то кальвадос, то справжній портвейн із Португалії. Потім, це було наприкінці травня, з’їздили до Ялти і провели там три дні. Сонце тільки-тільки починало оживляти, розморожувати людей. Весна була пізня. Мені за тиждень до цього виповнилося 45, тобі наступного вересня «стукало» 22. Чудова різниця. Пам’ятаєте такий рекламний слоган «Відчуйте різницю!»? Я її дійсно відчув. І запам’ятав назавжди.

      І ось цієї ночі знову згадував її в одному зі своїх звичайних, присвячених тобі снів.

      Від Нового року поменшало яскравості, зате додалось її до Різдва. Я завис між двома цими святами з чітким відчуттям необхідності щось зробити, взяти щось із минулого і перетягнути якщо не в майбутнє, то вже точно в сьогоднішній день, точніше – в сьогоднішню ніч.

      Хтось пустив за вікном ракету. Над будинком вибухнув різнокольоровими іскрами салют. Я розплющив очі. Фосфор стрілок на старовинному будильнику вказав час – чверть на другу ночі.

      Той, хто запустив цей феєрверк, напевно молодший за мене років на десять. У моєму віці до феєрверків виникає стійка байдужість.

      Тепер мені не хочеться спати.

      Я підводжуся, підходжу до вікна.

      – Де ти там, Іє? – питаю я завіконну темінь.

      У ці зимові ночі мені не вистачає саме її. Про інших жінок, які гостювали в моєму особистому житті, я не думаю.

      – Алло? – бурмоче сонний голос. – Хто це?

      Скоро половина другої. Вона напевно міцно спала. Цікаво, що їй снилося?

      – Це один егоїст із твого недавнього минулого, – кажу я.

      З трубки мовчання. Хвилина, друга. Вона не кладе трубку.

      – Ти мене впізнала? – питаю я, не витримавши цю гру «хто кого перемовчить».

      – Впізнала.

      – Як