Шляхом бурхливим. Григорій Бабенко

Читать онлайн.
Название Шляхом бурхливим
Автор произведения Григорій Бабенко
Жанр Литература 20 века
Серия Юрій Винничук рекомендує
Издательство Литература 20 века
Год выпуска 1927
isbn



Скачать книгу

тим, що він може потонути, знову вертав його на берег. Він довго сидів, сумно оглядаючись навкруги. Нарешті, коли хлопець зовсім вже хотів був кинутися у річку, мовляв – що буде, то й буде, він побачив, що з лісу на тому березі вийшли два чоловіки. Одного з них зразу пізнав Дорош. Це був старий дід Журавель, що мав пасіку недалеко від річки. Ідучи купатися, хлопці обов’язково проходили повз пасіку й город старого Журавля. Журавель завжди сидів у курені і мовчки курив люльку. Хлопці чемно проходили повз старого, уклонялися й казали:

      – Здорові були, діду Денисе!

      Дід пересовував люльку з одного кутка рота в другий і питав:

      – Знову красти городину?

      – Ні, ми купатися.

      – Так… – пухкав люлькою старий Журавель.

      Повертаючися з купання, хлопці вже не йшли повз курінь, а плазом кралися поміж огудиною і набирали у пазухи молоді зелені огірки. У кожного вдома був свій город, але крадене завжди здається солодшим. Старий мав ще досить зірке око.

      – Держи! – кричав він, побачивши хлопців, хоч держати було нікому.

      Хлопці, як зграя горобців, летіли городом, перестрибуючи через грядки, а старий Журавель тупцяв на однім місці коло куреня, гро-зився люлькою услід хлопцям і кричав:

      – Дожену… жовч видавлю!

      Дорош мимоволі згадав це, побачивши Журавля, і усміхнувся.

      Чоловік, що йшов з Журавлем, був молодий, дужий і високий на зріст, у розхристаній білій сорочці і в синіх штанях; матня його штанів була така довга, що мало не волочилася по землі. І дід і молодий були без шапок. Чубаті голови їхні, одна сива – дідова, а друга чорна – незнайомця, виблискували на сонці.

      – Диви… – сказав Журавель, побачивши на березі Дорошеві сорочку й штани, – потоп хлопець.

      Молодий приставив долоню до лоба й почав розглядати річку.

      – Та невже потоп?.. Еге-ге! – сказав він, побачивши хлопця, – втоплений гріється на сонечку.

      – Де, де? – спитав старий і собі, притуляючи долоню до лоба. – Де втоплений?

      – Та ось на тому березі. Чого зажурився? – крикнув молодий Дорошеві. – Пливи сюди!

      – Не можу! – крикнув Дорош.

      – А як ти туди добрався?

      – Переплив.

      – Хе, хе… – засміявся старий. – Чудасія: туди пливе, а назад не може. Це як наш колишній курінний Жаба. Помер вже, хай йому грець. Так той було каже: у мене така вдача – до шинку дійти можу, а назад ні. Чудасія!

      Журавель та молодий почали роздягатися. Старий потихеньку зняв сорочку, поклав її собі на коліна і подивився на комір; придавивши щось, що тихо тріснуло у нього під нігтем, він витер сорочкою під пахвами і обережно, наче вона була скляна, поклав її на пісок.

      Поки дід вовтузився зі своєю сорочкою і шкрябав волохаті груди, молодий вже розібрався і, розігнавшись, плигнув у річку.

      Він так довго був під водою, що Дорош навіть стурбувався і подивився на діда, чи не збирається той рятувати молодого, але дід навіть не дивився на річку, а сидів вже зовсім голий і, піднявши угору штани, розглядав свою драну