Lukinverkkoja: Pieniä tomupiiloja jotka kotionneamme haittaavat. Гарриет Бичер-Стоу

Читать онлайн.



Скачать книгу

ruokahaluunne. Ei hevillä arvella seisottavan perikadon partaalla samalla kuin pippuria sekoitetaan sallattiin; se on vaan vähän kiihoittavaa – ei mitään muuta."

      "Minä puolestani," sanoi vaimoni, "pidän päinvastoin, etteivät katsanto-alamme koskaan ole olleet niin valon-paisteiset kuin nykyään. Orjuus on poistettu – kansalliskunniamme viimeinen likapilkka on pois pesty. Me olemme käyneet läpi mitä vaikeimman ottelun, jota ikinä on kansan kärsittäväksi esitetty, ja virkistyneet siitä voimakkaammiksi, paremmiksi ja onnellisemmiksi."

      "Rouva hyvä," sanoi Theodor, "suokaa anteeksi, mutta en voi olla ajattelematta englantilaisen kirjailijan lausetta, että naisten todeksinäyttäminen tavallisesti sisältää yhtä suuressa määrässä runollisuutta kuin Thomas Mooren värssyt. Runollisuus on tietysti aina hyvin suloista, vaikkei sillä ole juuri mitään statistillista arvoa."

      "Minä en näe tässä mitään poesiaa," vastasi vaimoni.

      "Orjuushan on yleissääntöjen mukaan poistettu – sen parhaimmilta suosijoiltakin."

      "Kyllähän kuvittelemme itsellemme poistaneemme paheen siinä, missä vaan olemme sen ilmeisen muodon muuttaneet. Orja ei enään ole kenenkään omaisuus mutt' ei hänellä myöskään ole kenenkään suojaa. Työtä hän ei halaja tehdä, eikä se ole hänen syynsä. Orjuus on opettanut hänelle että työ on pahe, josta itsekunkin tulee koettaa päästä. Ainoa, jonka he entisiltä herroiltaan oppivat on se, että työ on häpeällistä, ja siksi pitävät laiskuutta vapauden lipun-kannattimena. Enkö minä ole vapaa? Eikö minulla ole yhtä suuri oikeus, kuin kellä tahansa olla työtä tekemättä? Se joutuu heidän sota-huudoksensa. Se eikä muu mikään on loppupäätös orjain vapauttamisesta. Meidän aineellinen edistymisemme on liikanaisissa setelipakoissa, määräämättömässä valtiolainassa, hurjassa yrityshimossa ja vielä hurjimmassa ylöllisyyden himossa, joka tekee että jokainen elää ylöllisemmästi kuin hänen tulonsa sallivat ja halveksii avuja, säästäväisyyttä ja yksinkertaisuutta.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAMCAgMCAgMDAwMEAwMEBQgFBQQEBQoHBwYIDAoMDAsKCwsNDhIQDQ4RDgsLEBYQERMUFRUVDA8XGBYUGBIUFRT/2wBDAQMEBAUEBQkFBQkUDQsNFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBT/wgARCAeoBXgDAREAAhEBAxEB/8QAHAABAQEAAwEBAQAAAAAAAAAAAQACBgcIBQQD/8QAGwEBAQADAQEBAAAAAAAAAAAAAAECBAUGAwf/2gAMAwEAAhADEAAAAeG+1/K4QKVsklBIkhBQoaCEglbCKqKkkQIF0kC5l1cUBpgIFbCVQWM43WWMsKRApDUQQ1BECwpVQ1CkCxDYY1ymccm4pVEUNgtFRK2RBAqQ2QSw2ERAsUCo2AkRDZRllq40RUmZVIqoaBCKqAiVSqM42GyWAQhslBCGwmVYSthK2RQ0S1lFapGZYbJVjqsxKCksgukbMzJSBYJWyFBZIpamxTMyhQJVMytlKUpqiBdWZhpMy6uJK2EoqkAS7ylJlUqobMY5tgasJZCVsl3ccygLpIqTEurIiIojK0VUNKZXVmZU1cczKI1cWsSohFRKoLq45mTZCmZd2YmUNmkFCMy6sJVGpBYMbUoLq4xEZmTZERQ2EuVSSWCJYrKWsQirdmZSGlAQCZVkQStkMViCkayhjSlIaIQWIkxjlqzVkNmZYSolbMy6soFk1UksgpLRWStkZxrUiVUQ0BLq45mRG8oQKCkEybIUI1lCVsFIaoqiiolkl1cUzK2C0VQY1yigsZl3cYjMrQIpmZQStmrMytkREKCxQLJqgJdXElFUiolUyqSShqyIoFhsJYkaI1YSgkAStQpAtBVEZXdhEsNkauMZmUBFLq4xAsSaoEUxKkNgpErYRCRiZKNbuOZQQNWCqSkNhK2Zl1ZmWUipFA1YLnGtQpmXVjYSpk1YS1RQLCkCthG7MqoLGkBAJalBYgxpSQ2QkgsKC6sIRsxMtIERDWcbAqjZmZSRoyqgsjShLAoaSqKGzEyoqjVhLq44mTYwLIS/0yxqJZIJRWyCJVGwlzMqzdxJcTKNXFolUFglbjKQ0S6uIpFUKRLIgrZQK2KCkSxq4piZKRqzMsRqwCWBdWENRGZaHKZlSTVECyJVQBLqwlrJQRRsJQlk1YKSqQ2Zl1YLq4mNFKpdXEVSWAoqzLu4ikNEtZEUNUCthDREskILqwIIJUcopLIStgtGJko2SthENERVozAsUtYStihLK2ENBQ1q44mUZl0kS1kEoumNUaSATMrWJdVSS1lLq4wK2RjHKNXGWKNZSQlqJSNWVUCwpEQ2YxyaiFBYIbKWsQBUCiGmwlkaozMmxQWFBWwliI1YRVRANaTMtUEsRGZd5YksBCRWUoqxlDdxzMgSA0mV1ZERqzGNlUBMytQoLJErYSi0jSgrYgQSwEJDYSqaszLUSqZl1YKEI2KEuZdZRTEyoazKpLI2ErZKDGVaU1ZmWGygUiqFJVICECWCVRsCJVAQVsMbDZAJARqyMyoLEKZVGwlhQWJGkzEqjWMa0oKpVQ2CqQLEEuriLAErDZVBAqQoGrIFiIIliRpAIagliFBVIgJVIzLqwVQJYiSWKxiqII1YSiyaszMlAFSGxCICBUhQVsigWCJWwEkJWgQCXVkgtAuriTJuMsSILq4wKQkQK2UasxKSpWCqNEJAasTEqQDWcctXHMrSjZmZZl1Y2EoaQUIpdXEKUrVmcbVqxSEAVTKksasRTK0NkZmTZRVGZd2Zlk1YShK2REREZlTVxzMoBSBVNVARCmZlmVTWUJYgl1cRSVTWUkJRWwlzLq4oAukCJYClDdxgWIhQJYbM42IazLqwiKqKlEgIFSRoliIDSZlaiIJWwEhsojVhDWZYgEiBSVuKCqCqRiZauKCgkiRVFGVSFBZIliFKoiFJQISqIoqzLCksAjYoKpBKVpBUACXVhLEiCxJKplUUgJVKqIFhsJVGzEy0gSxI1RFRKpAIKo0RiZNkUVIFK2EStxF0kZlqSMy6sIagiGwl1lCBYoaJQ3cWsY1qSlrGkiSgXMrY0Sq