Suurelt mõtlemise maagia. David Schwartz

Читать онлайн.
Название Suurelt mõtlemise maagia
Автор произведения David Schwartz
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2016
isbn 9789949561520



Скачать книгу

ja pelgamist ning end ebaolulise ja tunnustamatuna tundes läbi elu roomamist, suutmata teha seda, mida nad teha tahavad. Seepärast tasub elu neile tühiste autasude, tühise õnnega.

      Just neist, kes muudavad võimaluse autasuks (ja lubage mul öelda, et ma tõesti usun, et olete üks neist, muidu toetuksite te juhusele, mitte sellele raamatule), saavad sellised arukad inimesed, kes õpivad, kuidas end edukaks mõelda.

      Astuge sisse. Edu uks on laiemalt avatud kui kunagi varem. Pange end kirja, sest nüüd astute sellesse valitud rühma, kes saab elult kõik, mida soovib.

      Siin on esimene samm edu teel. See samm on kõige aluseks. Seda ei saa vältida. Esimene samm: uskuge endasse, uskuge, et suudate olla edukas.

KUIDAS ARENDADA USU JÕUDU?

      Siinkohal annan kolm juhtnööri, kuidas omandada ja tugevdada usu jõudu.

      1. Mõelge edule, ärge mõelge läbikukkumisele. Nii tööl kui ka kodus asendage mõte läbikukkumisest mõttega edust. Kui seisate silmitsi raske olukorraga, mõelge: „Ma olen võidukas,” mitte: „Ma ilmselt kukun läbi.” Kui kellegagi võistlete, mõelge: „Ma olen võrdne parimatega,” mitte: „Ma olen teistest kehvem.” Kui ilmneb võimalus, mõelge: „Ma suudan seda teha,” mitte: „Ma ei suuda.” Laske oma mõtteid juhtida kandval ideel „Ma saan sellega hakkama”. Edule mõeldes panete oma mõistuse olukorda, kus see leiab võimalused edu saavutamiseks. Mõeldes ebaõnnestumisest, saate vastupidise tulemuse. Ebaedust mõtlemine paneb teie mõistuse tegutsema sihis, mis toidab ebaõnnestumise mõtteid.

      2. Tuletage endale regulaarselt meelde, et olete parem, kui arvate end olevat. Edukad inimesed ei ole üliinimesed. Edu ei nõua üliintelligentsust. Samuti pole edus midagi müstilist. Ühtlasi pole edu aluseks õnn. Edukad inimesed on tavalised inimesed, kes on lihtsalt välja arendanud usu endasse ja sellesse, mida nad teevad. Mitte kunagi – jah, mitte kunagi – ärge müüge end odavalt.

      3. Uskuge suurelt. Teie edu suurus sõltub teie usu suurusest. Kui mõtlete väikeste saavutuste peale, võite eeldada ka väikeseid tulemusi. Mõelge suurtele eesmärkidele ja olge suurelt edukas. Pidage ka seda meeles. Suured ideed ja suured plaanid on tihti lihtsamad – kindlasti mitte raskemad – kui väiksed ideed ja väiksed plaanid.

      General Electric Company nõukogu esimees Ralph J. Cordiner ütles juhikoolituse konverentsil järgmist: „Igal juhistaatuse poole püüdleval inimesel peab olema otsusekindlus võtta ette isikliku arengu programm, seda nii tema enda kui ka ettevõtte pärast, kus ta töötab. Mitte keegi ei saa anda korraldust, et inimene areneks. See, kas inimene oma valitud erialal lohiseb järele või liigub edasi, sõltub tema isiklikust ettevõtlikkusest. See on miski, mis nõuab aega, tööd ja ohverdusi. Mitte keegi teine ei saa seda inimese eest ära teha.”

      Hr Cordineri nõuanne on mõistlik ja praktiline. Elage selle järgi. Inimesed, kes jõuavad parimate hulka ärijuhtimises, müügis, inseneriteaduses, religioonis, kirjanduses, näitlemises ja kõigis teistes valdkondades, jõuavad sinna, järgides hoolikalt ja järjekindlalt enesearenduse ja kasvamise programmi.

      Igasugune treeningprogramm – ja seda mu raamat ongi – peab hõlmama kolme aspekti. See peab andma sisu, selle, mida tuleb teha. Teiseks peab see andma meetodi, kuidas teha. Ja kolmandaks peab see läbima tuleproovi, see tähendab andma tulemusi.

      Teie isikliku edu treeningprogrammi mida põhineb teiste edukate inimeste seisukohtadel ja tehnikatel. Kuidas nad endaga toime tulevad? Kuidas nad takistusi ületavad? Kuidas nad teiste lugupidamise teenivad? Mis eristab neid tavalistest inimestest? Kuidas nad mõtlevad?

      Teie arengu- ja kasvuprogrammi kuidas on seeria selgeid tegutsemisjuhiseid. Leiate need igast peatükist. Need juhised toimivad. Rakendage neid ja veendute selles ise.

      Kuidas on lood aga programmi kõige olulisema osa, tulemustega? Kokkuvõtlikult öeldes toob siin raamatus esitatud kava teadlik rakendamine teile edu, ja seda tasemel, mis praegu tundub võimatuna. Osadeks lahutatuna toob isiklik treeningprogramm teile autasude seeria: perekonna suurema lugupidamise, tuttavate ja sõprade imetluse, teadmise ja tunde, et olete vajalik, et olete keegi, et teil on teatav staatus, suurema sissetuleku ja parema elukvaliteedi.

      Oma treeningut jälgite te ise. Mitte keegi ei seisa teie selja taga ega ütle teile, mida ja kuidas teha. See raamat on teie juht, aga ainult teie ise saate selle enda jaoks selgeks teha. Ainult teie saate sundida end seda treeningut kasutama. Ainult teie saate oma edenemist hinnata. Ainult teie saate teha parandusi, kui peaksite vahepeal eksima. Lühidalt: te hakkate end ise treenima suurema edu ja veelgi suurema edu sihis.

      Teil on juba olemas täisvarustusega labor, kus töötada ja õppida. Teie labor on igal pool teie ümber. Teie labor koosneb inimestest. See annab teile iga võimaliku näite inimtegevuste kohta. Kui mõistate, et olete teadlane omaenda laboris, pole sellel, mida saate õppida, ühtegi piirangut. Pealegi pole teil vaja midagi osta. Pole vaja maksta üüri. Pole mingeid makse. Võite laborit kasutada nii palju, kui ise tahate, ja see on tasuta.

      Isikliku labori direktorina tahate teha seda, mida teeb iga teadlane: vaadelda ja eksperimenteerida.

      Kas pole üllatav, et enamik inimesi mõistab nii vähe sellest, miks teised inimesed teatavat moodi käituvad, kuigi nad on kogu oma elu teistest inimestest ümbritsetud? Enamik inimesi ei ole treenitud vaatlejad. Selle raamatu üks olulisi eesmärke on aidata teil treenida end vaatlema, arendada välja sügav kaemus, süüvides inimtegevustesse. Teil tekib soov esitada endale küsimusi: „Miks on John nii edukas ja Tom püsib vaevu pinnal?”, „Miks on mõnel inimesel palju sõpru ja mõnel vaid üksikud?”, „Miks võtavad inimesed rõõmuga omaks selle, mida teatavad isikud neile ütlevad, kuid ignoreerivad täielikult, kui mõni teine inimene neile täpselt sedasama ütleb?”

      Treenituna saate väärtuslikke õppetunde vaid väga lihtsa vaatluse teel.

      Siinkohal kaks spetsiaalset soovitust, kuidas saada treenitud vaatlejaks. Valige täpsemaks õppematerjaliks kõige edukam ja kõige edutum inimene, keda tunnete. Seejärel, raamatu edenedes, jälgige, kui täpselt järgib teie edukas sõber edukuse printsiipe. Pöörake tähelepanu ka sellele, kuidas aitab kahe äärmuse uurimine näha siin raamatus toodud väidete tõelevastavust.

      Iga kontakt, mis teil inimestega tekib, annab võimaluse näha, kuidas edu arendamise põhimõtted elus toimivad. Teie eesmärk on teha edukast käitumisest harjumus. Mida rohkem harjutada, seda kiiremini saab soovitud käitumine loomuomaseks.

      Paljudel meist on sõbrad, kes kasvatavad hobi korras taimi. Me kõik oleme kuulnud neid ütlemas midagi sellist nagu: „Põnev on jälgida, kuidas taimed kasvavad. Lihtsalt vaadata, kuidas nad reageerivad toidule ja veele. Vaadata, kui palju nad nädala jooksul on kasvanud.”

      Kindlasti on põnev jälgida, milliseid tulemusi võib anda tähelepanelik koostöö loodusega. Kuid see pole isegi mitte kümnendiku võrra nii paeluv kui jälgida enda reaktsioone iseenda hoolikalt kavandatud mõttejuhtimise programmile. On lõbus jälgida enda päevast päeva ja kuust kuusse kasvavat enesekindlust, tegutsemise efektiivsust ja edukust. Mitte miski, absoluutselt mitte miski siin elus ei anna teile suuremalt rahuldust kui teadmine, et olete teel edu ja saavutuste poole. Ei ole suuremat väljakutset kui anda endast parim.

      2 .

      RAVIGE END LÄBIKUKKUMISE HAIGUSEST –VÄLJAVABANDAMISEST

      INIMESED. KUI MÕTLETE ENNAST edukusele, siis need ongi teie uuritavad – inimesed. Te uurite inimesi väga tähelepanelikult, et avastada ja seejärel kaasata nende edu tagavad põhimõtted enda ellu. Ja te tahate alustada kohe praegu.

      Kui süüvite uurimusse inimestest, avastate, et edutud inimesed kannatavad mõistust halvava haiguse käes. Me nimetame seda haigust väljavabandamiseks. Iga ebaõnnestumine kannab endas selle haiguse arenenud vormi. Enamik „keskpäraseid” inimesi põeb selle haiguse kergemat vormi.

      Te näete, et väljavabandamine selgitab erinevust inimeste vahel, kes on teel millegi poole ja kes suudavad vaevu hoida seda, mis neil on. Te märkate, et mida edukam on inimene, seda vähem kalduvust on tal vabandusi leida.

      Kuid inimene,