Suurelt mõtlemise maagia. David Schwartz

Читать онлайн.
Название Suurelt mõtlemise maagia
Автор произведения David Schwartz
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2016
isbn 9789949561520



Скачать книгу

Uskudes, et kõrgele on võimatu ronida, ei leia nad astmeid, mis viivad suurtesse kõrgustesse. Nende suhtumine jääb „keskpärase” inimese suhtumiseks.

      Kuid väike osa noortest usub tõeliselt, et nad suudavad saavutada edu. Nende hoiak oma töö suhtes on: „Ma olen teel tippu.” Piisava usuga jõuavadki nad sinna. Uskudes, et nad saavad edukaks – ja see ei ole võimatu –, jälgivad nad vanemate juhtide käitumist ja õpivad sellest. Nad õpivad, kuidas edukad inimesed probleemidele lähenevad ja otsuseid langetavad. Nad jälgivad edukate inimeste suhtumist.

      See, kuidas midagi teha, saab alati selgeks inimesele, kes usub, et ta suudab midagi teha.

      Üks tuttav noor naine otsustas kaks aastat tagasi asutada müügiagentuuri, mis vahendab haagismaju. Paljud soovitasid, et ta ei hakkaks seda tegema (kuna ta ei suudaks seda teha).

      Tal oli säästusid alla 3000 dollari ja talle öeldi, et minimaalne kapitaliinvesteering on sellest mitu korda suurem.

      „Vaadake kui tihe konkurents sellel alal valitseb,” öeldi talle. „Ja pealegi, milline on teie praktiline kogemus haagismajade müümisel, veel enam ettevõtte juhtimisel?” küsisid tema nõuandjad.

      Kuid sel noorel naisel oli usku endasse ja oma võimesse edu saavutada. Ta nõustus, et tal pole piisavalt kapitali, et konkurents on tihe ja et tal napib kogemusi.

      „Kuid,” ütles ta, „kõik tõendid, mida olen suutnud leida, näitavad, et valmismajade tööstus hakkab laienema. Peale selle olen uurinud konkurente. Ma tean, et saan haagismajade müümisega paremini hakkama kui ükskõik kes siin linnas. Ma tean, et teen mõned vead, kuid ma jõuan kiiresti tippu.”

      Ta jõudiski. Kapitali hankimisega polnud vaja palju vaeva näha. Tema täiesti kõigutamatu usk, et ta suudab selle ettevõttega hakkama saada, võitis tema poolele kaks investorit. Varustatud kindla veendumusega, saatis ta korda „võimatu” – ta veenis haagismajade tootjat andma talle piiratud varu kaupa ilma esimese sissemakseta.

      Eelmisel aastal müüs ta rohkem kui 1 000 000 dollari eest haagiselamuid.

      „Järgmisel aastal,” sõnab ta, „loodan ületada 2 000 000 dollari piiri.”

      Usk, tugev usk, paneb mõistuse otsima võimalusi, vahendeid ja seda, kuidas midagi ära teha. Usk, et suudate olla edukas, paneb teised inimesed oma kindlustunnet teisse investeerima.

      Enamik inimesi ei investeeri palju usku. Kuid mõned, kes elavad aadressil USA, Edukuse küla, teevad seda. Just mõni nädal tagasi jagas ühes Kesk-Lääne osariigi maanteeametis ametnikuna töötav sõber minuga mägesid liigutavat kogemust.

      „Eelmisel kuul,” alustas sõber, „saatis meie osakond hulgale ehitusfirmadele teate, et meil on käsk palgata üks firma projekteerima kaheksat silda osana meie kiirtee ehitamise programmist. Sildade hinnaks oli määratud 5 000 000 dollarit. Valitud ehitusfirma saaks kujundustöö eest komisjonitasuks 4 protsenti ehk 200 000 dollarit.

      Rääkisin sellest projektist kahekümne ühe ehitusfirmaga. Neli suuremat otsustasid kohe oma pakkumised teha. Teised seitseteist ettevõtet olid väiksed, igas neist töötas vaid kolm kuni seitse inseneri. Projekti suurus hirmutas neist seitsmeteistkümnest eemale kuusteist. Nad vaatasid projekti üle, raputasid päid ja ütlesid: „Liiga suur meie jaoks. Sooviksin uskuda, et suudame selle ära teha, kuid pole mõtet isegi üritada.”

      Üks neist väikeettevõtetest, vaid kolme inseneriga firma, uuris kavandeid ja ütles: „Me suudame seda teha. Me teeme oma pakkumise.” Nad tegid seda ja said töö endale.”

      Need, kes usuvad, et suudavad mägesid liigutada, teevadki seda. Need, kes seda ei usu, ei suuda. Usk käivitab jõu, mis annab selleks võime.

      Tegelikult teeb nüüdsel ajal usk palju enamat kui mägede liigutamine. Kõige olulisem element praegustes kosmoseuuringutes on usk, et kosmost saab vallutada. Ilma kindla vankumatu usuta, et inimene saab kosmoses reisida, ei oleks teadlastel julgust, huvi ega entusiasmi edasi pürgida. Usk, et vähki saab ravida, annab lõpuks tulemuseks ravi vähi vastu. Praegu käivad jutud tunneli ehitamisest Inglise kanali alla, mis ühendaks Suurbritannia kontinendiga. See, kas tunnel kunagi ehitatakse või mitte, sõltub sellest, kas vastutavad isikud usuvad, et see on teostatav või mitte1.

      Usk suurtesse tulemustesse on ajendav jõud, vägi kõigi suurte raamatute, näidendite, teaduslike avastuste taga. Usk edusse on iga eduka äri, kiriku ja poliitilise organisatsiooni taga. Usk edusse on eduka inimese peamisi, absoluutselt hädavajalikke koostisosi.

      Uskuge, tõeliselt uskuge, et võite saavutada edu, ja te saavutategi.

      Aastate jooksul olen rääkinud paljude inimestega, kes on paljudes ärilistes ettevõtmistes ja erinevat karjääri tehes läbi kukkunud. Olen kuulnud ebaõnnestumiste kohta palju selgitusi ja vabandusi. Kuid nendes vestlustes ebaõnnest koorub tavaliselt välja midagi erakordset. Tavapärasel moel puistab läbikukkunud inimene remargi nagu: „Kui aus olla, siis ma ei arvanudki, et see toimib,” või: „Mul olid juba enne alustamist omad kahtlused,” või: „Tegelikult mind väga ei üllatanud, et see välja ei tulnud.”

      Suhtumine „Olgu pealegi, ma proovin, kuid ma ei usu, et see toimib” annab tulemuseks läbikukkumise.

      Uskmatus on negatiivne jõud. Kui mõistus ei usu või kahtleb, meelitab see ligi „põhjusi”, mis seda uskmatust toetavad. Kahtlus, uskmatus, alateadlik soov läbi kukkuda, tegelikult soovimatus edu saavutada on süüdi enamikus ebaõnnestumistes.

      Mõelge kõhklevalt ja te kukute läbi.

      Mõelge võidukalt ja te saavutate edu.

      Hiljuti kõneles üks noor ulmekirjanik mulle oma kirjanikuambitsioonidest. Esile kerkis ühe tema ala parema kirjaniku nimi.

      „Ah,” ütles ta, „hr X on suurepärane kirjanik, kuid loomulikult ei saa ma kunagi olla ligilähedaseltki sama edukas kui tema.”

      Tema hoiak oli mulle suureks pettumuseks, sest tean kõnealust kirjanikku. Ta ei ole üliintelligentne ega üliläbinägelik ega üleüldse ülimidagi, välja arvatud ülienesekindel. Ta usub, et suudab olla parimate hulgas, seega ta käitub ja teostab end maksimaalselt.

      Juhist lugu pidada on õige. Õppige temalt. Jälgige teda. Uurige teda. Kuid ärge jumaldage teda. Uskuge, et suudate temast parem olla. Uskuge, et võite minna kaugemale. Need, kes rakendavad peaaegu-parimat suhtumist, jäävadki kahtlemata peaaegu-parimateks.

      Vaadake asjale nii. Usk on termostaat, mis reguleerib seda, mida me elus saavutame. Jälgige kaaslast, kes sekeldab keskpärasuses. Ta usub, et on väheväärtuslik, seega ta saavutab vähe. Ta usub, et ei suuda suuri asju korda saata, seega ta ei saadagi. Ta usub, et ta on ebaoluline, seega on kõigel, mida ta teeb, küljes ebaolulisuse märk. Aja möödudes paistab tema eneseusu puudumine välja kõiges: selles, kuidas ta räägib, liigub ja tegutseb. Kui ta oma termostaati ei seadista, hakkab ta kahanema, vähenema ja vähenema ning seda iseenda hinnangu põhjal. Kuna teised näevad meis seda, mida me ise endas näeme, peavad ka teised inimesed temast järjest vähem.

      Nüüd pöörake pilk kõrvale, inimese poole, kes areneb edasi. Ta usub, et ta on palju väärt, seega ta saab palju. Ta usub, et ta suudab suuri asju korda saata, keerukaid ülesandeid lahendada – ja ta teebki seda. Kõiges, mida ta teeb, viisis, kuidas ta end teiste suhtes üleval peab, tema iseloomus, tema mõtetes, tema vaadetes, kõiges kajastub: „Ma olen professionaal. Ma olen oluline inimene.”

      Inimene on oma mõtete saadus. Uskuge SUURELT. Seadistage oma termostaat arenemisele. Hakake edukust taotlema koos ausa, siira usuga, et suudate olla edukas. Uskuge suurelt ja kasvage suureks.

      Palju aastaid tagasi, pärast rühma ärimeestega kohtumist Detroitis pöördus minu poole üks härrasmees, tutvustas end ja sõnas: „Ma nautisin väga teie kõnet. On teil ehk mõni minut aega? Sooviksin teiega väga üht isiklikku kogemust arutada.”

      Mõne minuti pärast olime end kohvikus mugavalt sisse seadnud ja ootasime oma tellimuse saabumist.

      „Mul on isiklik kogemus,” alustas ta, „mis seostub täiuslikult



<p>1</p>

Tunnel avati 1994. aastal. (Toimetaja märkus)