Jõud sinu sees. Louise L. Hay

Читать онлайн.
Название Jõud sinu sees
Автор произведения Louise L. Hay
Жанр Личностный рост
Серия
Издательство Личностный рост
Год выпуска 2015
isbn 9789949963232



Скачать книгу

on sinu asi. Lõppude lõpuks – see, mida sa minust arvad, kiirgab võngetena sinust välja ja tuleb sulle endale tagasi.

      Kui me jõuame vaimuvalguseni, kui saame teadlikuks sellest, mida teeme, võime hakata oma elu muutma. Elu on tõepoolest olemas sinu jaoks. Sul on vaja ainult paluda. Ütle elule, mida sa tahad, ja lase seejärel kõigel heal sündida.

      Teine osa

      Barjääride kaotamine

      Me tahame teada, mis meie sees toimub, et teaksime, mille me vabaks anname. Selle asemel, et oma valu varjata, võime ta täielikult vabaks lasta.

      5. peatükk

      Siduvate blokeeringute mõistmine

      Kroonilised enesevihkamise, süü ja enesekriitika mudelid suurendavad stressi kehas ja nõrgestavad immuunsüsteemi.

      Nüüd, mil me mõistame juba veidi paremini oma sisemist jõudu, vaatame, mis takistab meid seda jõudu kasutamast. Arvan, et meil kõigil on mingid barjäärid. Isegi kui me tegeleme palju iseendaga ja puhastame end blokeeringutest, kerkivad ikka pinnale vanade barjääride uued kihid.

      Paljud meist tunnevad end väga puudulikena ja arvavad, et nad pole küllalt tublid ega suuda ka kunagi tubliks saada. Ja kui leiame, et meiega on midagi viltu, siis hakkame otsima vigu ka teistes inimestes. Kui me ka edaspidi räägime: “Ma ei saa seda teha, sest mu ema ütles … mu isa ütles …” siis me pole veel suureks kasvanud.

      Nüüd tahad sa oma barjäärid kaotada ja võib-olla õppida midagi uut, mida sa seni veel ei tea. Võib-olla tekitab mõni lause siin sinus uue mõtte.

      Kas kujutad ette, kui vahva oleks, kui sa saaksid iga päev selgeks ühe uue idee, mis aitab sul minevikust vabaneda ja tuua oma ellu harmooniat? Kui sa teadvustad endale ja mõistad oma elu kulgu, siis tead, millises suunas minna. Kui suunad oma energia enda tundmaõppimisele, siis hakkad lõpuks nägema probleeme ja teemasid, mis lahendamist ootavad.

      Meil kõigil on elus väljakutseid. Kõigil. Keegi ei lähe läbi elu ilma väljakutseteta; mis oleks muidu selle erilise Maal asuva kooli eesmärk? Väljakutsed võivad olla seotud tervisega, suhetega, elukutsega või rahaga. Mõnel on kõike vähe, mõnel palju.

      Arvan, et üks meie suurimaid probleeme on see, et meil pole aimugi, mida me tahame vabaks lasta. Me teame, mis ei toimi, samuti teame, mida elult tahame, kuid me ei tea, mis meid takistab. Heidame siis seekord pilgu blokeeringutele, mis meid seovad.

* * *

      Mõtle hetkeks oma käitumismudelitele, probleemidele ja asjadele, mis sind takistavad – millisesse kategooriasse nad kuuluvad? Kas see on kriitika, hirm, süütunne või vimm? Ma nimetan neid kategooriaid suureks nelikuks. Milline neist on sinu lemmik? Minu lemmikud olid kriitika ja vimm üheskoos. Võib-olla oled sa samasugune nagu mina ja sul on kaks või kolm lemmikut. Kas see on hirm, mis alati esile kerkib, või süütunne? Kas sa oled väga kriitiline või kannad endas vimma? Pane tähele, et vimm on allasurutud viha. Nii et kui sa arvad, et sul ei lubata oma viha välja näidata, siis on sinus hoiul palju vimma.

      Me ei saa oma tundeid eitada. Me ei saa neid ignoreerida, nagu sobivaks peame. Kui mul diagnoositi vähk, pidin väga ausalt endasse vaatama. Pidin tunnistama nii mõndagi, mida ma enda kohta teada ei tahtnud. Olin vimma täis ja minus oli palju minevikust pärit kibedust. Ütlesin endale: “Louise, sul ei ole enam aega sellele järele anda. Sa pead tõepoolest muutuma.” Või nagu ütleb Peter Mc Williams: “Sa ei saa endale enam kauem lubada luksust negatiivselt mõelda.”

      Sinu kogemused peegeldavad alati sisemisi tõekspidamisi. Sa võid tõepoolest kogetut vaadeldes öelda, millised on sinu tõekspidamised. Võib-olla on see häiriv, kuid kui sa vaatad inimesi, kellega oled elu jooksul kokku puutunud, siis nad kõik peegeldavad mõnd tõekspidamist, mis sul enda kohta on. Kui sind on kogu aeg töö juures kritiseeritud, siis oled võib-olla ise väga kriitiline ja kritiseerid ka oma last. Kõik meie elus peegeldab seda, millised me oleme. Kui väljaspool meid toimub midagi ebameeldivat, on meil võimalus vaadata enda sisse ja küsida: “Milline on minu panus sellesse kogemusse? Mis minus usub, et olen selle ära teeninud?”

* * *

      Meil kõigil on oma perekonnale iseloomulikud käitumismudelid, väga lihtne on süüdistada vanemaid, lapsepõlve või keskkonda, kuid see hoiab meid kinni. Me ei saa vabaks. Jääme ohvriteks ja meie probleemid üha korduvad.

      Pole oluline, mida keegi on sulle teinud või mida sulle minevikus õpetati. Täna on uus päev. Nüüd vastutad sina. Praegu on hetk, mil sa lood oma elus ja oma maailmas tulevikku. Tegelikult pole oluline, mida mina räägin, sest ainult sina saad asja ära teha. Ainult sina saad muuta seda, kuidas mõtled, tunned ja tegutsed. Ma ütlen, et sa saad. Kahtlemata saad, sest sinu sees on kõrgem jõud, mis võib aidata sul neist mudelitest vabaks saada, kui lased sel sündida.

      Tuleta meelde, kui olid väike, armastasid ennast sellisena nagu olid. Pole last, kes kritiseerib oma keha ja mõtleb: “Oh, mul on liiga laiad puusad.” Laps tunneb oma kehast rõõmu ja on sellest vaimustuses. Laps väljendab oma tundeid. Sa tead, kui laps on õnnelik, ja tead ka seda, kui ta on vihane. Kogu ümbruskond teab. Laps ei karda iial, et teised saavad tema tunnetest teada. Lapsed elavad hetkes. Ka sina olid kunagi niisugune. Suureks kasvades kuulasid, mida inimesed ümberringi räägivad, ning õppisid neilt hirmu ja süütunnet ja kriitikat.

      Kui kasvasid üles perekonnas, kus kritiseerimine oli tavaline, siis oled ka ise täiskasvanuna kriitiline. Kui kasvasid üles perekonnas, kus ei lubatud oma viha välja elada, siis tõenäoliselt hirmutab sind viha ja vastuseis ning sa neelad selle alla ja talletad oma kehas.

      Kui kasvasid peres, kus kõiki süüdistati, oled täiskasvanuna tõenäoliselt samasugune. Arvatavasti käid ringi, vabandades kogu aeg, suutmata otsesõnu midagi küsida. Sa tunned, et pead kuidagi manipuleerima saamaks seda, mida tahad.

      Kasvades hakkasime üles korjama selliseid vääri ettekujutusi ja kaotasime kontakti oma sisemise tarkusega. Meil on vaja need ettekujutused lahti lasta ja pöörduda tagasi puhta vaimu poole, paika, kus me ennast armastame. Meil on vaja taastada enese elus see imepärane süütus, hetkerõõm olemisest – sama rõõm, mida tunneb väikelaps oma imelises õnneseisundis.

* * *

      Mõtle järele, mis on see, mida sa tahad. Sõnasta see positiivse, mitte negatiivse afirmatsioonina. Siis mine peegli ette ja korda seda jaatust. Vaata, millised takistused on sinu teel. Kui kordad näiteks jaatust “Ma armastan ja jaatan ennast”, siis pane tähele, millised negatiivsed sõnumid sealjuures pinnale kerkivad, sest kui sa need ära tunned, saavad neist hinnalised aarded, mis avavad sulle ukse vabadusse. Tavaliselt on need sõnumid midagi varem mainitud nelikust – kriitika, hirm, süütunne või vimm. Kõige tõenäolisemalt õppisid sa need sõnumid inimestelt “tagaplaanil”.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAgGBgcGBQgHBwcJCQgKDBQNDAsLDBkSEw8UHRofHh0aHBwgJC4nICIsIxwcKDcpLDAxNDQ0Hyc5PTgyPC4zNDL/2wBDAQkJCQwLDBgNDRgyIRwhMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjL/wAARCAMmAjoDASIAAhEBAxEB/8QAHAAAAQUBAQEAAAAAAAAAAAAAAAEC