Uluslararası Kadınlar Forumu raporlarının derlemesi. Antalya, 6 Mart 2025. Julia İncesu

Читать онлайн.
Название Uluslararası Kadınlar Forumu raporlarının derlemesi. Antalya, 6 Mart 2025
Автор произведения Julia İncesu
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 0
isbn 9785006582231



Скачать книгу

bakın. Orayı beğendin mi, orada kendini nasıl hissediyorsun? Bu hisleri hatırlayın. Onların içinde kalalım ve meditasyonumuzdan çıkalım. Bugünlük bu kadar egzersiz yeter.

      Çoğu zaman bir şeyler ters gittiğinde ve olan bitenin nedenini anlamadığımızda kendimizi bir kader kavşağında buluruz. Büyük olasılıkla, aile sisteminizin ölmüş bir atasıyla özdeşleşme denilen duruma düşmüşsünüzdür.

      Özdeşleşme, atalarımızdan birinin kaderini bilinçsizce tekrarlamak ve aile sistemimizdeki katılımcılardan birinin hislerini, eylemlerini ve duyumlarını takip etmek, bu kişiye ve genel olarak aile sistemimize olan derin sadakatimiz nedeniyle bu ailede bize verilen yaşam için minnettarlık duymaktır. Atayla özdeşleşmenin kaderlerinin böyle kesişmesi sonucunda onun duygularını, inançlarını, kader örüntülerini benimsiyor, kopyalıyoruz. Ama aslında bu bizim kendi duygularımız, hislerimiz ve kaderimiz değildir. Dolayısıyla, tekrarlanan kalıplaşmış davranış senaryoları ortaya çıkar ve bunların tekrarlanması çoğu zaman trajik sonuçlara yol açar. Çoğu zaman özdeşleşme, atalarımızın kaderini kendimiz için bir uyarı olarak algılamamıza yol açar. Dolayısıyla, trajik aile senaryolarının hayatımızdaki etkisini yeniden yazabilmek için, atalarımızın kaderiyle özdeşleşmeyi bırakmak gerekiyor.

      Ailemizin kaynakları atalarımızdan bize ve sizlere kadar uzanıyor. Ve bunlar bizim için doğum hakkımızdır, çünkü biz bu aileye doğduk. Onları kullanabiliriz, onlar bizimdir. Ve bu kaynakların geri dönüşü için ailemize, aile sistemimize gidiyoruz.

      Sevgi akışı ailemizin içinden akan yaşam enerjisidir. Ve bu enerjiyi kullanabiliriz, çünkü bu enerji doğuştan bize aittir.

      Ama çoğu zaman bu hediyeyi reddediyoruz. Neden?

      • Çünkü sevmediğimiz bir kişiden herhangi bir nedenle kaynak almak istemeyiz.

      • Çünkü çok uzun zaman önce bir önemli zat bize bu kaynağın bu kaynaktan alınamayacağını söylemişti.

      • Çünkü henüz bunun bir kaynak olabileceğini varsaymıyoruz bile. Çünkü henüz NASIL alınacağını öğrenemediler.

      • Çünkü onu NEREDEN bulacağımızı henüz bilmiyoruz.

      Sevgi akışı, tüm arzularımızın gerçekleşmesi için muazzam kaynakların saklı olduğu iç dünyamıza ve aile sistemimize derin bir dalıştır.

      “Ailenin İyileştirilmesi” programımız, orijinal uygulamaları, fenomenolojik yaklaşımı, Bert Hellinger’in sistemik aile dizilimleri yöntemini ve yeni bilgi alırken “Ben”i genişletme egzersizlerini, bilgiyi duygu ve hislere dönüştürme mekanizmasını kullanır. “Aileyi İyileştirme” programı, bizi Sevginin hayatımızı yönettiği en önemli yasalarla buluşturmak için yaratıldı.

      Şerife Gönül Bilgi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Antalya İl Müftülüğü Baş Vaiz. Türkiye

      İSLAM AHLAKINA GÖRE KADIN-EŞ-ANNE. TEMEL ÖZELLİKLERİ

      İslam dini ve islam ahlakı insana odaklıdır. insanlık onuruna saygıyı ve hayatın alanın da adaleti emreder. Adem ile Havvanın çocukları, Rableri karşısında ırk, dil ve renkleri sayesinde değer kazanmadıkları gibi cinsiyetleriyle de bir payeye erişemezler.

      Mevlananın dediği gibi, testilerin farklı modellerde olmasına bakarak aldanmamak gerekir. Zira topraktan üretilen testiyi kırınca içinden akan can suyu aynı sudur.

      Dinimiz, her insanın inancı, davranışlar, ibadetleri konusunda kendisinden sorumlu olduğunu, bu anlamda herkesin bir “fert” olduğunu kabul eder. insanları seçimlerinde özgür bıraktığı gibi, dünya ve ahirette seçimlerinin her türkü sonucuna katlanmak üzere de sorumlu tutar.

      “Erkek veya kadın, kim mümin olarak iyi iş işlerse ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükafatlarını yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz.” (Nahl, 16/97)

      Toplumsal hayatta kadın ve erkek birbirinin dostu ve kardeşidir. (Tevbe, 9/71) Bu yüzden onlardan, dayanışmacı, hayırsever, karşılıklı sorumluluk bilinci gelişmiş, çevresine karşı duyarlı insanlar olmaları istenmektedir.

      İslamda insan, hem özgür hem de sorumlu bir birey olarak görülmektedir.

      EŞ OLARAK KADIN

      Eşi ve ortağı olmayan Yüce Allah, bitkisiyle, hayvanıyla her varlığa bir eş hediye etmiştir. Varlıkların en kıymetlisi olan insanoğlunu da yalnız bırakmamış, ona bir eş vermiştir.

      Rabbimiz, “Aranız dan bekarları evlendirin…” Nur, 24/32. ayetiyle erkek ve kadının evlenerek bir yuvayı paylaşmalarını ister. Nikahla sağlıklı bir aile kurulur ve iki ayrı ömür birleşir. Yepyeni haklar ve konumlar elde edilir. Kurulan yuvanın huzur içinde devamı için sorumluluklar alınır.

      Yeryüzünün ilk ailesinde, Hz Adem ve eşi Hz. Havanın hayatları bir yuvada birleşir. Hayat bir imtihandır. Ademoğulları ve Havva kızları bu imtihanın maddi ve manevi meşakkatlerini birlikte göğüslemek üzere kol kola girip yola çıkarlar.

      Birbirlerini destekleyen, bütünleyen, konuyup kollayan halleriyle onlar, Peygamberimizin ifadesiyle “Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır” Ebü Davud, Taharet, 94.)

      Aile kurumuna hayat verecek en temel ilkeler:

      Sevgi/Saygı/Vefa

      Değerlerin yıpratıldığı günümüz dünyasında, aile kurumuna hayat verecek en temel ilkeler sevgi/saygı ve vefadır. Bu duygu, dertlere deva, gönüllere şifadır.

      Aileyle “huzur” iklimine kavuşan canlar ve Kadın ile erkek arasında Allah tarafından örülen bağlar Kuranda şöyle anlatılır: “Allahın varlığının belgelerınden biri de kendileriyle huzur bulasınız diye sızın için kendi cinsinizden eşler yaratıp, aranızda sevgi ve merhamet var etmesidir. Bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır” (Rum, 30/21)

      Peygamber efendimiz, eşlerine karşı sevgisini göstermiş ve yeri gelince dile getirmiştir. Yeryüzünde “sevilmeye en layık nimetlerden birinin kadın olduğunu” (Ahmed b. Hanbel, Müsned,3.cild,128) söylemiştir.

      Affetme/Hoşgörü/Sabır

      Aile içi ilişkilerin sağlıklı bir biçimde sürdürülmesinde affetme, hoşgörü ve sabrın önemi büyüktür. Kişide var olan bu tür erdemler yuvayı yarınlara taşımaya, yara aldıysa yarayı sarmaya, var olan güzellikleri gün yüzüne çıkarıp yaşatmaya imkan tanımaktadır.

      Rasulullah (s.a.s) eşlerinde hoşlanmadığı bir şey gördüğünde hoşgörülü davranır ve hatalarını affederdi.

      Sevinçler ve güzellikler paylaşılarak büyür. Zamanı paylaşmak, sorumluluğu paylaşmak, bir işi birlikte yapmak güzellikleri büyüten örneklerdir.

      Allah Resulü buyururki:

      “Dikkat edin! Sizin hanımlarınızın üzerinde hakkınız olduğu gibi, hanımlarınızın da sizin üzerinızde hakkı vardır”

      (Tirmizi, Rada, 11)

      Rabbimiz, eşleri tanımlarken,

      “Onlar size örtüdürler, sizde onlara örtüsünüz” buyurur. (Bakara, 2/187)

      Birbirinin eksiğini giderip açığını kapatan bir örtü gibi tasvir ediyor. Muhabbet ve merhametin huzununu veren bir eş olmamızı ister.

      Birbirlerini destekleyen, bütünleyen, koruyup kollayan halleriyle onlar, Peygamberimizin ifadesiyle “Kadınlar erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır.” (Ebu Davud, Taharet, 94)

      Конец ознакомительного