Hayat Veren Kılıç. Yagyu Munenori

Читать онлайн.
Название Hayat Veren Kılıç
Автор произведения Yagyu Munenori
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 0
isbn 9786258361391



Скачать книгу

gyu Munenori

      Hayat Veren Kılıç

      Yagyu Munenori Japon kılıç savaşçısıdır. Babası Yagyu “Sekishusai” Muneyoshi’den Yagyu Shinkage-ryu denilen kılıç dövüşü okulu liderliğini devraldı. Stili, Tokugawa Şogunluğu tarafından gözetilen iki resmi kılıç stilinden biriydi. Tokugawa’ya hizmet eden lordlardan biri (feodal daimyo) oldu. Tajima no Kami unvanını aldı.

      Ayakkabı Sunan Koprü1

Shinkage Ryu Dövüş Sanatları Kitabı

      Üç Öğrenim 2

      • Duruş

      • Eller ve Ayaklar

      • Kılıç

      Çalışmalarınıza bu üç kategoriyle başlamalı ve böylece öğrenmenin ilk kapısına ulaşmalısınız.

      Üç Öğrenimle bağlantılı olan Beş Uygulama daha vardır.3

      • Vücudunuzu, rakibinizin sadece bir tarafınızı görebileceği şekilde tutmalısınız.

      • Omzunuz, rakibinizin yumruklarıyla aynı hizada olmalıdır.

      • Kendi yumruklarınızla kendinize bir kalkan oluşturmalısınız.

      • Sol kolunuzu uzatmalısınız.

      • Ön diziniz vücudunuzun ağırlığını taşımalı ve arka diziniz uzatılmalıdır.

      Üç Öğrenimin en başında duruş gelir.

      İlki, kılıçla olan duruştur ve buna Çark denir. Silahınızı dairesel bir şekilde hareket ettirdiğiniz için böyle adlandırılmıştır. Bir yan duruş düşünün. Rakibinizin sol omzunuzu kesmesine izin vererek ve kılıcınızı onun kesme hareketine göre döndürerek onu yenebilirsiniz. Duruşunuzu alçak tutmalısınız. Her zaman, duruşunuzun sizi rakibiniz tarafından kesilmekten alıkoyduğundan emin olmalısınız. Kalelerin inşası da hendeklerin kazılması da rakiplerin yaklaşmasını önlemek amacıyla yapılır. Yani bu, rakibinizi öldürme meselesi değildir. Acele etmeyin. Aksine, doğru bir duruş sergilemeli ve rakibinizin sizi kesmesine izin vermemelisiniz.

      Öncelikler arasında, duruş ilk sıradadır.

      • Bir Kesik, İki Yarım4

      • Çivi Kesmek, Çelik Dilimlemek

      • Yarı Açık, Yarı Karşıt

      • Daireler Çizmek, Sola Dönmek

      • Kısa ve Uzun, Bir ve Aynı

      Yukarıdaki tekniklerin her birinin öğrenimi sözlü aktarım yoluyla sağlanır, sadece yazılı kelimelerle ifade etmek zordur.5

      Dokuz Madde 6

      • Mutlak Zafer

      • Yan Rüzgâr

      • Çapraz Şekilli Kılıçlar

      • Uzlaşma

      • Kestirme

      • Sıkı Tutma

      • Dizginsiz Tutma

      • Sekiz Katmanlı Çit

      • Yükselen Bulutlar

      Yukarıdakiler, öğretmenler tarafından öğrenciye alıştırma yaparken öğretilir. Kâğıt üzerinde ifade edilmeleri zordur.

      Tengu’nun Seçimi: Sekiz Kılıç Tekniği 7

      • Çiçek Çarkı

      • Açık Gövde

      • Uygun Bekleyiş

      • Öncülük

      • Baş Kaldıran Kılıçlar

      • Önsöz

      • İhlal

      • Mesaj

      Buna ek olarak, Altı Teknik vardır. 8

      • Eşzamanlı Kesme

      • Başkaldıran Kesme

      • Gizli İlke

      • Eşsiz Kılıç

      • Hayat Veren Kılıç

      • Gizemli Kılıç9

      Tüm bu teknikleri iyi öğrenerek ve kendinize ait hale getirerek başka teknikler geliştirmelisiniz. Üç Öğrenim, Dokuz Madde ve benzerlerini temel bilgiler olarak adlandırırız. Bu Yolu gerçekten benimsediğiniz takdirde, çeşitli kılıç tekniklerinden bahsetmezsiniz.

      Kapalı perdeler arasında taktikleri gerçekleştirenlerin 10 zaferi bin mil ötede belirlenir. 11

      Bu deyişin anlamı, perdeler arasında çeşitli taktikler izleyerek rakibinizi o henüz bin mil uzaktayken yenmenizdir. Bu nedenle, bu deyişin dövüş sanatları açısından uygulanmasının önemli bir anlamı vardır: Perdelerin içindekini zihniniz olarak algılamak.

      “Perdeler arasında taktik geliştirmek” dikkatsizliğin olmadığı bir zihne sahip olmak, rakiplerinizin hareket ve eylemlerini izlemek, çeşitli taktikler geliştirmek12 ve başlangıç için rakibinizi takip etmektir. “Zafer bin mil ötede belirlenir,” sözünü başlangıç için rakibinizi takip etmek ve onu kılıçla yenmek olarak algılamalısınız.

      Büyük bir orduya liderlik edip muharebede galip gelmek, kılıçla dövüş sanatı yapmaktan farklı olmamalıdır. Bir müsabakada karşılıklı kılıçlarla birini keserek nasıl kazanılacağı anlayışıyla büyük orduların savaşında, büyük ordularla yapılan savaşları kavrayarak da kılıcınızla birlikte dövüş sanatlarında galip gelmelisiniz.

      Kılıçtaki zafer ve yenilgi zihindedir. Elleriniz ve ayaklarınız da zihniniz tarafından hareket ettirilir.

      Jo (giriş), ha (ihlal), kyu (son verme)13 ile ilgili olarak üç ve dokuzun birleşimleri söz konusudur ve dolayısıyla yirmi yedi kesme tekniği vardır:

      Jo: Jodan (3) Chudan (3) Gedan14 (3)

      Ha: Jodan (3) Chudan (3) Gedan (3) Tobo Kiriai Sekko

      Kyu: Jodan (3) Chudan (3) Gedan (3)

      Üçü de tek vuruşla yapılır.15

      Bu bölüm öğretmen ve öğrenci tarafından alıştırma yapılarak öğretilmeli ve öğrenilmelidir, sadece yazılı olarak detaylandırmak yeterli değildir. Yukarıda listelenenler hakkında kapsamlı bir çalışma yapmış olanlar için bu bölümü kopyalayıp onlara gösterin. Bu, onların bu okulun öğrencileri olduğunun bir kanıtı olacaktır.

      Bunları torunlarım için yazıyorum.

      Kamiizumi Musashi no kami Fujiwara Hidetsuna

      Rahmetli babam, Yagyu Tajima no kami Taira Muneyoshi

      Oğlu, Yagyu Tajima no kami Taira Munenori

      Bu bölüme Ayakkabı Sunan Köprü adını verdim çünkü Chang Liang uzun zaman önce Shinkung’a ayakkabı sunmuştu.16 Dövüş Sanatları Yolu, Chang Liang’a miras kaldıktan sonra Kao-tsu, Chang Liang’ın taktikleriyle17 imparatorluğun kontrolünü ele geçirdi ve Han Hanedanı dört yüzyıl boyunca ayakta kaldı. Böylelikle bu hikâyenin özünü kavradım ve bu bölüme Ayakkabı Sunan Köprü adını verdim.

      Bu



<p>1</p>

“Ayakkabı Sunan Köprü” başlığı, Çin’deki Han Hanedanlığı döneminde Ssu-ma Ch’ien (MÖ 145-90) tarafından yazılan Shih-chi veya Lui Markizinin Aristokrat Soyu, Chang Liang’daki bir hikâyeye göndermedir. Hikâye şöyledir:

Bir keresinde Chang Liang, Hsia-p’ei’deki bir toprak köprünün yakınında yavaş yavaş yürüyüş yapıyordu. Eski püskü giysiler giyen yaşlı bir adam geldi ve ayakkabısını bilerek köprünün üzerinden düşürdü. Yaşlı adam Chang Liang’a dönerek, “Oraya git ve bana ayakkabımı geri getir, delikanlı,” dedi. Chang Liang çok şaşırdı ve yaşlı adama bir yumruk atmayı düşündü ancak adamın ilerlemiş yaşını göz önünde bulundurarak kendini tuttu ve köprüden inerek ayakkabıyı geri getirdi.

Yaşlı adam, “Ayakkabımı giydir!” dedi. Chang Liang ayakkabıyı zaten geri getirmiş olduğundan onu yaşlı adama giydirmek için diz çöktü. Yaşlı adam ayakkabıyı giydi ve gülerek uzaklaştı. Chang Liang şaşkınlığa uğradı ve onun uzaklaşmasını izledi.

Yaklaşık dört yüz metre yürüdükten sonra yaşlı adam arkasını döndü ve geri geldi. “Sana bir şey öğretmemde fayda var, delikanlı,” dedi. “Beş gün sonra şafakta burada buluşalım.” Bunu oldukça garip bulsa da Chang Liang diz çöktü ve bunu yapmayı kabul etti.

Chang Liang beş gün sonra şafakta dışarı çıktığında, yaşlı adam çoktan gelmişti ve öfkeliydi. “Yaşlı bir adama söz verip de geç kalman ne kadar ayıp!” dedi. “Git ve beş gün sonra şafakta benimle buluşmak için tekrar gel.”

Beş gün sonra Chang Liang horozlar öterken yola çıktı ama yaşlı adam çoktan gelmişti ve bir kez daha sinirlendi. “Bu ne gecikme böyle! Eve git! Beş gün sonra şafakta yine gel,” dedi. Beş gün sonra Chang Liang gece yarısından önce yola çıktı. Kısa bir süre sonra yaşlı adam geldi ve mutlu bir şekilde “Olması gereken işte bu!” dedi. Bir kitap çıkararak, “Bunu okursan, muhtemelen imparatorların öğretmeni olacaksın. On yıl sonra başarılı olacaksın ve on üç yıl sonra da benimle tekrar buluşacaksın, delikanlı. Ben kuzey Ch’i’deki Ku-ch’eng Dağı’nın eteğindeki sarı kaya olacağım.”

Başka bir şey söylemeden gitti ve onu bir daha gören olmadı.

Şafak söktüğünde, Chang Liang kitaba baktı ve bunun Büyük Dük Wang Lu Shang’ın Dövüş Sanatı kitabı olduğunu gördü. Chang Liang bu kitaba çok değer verdi ve onu sürekli inceleyerek hafızasına yazdı.

Chang Liang olağanüstü bir taktik uzmanı oldu ve sonunda Çin imparatoru Kao-tsu tarafından işe alındı. Munenori, görünüşe göre yaşlı adamla özdeşleştirdiği Shinkage-ryu’nun kurucusu Kamiizumi Ise no kami Hidetsuna’ya ve otuz beş yaşında olup hayatının sonraki kırk yılını bu okulun ilkelerini belirleyerek geçiren Munenori’nin babası Sekishusai Muneyoshi’ye atıfta bulunarak başlıkta bu hikâyeyi ima etmiş gibi görünüyor. Anlaşılan Munenori, babasına bir Chang Liang olarak saygı duyuyordu ve kendi kitabının Büyük Dük Wang Lu Shang’ın Dövüş Sanatı’na benzediğine dair bir ipucu veriyordu.

<p>2</p>

Bu, Budizmin Üç Öğrenimi ile ilgilidir: İlkeler, Meditasyon ve Bilgelik. Dövüş sanatları söz konusu olduğunda, Üç Öğrenim, vücudu özgürce taşımak için gerekli üç temel unsur ve disiplinli çalışma için de önemli önkoşullardır.

<p>3</p>

Bunların hepsi vücut duruşuyla ilgilidir. İster vurun ister savuşturun, bunlar unutulmamalıdır. Yeni başlayan biri için yanlış vücut duruşundan kaynaklanan zorluğun üstesinden gelmek için tasarlanmışlardır. Bir ilmekteki düzensizlikleri gidermekle aynıdır.

Vücudunuzu iyi tanıyorsanız, zorluğu bilmek kendinizi bilmektir. Sadece önünüzdekini düşünürseniz, vücudunuzu zorlamayı unutacaksınız. Zorluğu düzeltmek, kendinizi tanımanın ilk aşamasıdır. – Himonshu

<p>4</p>

Bu, Zen Budizmindeki “Varoluş ve Yokluğun iki görüşünü de anında kesen” ifadesine ve on ikinci yüzyıl Çin’inde derlenmiş bir Zen koan derlemesi olan Pi Yen Lu’nun, bir Zen rahibinin Budist olmayan bir şekilde bir kediyi kesin bir kararlılıkla ikiye böldüğü ünlü altmış üçüncü olayına atıfta bulunur. Diğer dört başlığın da aynı derlemeden olduğu söyleniyor.

<p>5</p>

Yagyu Mitsuyoshi, Tsuki no sho’sunda okuyuculara “bir duruşu sürdürmek için bu beş temel unsuru göz önünde bulundurmalarını” öğütler. Bunlar, Direnme için gerekli zihinsel tutumlardır.

<p>6</p>

Bunların Kamiizumi Ise no kami Hidetsuna’nın Shinkage-ryu için yeniden düzenleyip uyarladığı dokuz uygulama olduğu söylenir. Shindo-ryu’nun ve zamanın diğer tekniklerinin en derin ilkelerini ifade eden, ustalaştığı uygulamalardan özellikle dokuzunu seçti.

<p>7</p>

Şubat 1601’de Sekishusai, Noh oyuncusu arkadaşı Konparu Shichiro Ujikatsu’ya esasen bir kılıç kılavuzu olan resimli bir parşömen verdi. Teknikler, kılıç ustaları olarak kabul edilen uzun burunlu ve kanatlı efsanevi yarı insan, yarı hayvani karakterler olan tengu ile tasvir edildi. Shinkage-ryu Dövüş Sanatlarının Resimli Rehberi (Shinkage-ryu heiho e-mokuroku 新 陰 流 兵 法 絵 目 録 録) adlı bu kısa kitap, Beş Duruş, Dokuz Öğe ve aşağıdaki Altı Tekniğin resimlerini içerir. (Kılavuzun tamamı, Shinkage-Ryu Dövüş Sanatlarının Resimli Rehberinde bulunabilir.)

<p>8</p>

Shinkageryu’nun en derin ilkeleri olarak kabul edilir.

<p>9</p>

Eşzamanlı Kesme ve Baş Kaldıran Kesme duruşları Eşsiz Kılıç tarafından alt edilebilir. Eşsiz Kılıç da Hayat Veren Kılıç tarafından alt edilebilir. Hayat Veren Kılıç, Zirve tarafından ve Zirve de Gizli İlke tarafından yenilecektir. Gizli İlke, Gizemli Kılıç tarafından yenilecektir. Bu son noktadır. Bunun ötesinde bir şey olmadığı söylendiği için Gizemli Kılıç denir. Bu noktadan itibaren, dövüş sanatlarının zihinsel tutumlarının hepsinin Tek Zihin’de nihai olduğu söylenir. – Musashino

<p>10</p>

Savaş karargâhı. Generallerin özel olarak strateji planlayabilecekleri, savaş alanına yakın bir alanı çevreleyen ağır perdeler.

<p>11</p>

Han shu’dan (漢 書) veya Pan Ku (MS 32–92) tarafından derlenen Eski Han Tarihi’nden.

<p>12</p>

Bu noktaya kadar, “stratagem” kelimesi hakarigoto ( ) idi: bir düzen, kurmaca, plan veya hile. Sözcük muhtemelen hakaru’nun (策る) dengelemek veya ölçmek olan kök anlamından gelmektedir. Ancak burada Munenori, çeşitli şekillerde ikiyüzlülük, sahtekârlık veya aldatma olarak tanımlanan hyori (表裏) kelimesini kullanır. Çince karakterle yazılan “içeride” ve “dışarıda”, yüzeyde bir şeyi gösterirken zihinde başka bir şey olduğu hissi verir. Munenori, hyori’nin dövüş sanatlarının temeli olduğunu beyan eder.

<p>13</p>

Yagyu Mitsuyoshi, Musashino’sunda jo’yu (序) saldırıdan önceki mücadele, ha’yı (破) saldırının kendisi ve kyu’yu (急) her rakibin karşılıklı darbesi olarak tanımlandığını belirtir. İngilizce konuşulan dünyadaki modern kendo pratiğinde, bu terimler genellikle tercüme edilmeden bırakılır ve bundan itibaren bu geleneğe uyulmaya devam edilecektir.

<p>14</p>

Munenori’nin bu üç temel duruşu tam olarak nasıl öğrettiği net değildir ancak modern kendoda bunlar: jodan – alnın üzerinde tutulan ve rakibin kafasına vurmaya hazır kılıç, chudan – rakibin boğazına veya göğsüne saplanmaya hazır tutulan kılıç ve gedan, öne ve aşağı doğru eğilmiş kılıçtır.

<p>15</p>

Munenori’nin de çok aşina olduğu Noh dramasına eşlik eden müzikte olduğu gibi.

<p>16</p>

Tam ismi Huang Shih-kung, hikâyedeki yaşlı adam.

<p>17</p>

Yukarıdaki dipnot 1’e bakınız.