Wetenschap bevestigt – 6. Verzameling wetenschappelijke artikelen. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название Wetenschap bevestigt – 6. Verzameling wetenschappelijke artikelen
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 0
isbn 9785005968555



Скачать книгу

die de hoofdstad verplaatste van Chingi-Tura naar de stad Kashlyk. Na de verovering van het Kazan Khanate door Rusland erkende de Siberische Khan Ediger in 1555 zichzelf als een vazal van Moskou en beloofde hij een jaarlijks eerbetoon te betalen. In de jaren 60. 16e eeuw De troon van de Khan werd ingenomen door de Shiban-prins Kuchum, die stopte met het betalen van eerbetoon en beslag legde op de rivierroutes die van Siberië naar de Oeral leidden. Als resultaat van de campagne van Russische militaire detachementen onder leiding van Yermak, werd Kuchum verslagen en werd de hoofdstad ingenomen in 1581. Aan het einde van de 16e eeuw. verschillende detachementen Russische troepen werden naar Siberië gestuurd onder het bevel van de gouverneurs van Moskou, die een aantal forten bouwden op het grondgebied van het khanaat (Tyumen, Tobolsk, Verkhoturye, Tura) en in 1598 uiteindelijk Kuchum versloegen. De toetreding van het Khanate tot Rusland versnelde de ontwikkeling van feodale betrekkingen tussen de volkeren van Siberië, droeg bij tot de opkomst van productiekrachten en droeg bij tot de toenadering van de Siberische volkeren tot het Russische volk.

      De eerste Russische informatie over Siberië dateert uit het einde van de 11e eeuw. Al in de 12e eeuw. Novgorodianen handelden met de volkeren van het Verre Noorden, die ijzer nodig hadden en gewillig de huiden van pelsdieren gaven in ruil voor ijzeren bijlen en messen. In de Novgorod-brieven van de 13e eeuw. Yugra-land wordt de Novgorod volost genoemd. In de 13e-14e eeuw. Novgorod-boyars rustten militaire expedities uit voor bont buiten de Oeral (de grootste in 1364). In het midden van de 14e eeuw Kooplieden uit Novgorod die buiten de Oeral reisden, kregen vorm in een speciaal bedrijf – Yugorshchina.

      Na de annexatie van Novgorod bij Moskou in 1478 ging de leidende rol in de beweging voorbij de Oeral over naar Moskou. Over de hele lengte van de Pechora-route ontstonden industriële nederzettingen en nederzettingen. In de 1e helft van de 16e eeuw. ook de zeeroute naar Siberië wordt ontwikkeld. Aan het begin van de 16e eeuw In Rusland verscheen het eerste literaire werk over de volkeren van de Oeral en de Trans-Oeral – «The Legend of the Unknown People in the Eastern Country».

      De versterking van de Russische gecentraliseerde staat en het actieve buitenlandse beleid van Ivan IV de Verschrikkelijke in het Oosten opende de mogelijkheid om vanuit het Kama-bekken naar Siberië op te rukken. Een belangrijke rol in de kolonisatie van Siberië werd gespeeld door de kooplieden Stroganovs, die toestemming kregen om versterkte steden te bouwen en «enthousiaste mensen» in te huren om ze te beschermen. Vanuit de bezittingen van de Stroganovs in 1581 werd de campagne van Yermak georganiseerd, wat leidde tot de nederlaag en desintegratie van het Siberische Khanate. De successen van de campagne van Yermak werden geconsolideerd door de militaire acties van de gouverneurs van Moskou en aan het begin van de 17e eeuw. de toetreding van West-Siberië tot de Russische staat was voltooid. De eerste Russische steden en gevangenissen werden gebouwd: Tyumen (1586), Tobolsk (1587), Pelym (1593), Berezov (1593), Surgut (1594), Verkhoturye (1598), Narym (1598), Mangazeya (1601), Tomsk (1604).

      Aan het begin van de 17e eeuw. de annexatie van Oost-Siberië begon. Vanaf de Ob rukten rivierroutes en overdragen op naar de Yenisei. In 1605 werd de Ketsky-gevangenis gebouwd op de Keti, in 1618, op de oversteekplaats tussen de Ketya en de Yenisei, werd de Makovsky-gevangenis gebouwd, in 1618 op de Yenisei, Yeniseisk en in 1628, Krasnoyarsk. Vanaf de Yenisei was er een opmars langs de Boven-Toengoeska (Angara), Podkamennaya Toengoeska en Beneden-Toengoeska en daarlangs naar het Lena-bekken. In 1630, op de Lena-portage, werd de Ilimsk-gevangenis gebouwd, in 1631 in de regio Baikal – de Bratsk-gevangenis, in 1632 op de middelste Lena – Yakutsk. In 1636 werd de expeditie van D. Kopylov van Tomsk naar Lena gestuurd. Aan het begin van de jaren veertig bereikten Russische industriëlen en ontdekkingsreizigers de Kolyma in het noorden en het Amoerbekken en de Zee van Okhotsk in het zuiden. Een uitstekende rol bij de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe gebieden in Siberië werd gespeeld door Russische ontdekkingsreizigers – gewone militairen en industriële mensen, vaak op eigen risico en risico, ongeacht de regering, die expedities organiseerden naar afgelegen oostelijke en noordoostelijke regio’s van Siberië. Al deze expedities, die van groot belang waren in de geschiedenis van geografische ontdekkingen, hebben ertoe bijgedragen dat aan het begin van de 18e eeuw. Russische bezittingen in het noorden en oosten van Azië bereikten bijna de grenzen gevormd door de Arctische en Stille Oceaan (Chukotka alleen bleef onontwikkeld); in het zuidoosten trokken de Russen het Amoerbekken binnen; in het zuidwesten al in de eerste helft van de 17e eeuw. de Russen naderden de steppen in de bovenloop van de Irtysh en Ishim en de uitlopers van de Sayan en Altai. De opmars van ontdekkingsreizigers en dienstmensen naar het Amoerbekken stuitte op weerstand van de Mantsjoes, die de macht grepen in China. De Russische regering probeerde handels- en diplomatieke betrekkingen met China aan te knopen. Volgens het Verdrag van Nerchinsk in 1689 werd een overeenkomst over grenzen gesloten en werd wederzijdse handel toegestaan op basis van wederzijds voordeel.

      Veel Khanty, Mansi en andere stammen gingen over in het staatsburgerschap van de Russische staat, evenals de Buryats, die werden bedreigd met volledige ondergang en fysieke vernietiging door de Mongoolse en Oirat Khans. De organisatie van een verenigd bestuur van de volkeren van Siberië heeft bijgedragen aan het beëindigen van lange en frequente oorlogen tussen stammen en stammen. Als gevolg van de annexatie van Siberië bij Rusland ontstonden economische en culturele banden tussen de Siberische volkeren en het Russische volk, wat van het grootste belang was voor het verdere historische lot van de volkeren van Siberië.

      Eind 16e en 17e eeuw Boerenlandbouwkolonisatie van Siberië begon. Als gevolg van de versterking van de slavernij van de boeren in het centrum van Rusland, groeide de hervestigingsbeweging van de boeren naar Siberië. De Russische boeren creëerden hier landbouw (daarvoor was er slechts een zwak begin onder de West-Siberische Tataren, Zuid-Mansi, Kachintsy, Buryats, enz.). De regering maakte gebruik van vrije boerenkolonisatie, organiseerde «soevereine nederzettingen» en plantte de boeren op «soeverein akkerland» (een bepaalde hoeveelheid hectaren verwerken ten behoeve van de schatkist of een bepaald deel van de oogst inleveren als opbrengst). De regering hervestigde ook met geweld boeren uit Rusland, uit de «zwarte landen», uit elke ploeg voor een bepaald aantal mensen, oefende ballingschap «naar akkerland» uit en riep ten slotte op tot «gretige, wandelende mensen» om zich in Siberië te vestigen. Deze maatregelen moesten leiden tot de ontwikkeling van de landbouw in Siberië, waardoor de kostbare invoer van graan uit Rusland zou worden verminderd. Alle geploegde en verlaten boeren waren in de positie van staatsboeren. Lijfeigenschap ontstond alleen in de landerijen van kerken en kloosters, die in Siberië waren gevestigd; in de 18e eeuw boeren werden toegewezen aan fabrieken in Altai en Nerchinsk fabrieken.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQIAJgAmAAD/4gxYSUNDX1BST0ZJTEUAAQEAAAxITGlubwIQAABtbnRyUkdCIFhZWiAHzgACAAkABgAxAABhY3NwTVNGVAAAAABJRUMgc1JHQgAAAAAAAAAAAAAAAAAA9tYAAQAAAADTLUhQICAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAABFjcHJ0AAABUAAAADNkZXNjAAABhAAAAGx3dHB0AAAB8AAAABRia3B0AAACBAAAABRyWFlaAAACGAAAABRnWFlaAAACLAAAABRiWFlaAAACQAAAABRkbW5kAAACVAAAAHBkbWRkAAACxAAAAIh2dWVkAAADTAAAAIZ2aWV3AAAD1AAAACRsdW1pAAAD+AAAABRtZWFzAAAEDAAAACR0ZWNoAAAEMAAAAAxyVFJDAAAEPAAACAxnVFJDAAAEPAAACAxiVFJDAAAEPAAACAx0ZXh0AAAAAENvcHlyaWdodCAoYykgMTk5OCBIZXdsZXR0LVBhY2thcmQgQ2