Hvor mange sporgsmal stiller vi mon om dagen? Hvorfor sporger vi overhovedet? Er det altid for at blive klogere? Eller er der nogle sporgsmal, som vi ikke forventer noget svar pa – og nogle, som maske slet ikke kan besvares? Hvad siger vores sporgsmal om os selv? Hvorfor sporger vi om dit og ikke dat? Definerer vores sporgsmal, hvem vi er? Hvem stillede verdens forste sporgsmal? Kan nogen overhovedet svare pa alle de sporgsmal? Er det et dumt sporgsmal? Eller faktisk et rigtig godt et af slagsen? Hvad siger Pia Lauritzen, Aarhus Universitets egen Sporge-Jorgen?
Det er noget mAerkeligt noget, universet. Det indeholder alt fra honsefodder og gulerodder til enorme galaksehobe, der strAekker sig over millioner af lysar. Og hvordan gik det nu til? Endnu har vi vist ikke opdaget de helt rigtige naturlove til at forsta, hvordan et lille, varmt og tAetpakket punkt udviklede sig til alt mellem himmel og jord. Her hjAelper desvAerre ingen kAere Einstein. Godt at vi har Steen Hannestad, stjerneforsker ved Aarhus Universitet, til at forklare os, hvordan verden hAenger sammen.
Det er et sjovt ord, romantik. For nogle er det noget med Otto Brandenburg, et par veldresserede kotere, en kodbolle og to lys pa et bord. For andre en kunstnerisk periode i 1800-tallet domineret af forlAeste tyske filosoffer. To vidt forskellige betydninger. Og sa alligevel ikke. Romantik er nemlig ifolge Aarhus Universitets egen romantiker, Katrine FrokjAer Baunvig, altid et sporgsmal om dedikation. Til hinanden, til kunsten, til Sagen. Og ikke mindst til os selv – for i dag er vi alle uforbederlige romantikere. Ligesom den der bonderov pa DR1.