Tortur er grusom. Men den virker. DesvAerre mest nar ofrene er uskyldige. De indrommer hvad som helst. Terrorister bider derimod sjAeldent negle ved udsigten til at fa dem revet ud. De vil do for deres sag. Alligevel tror mange, at tortur er det bedste forsvar mod alskens bombemAend. Men faktisk risikerer vi alle at miste forstanden ifolge Morten Dige, filosof ved Aarhus Universitet. Tortur odelAegger nemlig ikke bare ofrene. Ogsa det samfund, der accepterer tortur, lider ubodelig skade. Prisen for vores vAerdier er netop, at vi ikke kan forsvare dem med alle midler.
Glem alt om glidebaner hen imod og frygten for et overvagningssamfund. For det er her allerede. Endda mere omfattende end Big Brother kunne dromme om. Men ifolge Anders Albrechtslund, arvagen overvagningsovervager ved Aarhus Universitet, kan vi slet ikke undvAere overvagning. For takket vAere overvagning kan vi ikke bare styre og kontrollere os selv, men hele befolkninger. Vores samfund minder nAermest om fAengsler, vi ikke kan undslippe. Heldigvis har vi ikke noget imod at dele hvert et skridt og andre intime detaljer med hinanden. Det er kun chefen, der ikke ma kigge med.
Jeg tAenker, derfor er jeg. Det pastod en fransk filosof for et par hundrede ar siden. Han tog fejl. Vi er ikke, fordi vi tAenker. Men fordi vi vil. Viljen ligger til grund for alt. Til gengAeld er det en illusion, at vi mennesker skulle vAere udstyret med en fri en af slagsen. Det er viljen, der jager os rundt i manegen, evig og altid mod nye mal. Uden den havde Lance Armstrong aldrig vundet syv Tour de France-sejre, og Soren R. Fauth, nAesten lige sa viljestAerk professor i tysk ved Aarhus Universitet, havde nok aldrig taget sig sammen til at skrive bogen her om vilje.
Mm, ah, ih. Tre nydelsesfulde udtryk, som vi udstoder jAevnligt. For vi elsker at nyde. Nogle guffer en plade chokolade eller kigger pa skyerne en sommerdag. Andre lader sig piske i en swingerklub. Ah, hvilken vidunderlig smerte. Ryggen brAender og bloder. For de fleste lyder det som ren tortur. Det er det maske ogsa, men ifolge Rasmus Ugilt, filosof fra Aarhus Universitet, er der nogle gange end ikke en harfin grAense mellem nydelse og den smertefulde modsAetning. Af og til er der bare mere nydelse i av end bade mm, ah og ih.