Королівський убивця. Assassin. Робин Хобб

Читать онлайн.
Название Королівський убивця. Assassin
Автор произведения Робин Хобб
Жанр Зарубежное фэнтези
Серия
Издательство Зарубежное фэнтези
Год выпуска 1996
isbn 9786171275850



Скачать книгу

коня.

      – Як ти тут опинився? Ти мене шукав? – спитала вона нарешті.

      Я покрутив головою. Сніг знову почав падати.

      – Я виїхав на полювання і заїхав далі, ніж збирався. Мене привів до вас щасливий випадок. – Я урвав мову, тоді наважився:

      – Ви заблукали? Вас шукатимуть?

      Вона шморгнула носом і зітхнула.

      – Не зовсім так, – сказала вона тремтячим голосом. – Я поїхала на прогулянку з Регалом. З нами було ще кілька людей, та коли почалася хуртовина, ми всі повернули до Оленячого замку. Інші їхали попереду, а ми з Регалом відстали. Він розповідав мені народні легенди свого рідного герцогства, і ми дозволили іншим випередити нас, бо я нічого не чула через їхню балачку.

      Кеттрікен зітхнула, і я відчув, як разом зі слиною вона проковтнула рештки нічного страху. Коли заговорила знову, голос її звучав спокійніше.

      – Усі інші були далеко попереду нас, коли зненацька з чагарнику біля дороги вибігла лисиця. «За мною, якщо хочете бачити справжній спорт!» – гукнув мені Регал, повернув коня з дороги й помчав за твариною. Хотіла я цього чи ні, але Легконога подалася за ним. Регал скакав, як шаленець, схилившись коневі до шиї та підганяючи його нагайкою.

      Коли вона це описувала, в її голосі були тривога та здивування, але й крихта захоплення.

      Легконога не слухалася вудил. Спершу Кеттрікен боялася швидкості, бо не знала місцевості, й страхалася, що кінь спіткнеться. Тож намагалася стримати його. Але зрозумівши, що не видно ні дороги, ні решти супроводу, а Регал дуже її випередив, пустила Легконогу вільно, сподіваючись так його наздогнати. Як і слід було чекати, коли почалася хурделиця, Кеттрікен геть збилася з дороги. Смикнула повід коня, щоби повернутися по своїх слідах, але сніг і вітер швидко їх замели. Зрештою геть-чисто довірилася Легконогій, сподіваючись, що кінь знайде дорогу додому. Так воно, мабуть, і було б, якби дикі люди не напали на неї. Вона замовкла.

      – Перековані, – тихо сказав я їй.

      – Перековані, – здивовано повторила вона. Затим твердішим голосом:

      – Вони не мають ні серця, ні душі. Так мені пояснювали. – Я радше відчув, ніж побачив її погляд. – Чи ж така невдаха-Жертовна з мене, що є люди, які хочуть мене вбити?

      На відстані ми почули звук рога. Шукачі.

      – Вони напали б на будь-кого, хто перейшов їхню стежку, – сказав я їй. – І в думці не мали нападати на свою королеву-в-очікуванні. Сумніваюся, чи вони взагалі знали, хто ви.

      Я стис щелепи, перш ніж прохопився, що у випадку Регала все не так. Навіть якщо він і не збирався завдати їй шкоди, то й не зумів захистити. Я не вірив, наче він збирався показати їй «справжній спорт», погнавшись за лисицею крізь засніжені пагорби, у присмерку. Він збирався її загубити. І вміло скористався нагодою.

      – Думаю, мій пан дуже на мене розгнівається, – жалібно, мов дитина, сказала вона. Наче у відповідь на її передбачення, ми обігнули узгір’я і побачили вершників зі смолоскипами, які наближалися до нас. Ми знову