Приборкай своїх драконів. Як перетворити недоліки на переваги. Хосе Стивенс

Читать онлайн.
Название Приборкай своїх драконів. Як перетворити недоліки на переваги
Автор произведения Хосе Стивенс
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 1994
isbn 978-617-12-7423-5



Скачать книгу

евсипну роботу за комп’ютером, Керол Боулз – за надзвичайно творчу інтерпретацію драконів, а також неймовірним працівникам видавництва Bear and Company – за їхню підтримку й за те, що моя книга врешті була опублікована. І нарешті, я дякую читачам, які відважно обрали її для прочитання. Пориньте в подорож до свободи, задоволення та щастя. У добрий час!

      Передмова

      Понад двадцять років мені неабияк щастило працювати з найрізноманітнішими людьми – дехто з них потерпав від особистої кризи, інші страждали через брак ефективності, а хтось прагнув віднайти свій максимальний потенціал. Усі ці клієнти стали моїми найважливішими вчителями.

      Попри те що я здобував професійні знання в межах традиційних теорій людської поведінки і мене вчили міркувати згідно із загальновизнаними канонами діагностичної психотерапії, під час роботи з клієнтами я помітив сім основних моделей поведінки, про які не йшлося в психологічній літературі. Я знову й знову помічав ці особливості – незалежно від раси, культурного розвитку, статі чи віку пацієнтів, які з’являлися в моєму офісі. Усі вони співвідносилися зі складовими особистості не так, як описували автори психологічної літератури, а радше у спосіб, що його ілюстрували праці філософів, містиків і духовних наставників.

      Під час подальших досліджень я з’ясував, що сучасна психологія потерпає від браку важливого елемента – давнього й напрочуд цінного. У гонитві за новими технологіями й науковими досягненнями ми, сучасні професіонали, відвернулися від стародавньої мудрості. Ми забули про далекоглядних психологів, які протягом століть указували нам шлях, що вів до розуміння людської природи.

      Отож, я взявся до дослідження, яке вивело мене далеко за межі психології. Я вивчав стародавні міфи й казки, читав священні книги, що репрезентували найрізноманітніші духовні традиції. І, зрештою, почав намацувати невловиму ниточку знання, яка впліталася в канву віків, – йшлося про розуміння проблем та перешкод, із якими стикається людина у своїй героїчній мандрівці під назвою «життя». Я помітив, що стародавні вчення можна поєднати із сучасними психологічними теоріями у спосіб, що дозволить їх урівноважити й підтримати, а не витіснити.

      Імовірно, найбільш актуальними джерелами історичного матеріалу для цієї книги були праці російського містика Г. І. Гурджиєва та його послідовників: П. Д. Успенського й Дж. Ґордона Беннета. Риси характеру, які мали за основу страх, Гурджиєв називав «основними рисами», оскільки вони зазвичай є найбільш помітними під час першого знайомства з людиною.

      Під час роботи з клієнтами та самоаналізу я дедалі більше дізнавався про сім поведінкових моделей, тож почав включати їх у навчальний процес студентів старших курсів, для яких був супервізором, а також кваліфікованих психологів. Я називав їх перешкодами, а також уживав більш формальну назву – «особисті страхи». З’ясувалося, що подібні знання значно покращили здатність моїх студентів розуміти потреби клієнтів, а також суттєво підвищили ефективність їхньої роботи.

      У цій книзі я називаю подібні загрозливі риси «драконами», оскільки переконаний, що в такий спосіб вам буде значно легше й цікавіше їх вивчати. Отож, ми зосередимося на «сімох драконах», які заважають вам зростати як особистості, а також на тому, як досягти зрілості та віднайти свій потенціал.

      Багато хто може помітити, що ця система загрозливих рис подібна до еннеаграми – стародавнього підходу, що є популярним і зараз та застосовується для кращого розуміння поведінки людини. Еннеаграма включає особисті страхи. Ці підходи мають чимало спільного, але водночас їм притаманні й разючі відмінності. Система рис, що ґрунтуються на внутрішніх страхах, є частиною значно складнішого масиву знань, які ця книга не охоплює. Я звертаюся до цієї теми у книгах The Personality Puzzle: Solving the Mystery of Who You Are, яку написав спільно з Джей Пі Ван Галл (видавництво Affinity Press), та The Michael Handbook, співавтором якої є С. Ворвік-Сміт (Warwick Press).

      Книга «Приборкай своїх драконів» призначена не тільки для консультантів-психологів і психотерапевтів, але й для всіх, хто цікавиться способами трансформації власної поведінки. Я маю надію, що моя праця надихне кожного читача – і ви хоробро поглянете своїм драконам просто у вічі, а також відчуєте себе успішними, радісними і готовими жити – у повному розумінні цього слова.

      Вступ

      Людство перебуває на межі глобальних змін планетарного масштабу. Наступне століття стане переламним моментом: або все живе на Землі перетвориться на глобальну спільноту, в межах якої всі співпрацюватимуть, або ж спостерігатимуться суцільний хаос та деструкція, внаслідок чого планета матиме вигляд нежиттєздатного звалища сміття. Вибір шляху, що вестиме до позитивних змін, – то не завдання уряду, науковців чи представників бізнесу; він залежатиме від окремих людей, котрі прагнутимуть особистої трансформації. Відтак ці люди впливатимуть на урядових представників, бізнесменів і науковців, які муситимуть працювати за певними правилами, аби сприяти підвищенню рівня щастя на всій планеті.

      Як особистість ви не зможете змінити самого себе, доки не поглянете у вічі власним страхам.