Чужі сни. Ян Валетов

Читать онлайн.
Название Чужі сни
Автор произведения Ян Валетов
Жанр Социальная фантастика
Серия Сучасна гостросюжетна проза
Издательство Социальная фантастика
Год выпуска 2018
isbn



Скачать книгу

безнадійного становища та готові на все для того, щоб вирватися з клітки, куди загнало їх життя. Штафірка. Змушувати його щоразу звертатися до командира за формою, звичайно, потрібно, але позбавлене сенсу і приязності в стосунки не додасть, хоча плювати! «Пуголовка» теж можна зрозуміти. Його зірвали з насидженого місця в якій-небудь правильній конторі, відлучили від дружини і дітей, може, й обридлих, але звичних і зручних. Одягнули у форму, кинули в закритий табір для підготовки джамперів і розповіли, що він тепер мусить померти за батьківщину. Просто мусить.

      – Назвіться за формою і поставте запитання ще раз, – наказав Кирило стримано.

      «Пуголовок» підвівся і виявився зовсім невеликого росту, але дуже широкий, буквально квадратний, причому без ознак розвиненої мускулатури.

      Цікаво, подумав Давидов, як його дресирували? Чи можна взагалі розвинути бойові рефлекси за місяць у такому детренованому тілі, причому до такої міри, щоб вони закарбувалися у подсвідомості й переносилися разом із матрицею при джампі?

      – Джампер Куніцин, – повідомив «пуголовок». – Що відбувається з іншими 10% джамперів після загибелі тіла-приймача, пане джамп-майстер?

      Кирило знизав плечима.

      – Статистика сумна. Матриці повертаються в наш світ, але для джампера це гарантоване безумство, як і при перевищенні ліміту стрибків. Мушу сказати, було кілька випадків, коли повернення пройшло відносно благополучно. Щоправда, через деякий час джампери померли – хто від розриву серця, хто від недіагностованої пухлини мозку, хто від недостатності нирок, печінки або ще чогось… Зв’язати ці смерті із загибеллю тіл-приймачів безпосередньо не можна, але я, наприклад, не потребую доказів такого зв’язку.

      Судячи з того, з яким виразом обличчя Куніцин сів на місце, відповідь Давидова йому оптимізму не додала.

      – Тепер про те, що таке Серединний світ, або Зеро, і чому саме в ньому ми воюємо з нашим основним ворогом – Паралеллю-2…

      Давидов повернувся до білого глянцю пластикової дошки і провів на ній маркером три вертикальні паралельні лінії.

      – Земля – це не тільки кам’яна куля з рідким розплавленим ядром, що летить по орбіті навколо Сонця з божевільною швидкістю. Як з’ясувалося нещодавно, наш світ улаштований куди як складніше. Земля – наша батьківщина, наша планета, справді рухається по своїй орбіті навколо Сонця. Але насправді навколо Сонця крутяться іще два паралельних світи.

      Він акуратно пронумерував лінії на малюнку.

      – Наш світ – це Паралель-1. Чужий світ – це Паралель-2. Як бачите, вони перебувають по різні боки від центральної лінії і, якщо вірити нашим ученим, не можуть спілкуватися між собою. Між ними розташований Серединний світ, він же – Паралель Нуль, або Зеро, за нашим професійним сленгом, для стислості. Зеро розділяє наш всесвіт і всесвіт наших ворогів надійніше, ніж бетонна загороджувальна стіна. І ми, й вони можемо взаємодіяти із Серединним світом, але ходити один до одного