Чужі сни. Ян Валетов

Читать онлайн.
Название Чужі сни
Автор произведения Ян Валетов
Жанр Социальная фантастика
Серия Сучасна гостросюжетна проза
Издательство Социальная фантастика
Год выпуска 2018
isbn



Скачать книгу

Але за ті кілька секунд, що знадобилися Кірі Давидовій, аби перетнути простір між ліфтом і всюдиходом, вона встигла зіщулитися разів зо два, втягнути голову в плечі та щільніше загорнути парку. Мороз, що причаївся за дверима, встромив у неї шорстке крижане жало, продираючи до самісіньких кісток. Він був терплячий, нещадний і нікуди не дівався – завжди жив на вулиці, десь поблизу, чекаючи необережну жертву.

      Кіра ковзнула на сидіння й увімкнула двигун. Всюдихід, вітаючись із господинею, моргнув приладовою дошкою (стрілки описали вітальне коло по ожилих після нічного сну циферблатах і стали вертикально), від’єднався від системи підігріву та під задоволене бурчання пропелерів наддуву піднявся над підлогою паркінгу. Невелика приземкувата машина зависла на повітряній подушці, готова вирушити в дорогу. Залишалося тільки підняти плиту воріт і прокотитися по пандусу, що веде назовні, але Кіра завмерла, не наважуючись це зробити. Покинути будинок і пірнути у круговерть бурхливої хуртовини не здавалось їй такою вже вдалою думкою. Вона б воліла узагалі нікуди не їхати, але майбутня коротка подорож від її квартири до Центру була неминучою, як ніч або старість.

      Коли недільного заметільного ранку, в вихідний, який Кіра мала намір провести в ліжку, і до того ж не на самоті, її життя порушується дзвінком службового комунікатора, номер якого відомий лише трьом людям на всьому білому світі, це означає одне: має бути джамп.

      Обчислювачі видали результат, точку визначено, час розраховано до секунди і сперечатися просто нема коли. Нікого в світі не хвилює, що на кухні лишився недоїдений салат, що відкоркувати вино вони з Данилом так і не встигли, що сандалові свічки (так, банально, низькопробно, але Кіра полюбляла приймати ванну при свічках!) так і залишаться незасвіченими…

      Вона давно знала: не можна будувати плани. Ні на вихідні, ні на відпустку. Ніколи. Прокляті гени джампера! Довелося ж із ними народитися. Довелося ж потрапити на замітку хлопцям із Центру і стати тим, ким вона стала. Джампер – це не професія, це доля, біс би її…

      Зараз, коли всі нормальні городяни займаються своїми дрібними справами, коли хуртовина вже кружляє свій танець на вулицях, у провулках і дворах Сантауна, до будівлі Центру з усіх боків підтягуються люди: техніки, зброярі, лікарі і хлопці з її джамп-групи. Усі вони, від високолобого обчислювача-теоретика до останнього техніка, у якого навіть у ніздрях силіконове мастило і графітовий пил, їдуть рятувати, блядь, людство, хоча ніхто не знає, чи можна таким шляхом його врятувати.

      І, найголовніше, чи треба його рятувати? – подумала Кіра зі злістю, виводячи сноумобіль на естакаду. – Хіба це життя? Ховаємось, як щури, в норах, виритих ближче до термальних вод, ростимо гідропонне несмачне їдло під штучними сонцями, вічно в шмарклях, вічно замерзлі. Півроку літо – це, як жартує Данило, та пора року, коли сеча застигає, розтікаючись по землі, півроку зима – це коли сеча замерзає ще у повітрі. Нормальна людина різниці не помітить – їй просто весь час холодно.

      Якби не лікарі з їхніми ліками та не вчені, які придумали метод акумулювання геотермальної