Ольга. Бернхард Шлинк

Читать онлайн.
Название Ольга
Автор произведения Бернхард Шлинк
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 0
isbn 9786171261679



Скачать книгу

отримувати домашню освіту; для них виписали вчителя математики й природознавства і вчительку культури та мов. Герберт учився грати на скрипці, а Вікторія – на фортепіано і співати. На додачу Герберт допомагав працювати в маєтку, щоб потім знати, чого чекати від розпорядника, батраків та служниць.

      Коли Гербертові настав час відвідувати підготовчі заняття до конфірмації, Вікторія теж пішла з ним, попри те, що була на рік молодша і ще занадто маленька. Батьки хотіли, щоб діти відвідували ці заняття, як і початкову школу, разом із сільськими дітлахами та щоб Вікторія не залишалася на поталу їхнім грубощам без захисту старшого брата. Не можна сказати, що дівчинка боялася інших дітей. І брат, і сестра були з тих зухвалих сміливців, які не знали в житті біди і не боялися її зазнати. Але Вікторія не могла відмовити собі в задоволенні повчитися грації слабкої пані, а Герберт – у можливості повправлятися в лицарській поведінці сильного чоловіка. Їхні ролі здавалися обом справжнім задоволенням. Іноді Герберт намагався спровокувати інших дітей на грубощі, щоб отримати нагоду захистити Вікторію. Однак діти не піддавалися на його провокації. З цими двома вони не хотіли мати нічого спільного.

      Аж поки не з’явилася Ольга. Герберт із Вікторією не могли встояти перед допитливістю та зачудуванням, з якими дівчинка цікавилася їхнім світом. Те, що вони так швидко потоваришували, лише доводило, якими самотніми були діти, хай навіть самі про це не здогадувалися.

      5

      На світлині всі троє зображені в садку. Вікторія сидить на гойдалці, вбрана у пишну сукеночку і крислатий капелюшок із квітами, вона розкрила парасольку від сонця, схрестила ноги і нахилила голову вбік. Ліворуч від неї на гойдалку спирається Герберт у коротеньких штанцях і білій сорочечці, а праворуч у темному платтячку з білим комірцем стоїть Ольга. Ці двоє перезираються, наче змовилися просто зараз штовхнути разом гойдалку. Погляди всіх трьох серйозні й зосереджені. Може, вони ставлять сценку з якоїсь книжки? Чи Герберт та Ольга прислужують Вікторії? Тому що вона наймолодша? Тому що вміє керувати старшим братом і дорослішою подружкою? Чого б там вони не хотіли, вони хочуть цього із серйозною старанністю.

      Діти мають такий вигляд, наче їм уже по вісімнадцять, однак на зворотному боці фотокартки написано, що її зроблено напередодні конфірмації9. Обидві дівчинки біляві; розпущені кучері Вікторії збігають хвилями з-під капелюшка, гладеньке волосся Ольги стягнуте на потилиці у вузол. Примхливо закопилені вуста Вікторії підказують, що дівчинка може бути дратівливою, коли не ладнає зі світом. У Ольги рішуче підборіддя, чіткі вилиці й широке, високе чоло – це енергійне обличчя подобається людям тим дужче, що довше затримується на ньому їхній погляд. Обидві дівчини видаються зрілими, готовими до шлюбу, народження дітей та керування господаркою. Юні панночки. Герберт хоче бути юнаком, але поки залишається хлопчиськом, невисоким, міцної будови, сильним; він чимдуж пне груди і витягає голову, та не здається ані вищим, ані нижчим за дівчат.

      На



<p>9</p>

Зазвичай підлітки проходять обряд конфірмації у 13—14 років.