Aatomharjumused. James Clear

Читать онлайн.
Название Aatomharjumused
Автор произведения James Clear
Жанр Зарубежная образовательная литература
Серия
Издательство Зарубежная образовательная литература
Год выпуска 0
isbn 9789949624812



Скачать книгу

kasvab ka teie harjumuste mõju, kui te neid kogu aeg kordate. Iga päeva eraldi vaadates ei tundu väikeste harjumuste mõju kuigi suur, kuid kuude ja aastatega võib see osutuda tohutuks. Ainult siis, kui vaatate kahe, viie või ka kümne aasta pärast tagasi, näete jahmatava selgusega, milline oli heade harjumuste väärtus ja halbade harjumuste hind.

      Igapäevaelus on seda põhimõtet ehk raske järgida. Tihti jätame väikesed muudatused tegemata, sest need ei paista hetkel kuigi palju lugevat. Kui hoiate veidi raha kokku, siis ei ole te ikkagi miljonär. Kui käite kolm päeva järjest spordisaalis, pole teie vorm endiselt kuigi palju parem. Kui õpite täna õhtul tund aega mandariini keelt, ei saa te seda selgeks. Me teeme mõne muudatuse, ent tulemused ei ole käegakatsutavad ning nõnda libisemegi tagasi oma endiste rutiinide juurde.

      Kahjuks teeb muutuste aeglane samm ka halbade harjumuste kaasalohistamise kergeks. Kui te sööte täna ebatervisliku lõuna, ei muutu kaalunäit sellest kuigi palju. Kui jääte õhtul kauaks tööle ja jätate oma pere unarusse, siis nad annavad teile andeks. Kui lükkate oma kohustusi edasi ega tegele täna oma projektiga, siis jätkub tavaliselt ikkagi aega selle lõpetamiseks. Ühest otsusest on kerge mööda vaadata.

      Kui me aga kordame üheprotsendilisi vigasid päev päeva järel, tehes ikka ja jälle kehvasid otsuseid, kordistades tillukesi vigu ja põhjendades endale väikesi eksisamme, siis kuhjuvad meie väikesed valikud märkimisväärseteks tulemusteks. Just tillukeste valesammude kuhjumine ‒ üheprotsendine halvenemine siin-seal ‒ on see, mis toob viimaks kaasa probleemid.

      Harjumuste muutmise mõju võib võrrelda lennuki lennutrajektoori nihutamisega ainult mõne kraadi võrra. Kujutage ette, et tahate lennata Los Angelesest New Yorki, kuid Los Angelese lennujaamast startiv piloot nihutab sihtpunkti kõigest 3,5 kraadi võrra lõuna poole. Te maandute New Yorgi asemel Washingtonis. Sellist tillukest muudatust lennuki õhkutõusmisel peaaegu ei märkagi ‒ lennuki nina nihkub üksnes mõne meetri võrra. Kui see muudatus aga võimendub üle kogu Ameerika Ühendriikide lennates, siis maandute sadu kilomeetreid eemal.20

      Täpselt samamoodi võib tilluke harjumuste muutmine juhtida teie elu hoopis teise sihtpunkti. Ühe protsendi võrra parema või halvema valiku tegemine ei paista hetkel kuigi tähtis olevat, aga nende hetkede jadas, mis kokku moodustavad terve elu, määravad need valikud vahe selle vahel, kes te olete ja kes te võiksite olla. Edu on igapäevaharjumuste tulemus, mitte kord elus tehtud muudatuste tulemus.

      Pole üldse tähtis, kui palju või vähe edukas te praegu olete. Tähtis on see, kas teie harjumused suunavad teid edu poole. Palju rohkem tuleks tähelepanu pöörata oma praegusele trajektoorile kui praegustele tulemustele. Kui te olete miljonär, aga kulutate iga kuu rohkem, kui teenite, siis olete halval trajektooril. Kui teie kulutamisharjumused ei muutu, ei lõpe see asi hästi. Teisest küljest, kui teil on näpud põhjas, aga te säästate iga kuu pisutki, siis olete teel finantsvabaduse poole ‒ isegi kui te liigute aeglasemini, kui see teile meeldiks.

      Teie tulemused on harjumuste viivitusega mõõdik. Teie vara on finantsharjumuste viivitusega mõõdik. Teie kehakaal on toitumisharjumuste viivitusega mõõdik. Teie teadmised on õpiharjumuste viivitusega mõõdik. Teie segadik on koristamisharjumuste viivitusega mõõdik. Te saate selle, mida kordate.

      Kui tahate ennustada, kus te elu lõpuks olete, siis tuleb teil ainult vaadata oma tillukeste võitude või tillukeste kaotuste kõverat ja arvestada välja, kuhu viivad igapäevased valikud 10 või 20 aasta jooksul. Kas te kulutate iga kuu vähem, kui teenite? Kas jõuate iga nädal spordisaali? Kas loete iga päev raamatuid ja õpite midagi? Sellised tillukesed lahingud on need, mis määratlevad teie tulevikumina.

      Aeg võimendab edu ja läbikukkumise vahet. Aeg võimendab kõike, mida te sellele annate. Head harjumused teevad aja teie liitlaseks. Halvad harjumused teevad aja teie vaenlaseks.

      Harjumused on kahe teraga mõõk.21 Halvad harjumused võivad teid maha murda niisama lihtsalt, nagu head harjumused võivad teid tugevaks teha. Seepärast on üksikasjade mõistmine väga tähtis. Tuleb teada, kuidas harjumused toimivad ja kuidas neid oma meele järgi kujundada, et saaksite mõõgatera ohtlikust poolest hoiduda.

      Teie harjumused võivad ühineda teie liitlasteks või vastasteks

      22 Sam Altman on öelnud: „Väike produktiivsuse paranemine toob 50 aastaga tohutu väärtuse.“ „Productivity“, Sam Altman. 10. aprill 2018, http://blog.samaltman.com/productivity.

      23 Michael (@mmay3r), „The foundation of productivity is habits. The more you do automatically, the more you’re subsequently freed to do. This effect compounds“, Twitter, 10. aprill 2018, https://twitter.com/mmay3r/status/983837519274889216.

      24 Seda mõtet, et uute ideede avastamine kasvatab vanade ideede väärtust, kuulsin esimest korda Patrick O’Shaughnessylt, kes kirjutab: „Seepärast teadmised kuhjuvad. Vana kraam, mille väärtus oli enne 4/10, võib saada väärtuseks 10/10, kui mõni teine raamat selle edaspidi lahti kodeerib.“ http://investorfieldguide.com/reading-tweet-storm.

Millised on tegelikud edusammud?

      Kujutage ette, et teie ees laual on jääkuubik. Tuba on külm ja teie hingeõhk aurab. Toas on viis kraadi külma. Tasahaaval hakkab tuba soojenema.

      Neli kraadi külma.

      Kolm kraadi külma.

      Kaks kraadi külma.

      Jääkuubik lebab ikka teie ees laual.

      Üks kraad külma.

      Ikka ei juhtu midagi.

      Viimaks on toas null kraadi.

      Jää hakkab sulama.

      Ühekraadine muutus, mis pealtnäha ei erine varasemast temperatuuritõusust, on vallandanud tohutu muudatuse.

      Läbimurdehetked tulenevad tihti paljudest varasematest tegudest, mis on ehitanud üles suure muutuse vallandumiseks vajaliku potentsiaali. Selline seaduspära ilmneb igal pool. Vähihaigus kulgeb 80 protsenti ajast tuvastamatuna ning võtab siis keha üle kõigest mõne kuuga.22 Bambusevõrseid on esimesel viiel aastal vaevu näha. Need kasvatavad maa alla laialdase juurestiku ning siis kasvavad kuue nädalaga 30 meetri kõrguseks.

      Ka harjumused ei muuda justkui midagi seni, kuni ületate kriitilise läve ja vallandate uuel tasemel saavutused. Igasuguse ettevõtmise varases ja keskmises staadiumis satume tihti niinimetatud pettumuse orgu. Me eeldame, et edenemine on lineaarne, ja see tekitab meelehärmi, et muudatused avaldavad esimestel päevadel, nädalatel ja isegi kuudel nii vähe mõju. Tundub, justkui ei liigukski asi üldse edasi. See on igasuguse liitprotsessi üks põhilisi tunnusjooni: kõige võimsamad tulemused saabuvad alles aja möödudes.

      See on üks peamisi põhjusi, miks on nii raske püsivaid harjumusi omandada. Inimene teeb mõne väikese muudatuse, ei näe aga käegakatsutavaid tulemusi ning otsustab asja katki jätta. Te mõtlete: „Ma olen kuu aega iga päev jooksnud, miks ma siis ei näe oma kehas mingeid muudatusi?“ Kui laseme sedasorti mõtlemisel maad võtta, siis on lihtne lasta headel harjumustel vett vedama minna. Selleks aga, et midagi tõesti muutuks, peavad harjumused püsima nii kaua, et saaksime murda välja platoolt, mida mina nimetan latentse potentsiaali platooks.

      Kui teil on raske head harjumust sisse seada või halba harjumust murda, siis ei ole põhjus selles, et olete kaotanud võime ennast parandada. Tihti on asi selles, et te ei ole veel ületanud latentse potentsiaali platood. Te kurdate selle üle, et ei ole raskest tööst hoolimata edu saavutanud. Sama hästi võiksite aga kurta selle üle, miks jääkuubik ei sula, kui olete soojendanud selle viiest külmakraadist ühe külmakraadini. Teie töö ei ole raisku läinud. See on lihtsalt tallele pandud. Tulemust näete null kraadi juures.

      Kui te murrate viimaks latentse potentsiaali platoolt välja, siis nimetatakse seda üleöö saavutatud eduks. Muu maailm näeb ainult kõige dramaatilisemalt sündmust, mitte kõike seda, mis sellele eelnes. Teie



<p>20</p>

Minus lõi välja nohik ja ma tõepoolest lõin arvud kokku. Washington on New Yorgist umbes 360 km kaugusel. Eeldades, et lendate lennukiga 747 või Airbus 380, sunnib Los Angelesest lahkudes lennutrajektoori 3,5kraadine nihutamine tõenäoliselt lennuki nina nihkuma umbes 220‒230 cm võrra. Väga tilluke suunamuutus võib tuua kaasa väga olulise sihtkoha muutuse.

<p>21</p>

Tänan Jason Hrehat, kes mulle esimesena harjumusi niimoodi kirjeldas. Jason Hreha (@jhreha), „They’re a double edged sword“, Twitter, 21. veebruar 2018, https://twitter.com/jhreha/ status/966430907371433984.

<p>22</p>

„How to Live a Longer, Higher Quality Life, with Peter Attia, M.D.“, Investor’s Field Guide, 7. märts 2017, http://investorfieldguide.com/attia.