Дякую за запізнення: керівництво для оптимістів сучасності. Томас Фридман

Читать онлайн.
Название Дякую за запізнення: керівництво для оптимістів сучасності
Автор произведения Томас Фридман
Жанр Документальная литература
Серия
Издательство Документальная литература
Год выпуска 2016
isbn 978-617-12-5826-6, 978-617-12-5825-9, 978-617-12-5827-3



Скачать книгу

технології 3G компанії Qualcomm, можна будь-де у світі вмить завантажити тисячі книжок, і це стало революцією електронних читалок. У 2007 році в одному з помешкань у Сан-Франциско придумано сервіс Airbnb. Наприкінці 2006 року кількість користувачів інтернету у світі переступила рубіж 1 млрд, що стало поворотним пунктом. У 2007 році свою першу платформу запустила фірма Palantir Technologies, лідер у галузі аналітики великих даних та опрацьованих розвідданих, що допомагає розвідувальним організаціям знаходити голки в сіні. «Обчислювальна потужність і пам’ять дозволили нам створити алгоритм і зробити змістовними речі, які раніше вважалися беззмістовними», – пояснив співзасновник Palantir Александер Карп. 2005 року Майкл Делл вирішив піти з посади виконавчого директора компанії Dell і стати її головою, відійшовши від виробничої метушні. Через два роки він зрозумів, що погано прорахував час. «Я міг бачити, що темп змін дійсно прискорився. Я зрозумів, що нам до снаги впоратися з цим. І тому повернувся на посаду керівника компанії… 2007 року».

      Також 2007 року Дейвід Феруччі, керівник Департаменту семантичного аналізу та інтеграції в науково-дослідному центрі Вотсона компанії IBM у Йорктаун-Гайтсі, штат Нью-Йорк, разом зі своєю групою почав розробляти когнітивний комп’ютер Watson, про який веб-сайт HistoryofInformation.com написав, що це цільова комп’ютерна система, яка розширювала межі глибинних запитів і відповідей, глибокої аналітики й розуміння комп’ютером природної мови. Watson став першим когнітивним комп’ютером, що поєднав машинне навчання зі штучним інтелектом.

      У 2007 році корпорація Intel2 уперше впровадила в мікрочипи некремнієві матеріали, відомі як МОП-структури (МДП-транзистори та транзистори з ізольованим затвором). Ця технічна інновація була надзвичайно важливою. Некремнієві матеріали вже використовували в інших частинах мікропроцесора, але їхнє впровадження у транзистор допоміг закону Мура – емпіричному спостереженню, що потужність мікрочипів буде подвоюватися приблизно кожні два роки, – і далі забезпечуватиме експоненціальне зростання потужності обчислення. Водночас побоювалися, що закон Мура вичерпав свої можливості з традиційними кремнієвими транзисторами.

      «Упровадження некремнієвих матеріалів додало сил закону Мура, коли багато хто вже гадав, що він себе вичерпав», – сказав Садасіван Шанкар, який тоді працював у відділі створення нових матеріалів компанії Intel, а нині викладає матеріалознавство й обчислювальні науки в Гарвардському інституті інжинірингу та ужиткових наук. Коментуючи прорив, репортер The New York Times у Кремнієвій долині3 Джон Маркофф писав 27 січня 2007 року: «Intel, найбільший у світі виробник чипів, повністю переробив основний будівельний блок інформаційної доби й торував шлях для нового покоління швидших та енергоефективніших процесорів. Науковці компанії сказали, що цей поступ полягав у найзначущішій зміні матеріалів, які використовували для виробництва кремнієвих чипів, відколи Intel сорок років тому створив мікросхему». З усіх цих причин 2007 рік став «початком революції чистої енергії,



<p>2</p>

Intel Corporation – найбільша у світі компанія-виробник напівпровідникових елементів та пристроїв.

<p>3</p>

Кремнієва долина (англ. Silicon Valley) – регіон у штаті Каліфорнія (США), що відзначається великою щільністю високотехнологічних компаній.