Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого тіла. Йоганнес Гінріх фон Борстель

Читать онлайн.
Название Внутрішня історія. Серце – найважливіший орган нашого тіла
Автор произведения Йоганнес Гінріх фон Борстель
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2015
isbn 978-617-12-5544-9



Скачать книгу

маю завдячувати повільній та ґрунтовній підготовці до виконання поставлених завдань. На перших порах і мови не було про лікування зяючих ран, припинення кровотеч або інші тяжкі випадки. Перш ніж мене допустили до виконання таких дій, я пройшов інтенсивний навчальний курс для набуття відповідного досвіду.

      Всюди слідувати за головним лікарем, вивчати техніки перев’язок, міряти кров’яний тиск та рахувати пульс, тренуватися на колегах, документувати все на комп’ютері й асистувати за легких або середньої тяжкості поранень – таким був мій звичний день на практиці. Додатково наприкінці кожного дня я отримував невеличкий урок від шефа, який детально роз’яснював усі маніпуляції з пацієнтами, здійснені протягом дня, та стратегії лікування. Він мав талант пояснювати навіть складні речі так, що я розумів їх уже тоді, не маючи медичної освіти.

      Згодом я вже вмів зашивати рани. Визнаю: спершу вправлявся на бананах. Перш за все я побачив, що рани не обов’язково мають бути кривавими. Головне ж, що я засвоїв: чуйний догляд та добре лікування – нероздільні речі. Наш шеф одразу вирізняв з-поміж інших пацієнта, який почувається нещасним, і обдаровував його усмішкою. При цьому міг давати поради щодо питань, які виходили далеко за межі медичних.

      Проявляючи неабияке терпіння, він пояснював будову людського тіла, від шкіри й аж до внутрішніх органів. І тут доля знову звела мене з моїм великим (медичним) коханням – серцем. Я з трепетом дослухався до роз’яснень шефа про серцевий м’яз і будову чотирьох камер. Він розповідав про часи, коли працював реаніматологом, про інфаркти й про те, як слід лікувати хворі серця. І що більше я дізнавався, то більше мене вражав цей згусток сили завбільшки з кулак у наших грудях. Тоді я зрозумів: моє серце б’ється лише заради серця.

      У цій книзі я запрошую тебе в подорож до серця. Спершу ми з’ясуємо, як влаштовано серце, як воно росте і як усе це пов’язано з театром, петлями та вухами. Я покажу тобі, що наша кровоносна система влаштована дуже подібно до німецьких автобанів – починаючи від бездоріжжя і закінчуючи пробками. Ти побачиш, наскільки чітко організовано роботу серця і як процеси в його передсерді та камерах можуть вийти з-під контролю. Крім того, ти дізнаєшся, що відбувається з нашим «насосом», коли ми чадимо як паротяги, не виходимо з «Макдональдса» і регулярно перехиляємо по кілька чарочок горілки. Розповім я й про те, чому в екстреній медицині не звертаються до езотерики, однак мусять ворожити на кавовій гущі.

      Ти довідаєшся, які хвороби ослаблюють наше серце, і отримаєш декілька порад стосовно корисного для серця харчування. Ми з’ясуємо, чи міг би мати великодній заєць здорове серце, якби був веганом, чому середньовічні аптекарі нерідко пробували на смак сечу пацієнтів і чому Jacob Sisters[3] – не єдиний «смертельний квартет».

      Опісля ми вирушимо у відпустку, проте це буде випробування на стресостійкість. Місце дії – передсердя, адже нерідко буває так, що молоде серце відпочивальника почувається ще більш утомленим після канікул, ніж до них. Ми розглянемо, які чинники забезпечують здоровий



<p>3</p>

Jacob Sisters (до світового визнання – Geschwister Jacob) – німецький співочий поп-гурт, що складався з чотирьох сестер. Світова слава прийшла до них у 1960-х рр. Двоє з сестер померли у 2008 та 2015 рр. через проблеми із серцем.