Kolme kertomusta. Максим Горький

Читать онлайн.
Название Kolme kertomusta
Автор произведения Максим Горький
Жанр Классическая проза
Серия
Издательство Классическая проза
Год выпуска 0
isbn



Скачать книгу

oli ainoastaan kerjäläisen muruja, niin oli meitä kumminkin kaksikymmentä kuusi ja hän vaan yksi, siksipä ei löytynytkään niin tarpeeksi julmaa kidutusta, joka olisi voinut sovittaa hänen rikoksensa. Voi, miten me parjasimme häntä!.. Hän vain oli vaiti sekä katseli meitä pelokkain silmäyksin ja koko ruumiinsa värisi.

      Me nauroimme, ulvoimme, paruimme… Väkeä alkoi kokoontua paikalle…

      Muuan meistä nykäisi Tanjaa nutun hihasta…

      Silloin leimahti hänen silmissänsä äkkiä. Hän vei hitaasti kätensä päähänsä ja silitti hiuksiansa sekä huudahti kovaäänisesti ja levollisesti meille vasten naamaa: "Voi teitä vankiraukkoja!" Ja sitte hän käveli suoraan meitä kohden niin varmasti ja luontevasti, ikäänkuin emme olisikaan seisoneet hänen tiellään. Siksipä ei meidän joukossamme ollutkaan ketään, joka olisi häntä estänyt menemästä tiehensä.

      Päästyänsä piirimme ulkopuolelle huusi hän päätään edes kääntämättä ja sanomattoman ylenkatseellisella äänellä:

      "Mokomakin roskaväki… että pitääkin löytyä noin kurjia…"

      Sen sanottuaan hän meni. Mutta me seisoimme keskellä pihaa liassa ja sateessa, harmaan, pilvisen taivaan alla.

      Sitte me hiljaa astelimme takaisin kosteaan kellariimme. Samaten kuin ei ennenkään, ei aurinko nytkään paistanut akkunaimme läpi eikä myöskään Tanja tullut enää koskaan meidän luoksemme.

      Kain ja Artem

      Kain oli pieni, ketterä juutalaisäijä. Hänen päänsä oli suippo ja kasvonsa laihat, keltaiset; poskia ja leukaa peitti punaiset, harjasmaiset suortuvat, joiden välistä hänen naamansa pisti esiin niinkuin vanhasta, perin kuluneesta plyyssikehyksestä, jonka yläpään muodosti hänen likaisen lakkinsa lippa.

      Tämän sekä punertavien, takkuisten kulmakarvain alapuolella vilkkui kaksi pientä harmaata silmää. Harvoin nämä jaksoivat kauvan kiintyä saman esineen katselemiseen, vaan alati ne joutuun pyörähtelivät puolelta toiselle, kaikkialle jakaen puoleksi arkaa, puoleksi ystävällistä ja liehakoivaa hymyään.

      Jokainen, joka näki tämän hymyilyn, käsitti paikalla, että vallitsevana äijän tunteista oli pelko, pelko kaikkea ja kaikkia kohtaan, pelko, joka milloin hyvänsä voi muuttua kauhuksi. Ja sen vuoksi kiiruhtivat kaikki, jotka eivät olleet liian laiskoja kiusatakseen pientä juutalaisäijää, singahuttelemaan hänelle häijyjä kompasanoja ja nenäkkäitä huomautuksia, vielä lisätäkseen hänen pelkoansa, joka ei näyttänyt asuvan pelkästään hänen hermoissaan, vaan myös hänen purjekankaasta ommellun, alinomaa liikahtelevan mekkonsa poimuissa, mekon, johon hänen nahan kaltaiseksi kuivunut vartensa kääriytyi aina varpaisiin saakka.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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