Kõik seitse lainet. Daniel Glattauer

Читать онлайн.
Название Kõik seitse lainet
Автор произведения Daniel Glattauer
Жанр Современные любовные романы
Серия
Издательство Современные любовные романы
Год выпуска 2012
isbn 9789985324967



Скачать книгу

seda ma küll ei tahtnud. SA EI OLE MULLE IIAL TÜÜTAV. Sa tead seda. Muidu peaksin ma iseendale tüütav olema, sest sina oled osa minust. Ma kannan sind alati endaga kaasas, ristipõiki kõikidel kontinentidel ja tundemaastikel – soovkujutelmana, täiuslikkuse illusioonina, kõrgeima armastuse käsitusena. Nii olid sa minuga ligi kümme kuud Bostonis, nii oled sa minuga taas koju naasnult.

      Kuid minu füüsiliselt elatav elu on vahepeal edasi läinud, Emmi, see pidi edasi minema. Ma olen enda jaoks midagi loomas. Bostonis sain ma kellegagi tuttavaks. Veel on liiga vara rääkida tead-küll-millest. Aga me tahame koos proovida. Tal on siin üks tööots silmapiiril, võib-olla kolib ta siia.

      Tol kohutaval ööl, kui meie „esimene ja viimane kohtumine” nii haledalt mitteteostumise tõttu nurjus, katkestasin brutaalsel moel meie virtuaalse suhte. Sina olid teinud otsuse – olgugi et sa ei tahtnud seda lõpuni tunnistada – ja mina aitasin sul seda täide viia. Ma ei tea, kuidas on nüüd su suhted Bernhardiga, perega. Ma ei tahagi seda üldse teada, sest sellel pole mingit pistmist meie kahega. Minu jaoks oli pikk vaikimispaus hädavajalik. (Tõenäoliselt poleks ma tohtinud seda üldse enam lõpetada.) See oli hädavajalik, et konserveerida meie ainulaadset elamust, muuta meie siiras, lähedane, intiimne mitte-kohtumine eluks ajaks säilitatavaks. Me olime viinud selle äärmuseni. Kaugemale enam ei saanud. Järge sellele ei tule, ka mitte – eelkõige mitte – kolmveerand aastat hiljem. Palun näe ka sina seda nii, Emmi! Hoiame seda, mis oli. Ja jätame selle nii, muidu me hävitame selle.

      Sinu Leo

      Kümme minutit hiljem

      Re:

      Leo, see oli hiilgenumber, maiuspala, sa saavutad nii lühikese ajaga kõrgvormi! – „Emmi, sa oled küll täiuslikkuse illusioon, kuid ma ei taha sinuga enam mingit pistmist teha.” Mõistan. Mõistan. Mõistan. Homme pikemalt. Kahju küll, aga ma ei saa sind sellest säästa.

      Head ööd! Sinu Täiuslikkuse Illusioon

      Järgmisel päeval

      Teema: väärikas lõpetus

      Okei, ma hoian seda, mis oli. Ma jätan selle nii. Ma ei hävita midagi. Ma respekteerin sinu hoiakut, kallis eks-e-kirjasõber Leo „Kaugemale enam ei saanud” Leike. Ma rahuldun sellega, et tahad mind ja „meie värki” ilusana mäletada. „Täiuslikkuse illusioonina” tunnen ma end küll õigegi ebatäiusliku ja piisavalt desillusioneerituna, aga vähemasti olen ma su „kõrgeim armastuse käsitus”, olgugi et ilmselt kuskilt teiselt tähelt. Sest Cindyga Bostonist – ta nimi on kindlasti Cindy, näen selgelt vaimusilmas, kuidas ta sosistab sulle kõrva „I’m Cindy”, hi-hii, „but you can call me Cinderella”, hi-hii, hi-hii –, niisiis Cindyga saab ehk leida küll mitte kõige kõrgemaid kujuteldavaid, kuid see-eest maiseid armastuse käsitusi. Nad lasevad end leida ja eelkõige lasevad nad end kogeda. Mind kannad sa „soovkujutelmana” endaga kaasas – ihu ja hinge loomuliku tasakaalukuse mõttes – ja sellest saan ma muidugi täiesti aru, et sa pead hoolitsema selle eest, et ma sul liiga raskeks ei läheks ega soovkujutelma purunemist põhjustaks.

      Okei, Leo, ma teen selle „meile” kergeks, ma teen selle sulle kergeks, ma teen selle endale kergeks: ma lõpetan, ma tõmbun sinu elust tagasi. Ma ei kirjuta sulle (peagi!) enam ühtki meili. Ma luban seda sulle.

      Kas su „soovkujutelm” tohib veel vaid üheainsa soovi avaldada, kõige-kõige-kõige viimase? – AINULT ÜKS TUND, üks tund näost näkku. Usu mind, parimat konserveerimisvahendit meie ühiselt kogetule pole olemas. Sest ainus mõistlik lõpp meie siirale mitte-kohtumisele on kohtumine. Ma nõuan seda sinult, ma ei oota sinult midagi. Ma pean sind oma elus vaid korra nägema, sinuga rääkima, sind nuusutama. Ma pean korra nägema, kuidas su huuled moodustavad „Emmi”. Ma pean nägema su ripsmeid, kuidas nad minu ees kummardavad, enne kui eesriie langeb.

      Kallis Leo, sul on õigus, meie jaoks pole mingit mõttekat järge. Aga on väärikas lõpetus. Ma palun sinult seda, ainult veel seda!

      Sinu illusioon täiuslikkusest

      Kolm tundi hiljem

      Vs:

      Pamela.

      Minut hiljem

      Re:

      ???

      30 sekundit hiljem

      Vs:

      Tema nimi pole Cindy, vaid Pamela. Jah, ma tean, see kõlab üsna kohutavalt. Alati on ohtlik, kui isad tütardele nimepanekuks oma õiguse läbi suruvad. Aga ta näeb hoopis teisiti välja, ausalt.

      Head ööd, Emmi!

      Leo

      40 sekundit hiljem

      Re:

      Kallis Leo, sellepärast sa mulle nii väga meeldidki! Anna andeks mu alatud võtted. Ma tunnen end nii nõrgana, nii-nii-nii nõrgana.

      Head ööd! Emmi

      teine peatükk

      Järgmisel päeval

      Teema: hea küll

      Saame siis kokku.

      Leo

      Kolm minutit hiljem

      Re:

      Üks mees, kolm sõna! Suurepärane idee, Leo. Kus?

      Tund hiljem

      Vs:

      Kuskil kohvikus.

      Minut hiljem

      Re:

      Kus on kümme põgenemisteed ja viis varuväljapääsu.

      Viis minutit hiljem

      Vs:

      Teen ettepaneku: suures Huberi messikohvikus. Nii lähedal kui seal pole me teineteisele iial ja mitte kuskil olnud. (Pean silmas: ruumiliselt.)

      40 sekundit hiljem

      Re:

      Kas saadad jälle oma ilusa õe eelnevalt Emmit sondeerima?

      50 sekundit hiljem

      Vs:

      Ei, seekord astun ma üksi, avalikult ja otse sinu juurde.

      Kolm minutit hiljem

      Re:

      Leo, sinule mitteomane otsustavus irriteerib mind. Miks nii äkitselt? Miks sa tahad minuga kohtuda?

      40 sekundit hiljem

      Vs:

      Sest sina tahad seda.

      30 sekundit hiljem

      Re:

      Ja sina tahad sellest üle saada.

      Kaks minutit hiljem

      Vs:

      Ma tahan, et sina saaksid üle mõttest, et mina tahan sellest üle saada.

      30 sekundit hiljem

      Re:

      Leo, ära põikle kõrvale. Sa tahad sellest üle saada!

      Minut hiljem

      Vs:

      Me mõlemad tahame sellest üle saada. Me tahame sellest hästi üle saada. Tegemist on „väärika lõpetusega”. Sinu sõnad, kulla Emmi.

      50 sekundit hiljem

      Re:

      Aga ma ei taha, et sa kohtud minuga ainult selleks, et sellest üle saada. Ma pole su hambaarst!

      Poolteist minutit hiljem

      Vs:

      Kuigi sa tabad sageli täpselt närvi. EMMI, PALUN! Me teeme selle nüüd teoks. See oli sinu selge soov ja see oli õigustatud soov. Sa lubasid meile, et sellega me ei lõhu oma „meiet”. Ma usaldan sind ja sinu „meiet” ja oma „meiet” ja meie ühist „meiet”. Me kohtume näost näkku, ühe tunni vältel kohvitassi taga! Millal sul aega on? Laupäeval? Pühapäeval? Lõuna