Unenägude tõlgendamine. Õpi tundma oma uinunud. Diane Brandon

Читать онлайн.
Название Unenägude tõlgendamine. Õpi tundma oma uinunud
Автор произведения Diane Brandon
Жанр Эзотерика
Серия
Издательство Эзотерика
Год выпуска 0
isbn 9789949980734



Скачать книгу

normaalne funktsioon ja see on üsna loomulik ning peaaegu universaalne. Seega on väga tõenäoline, et sa näed unenägusid, ükskõik kas mäletad neid või mitte.

       Miks ma ei mäleta oma unenägusid?

      Juba varased unenägude-uuringud, millest mõned on välja toodud dr Ann Faraday raamatus “Unenäo võim” (Dream Power) näitasid, et me kaldume oma unenägusid mäletama ainult siis, kui meie teadlikkusetasand une nägemise ajal nihkub. Näiteks kui me kuuleme mingit müra või vahetame magamisasendit.

      Kui sa magad liiga sügavalt, siis ei pruugi sa oma unenägusid mäletada. Kui sa kannatad unepuuduse all ega saa regulaarselt piisavalt und, võib su uni olla nii sügav, et vaid väga vähesed asjad suudavad seda häirida, ja nii ei pruugi sul avaneda võimalust oma unenäo riismetele pilku heita. Teisisõnu – sa magad nii sügavalt, et on peaaegu võimatu oma unenägusid mäletada.

      Kui sul puudub unenägude vastu huvi, siis ei pruugi sul olla motivatsiooni neid mäletada. Seega on unenägude vastu huvi tundmine teine oluline tegur selle juures, kas sa mäletad neid või mitte.

      Uuringud näitavad, et enamik inimesi mäletab vaid üht protsenti oma unenägudest. Siiski, need inimesed, kes on olemuselt loomingulisemad ning kellel on hea mälu, kalduvad unenägusid paremini mäletama (Rock, 2004) ning mulle tundub, et inimesed, kes on introspektiivsed, mäletavad samuti unenägusid paremini kui need, kes ei ole. Luigi De Gennaro 2011. aastal läbiviidud uurimistöö näitas, et inimesed, kellel esineb frontaalsagaras rohkem madala sagedusega teeta ajulaineid, mäletavad oma unenägusid tõenäoliselt paremini. Ühes hilisemas uuringus selgus, et inimestel, kellel unenäod paremini meeles püsivad, on aju teatud osades kiirem vereringe ning nad on välistest stiimulitest teadlikumad (Kim, 2014).

       Miks mu unenäod nii kiiresti ununevad?

      Kui sa tunned, et tavaliselt on sul ärgates unenäod meeles, kuid hiljem ei suuda sa neid enam meenutada, siis pole sa ainuke. Nagu on tõdenud Michael Thorpy ja Jan Yager 1991. aastal ilmunud unehäirete entsüklopeedias (The Encyclopedia of Sleep Disorders) ja tsiteeritud artiklis “60 silmiavavat fakti magamise kohta” (60 Eye-Opening Facts About Sleep , Randomhistory.com), unustab inimene reeglina oma unenägudest 50 protsenti vaid viie minuti jooksul pärast ärkamist ning kümne minutiga ununeb ligikaudu 90 protsenti. Unenäod on meie magava meele kaduvad välgatused – magava “mõtlemise” toode, kui silmad on suletud ning tähelepanu pöördunud sissepoole. Kui ärkame, kohanevad meie ajulained ärkvelolekuteadvusega ning silmade ja teiste meelte kaudu hakkavad meid pommitama välised stiimulid. Unenägudel on raske pikalt meeles püsida, kui kõik need välised stiimulid meid üle ujutavad ning tõrjuvad välja mälestused kaduvüürikestest unenägudest.

      Kuigi enamik unenägusid kaob ärgates meie mõtetest küllalt kiiresti, võib mõnikord juhtuda, et mingi fragment unenäost turgatab hiljem ootamatult meelde. Tavaliselt on selle vallandajaks miski, mida me mõnel järgneval päeval kogeme. Selleks võib olla unes nähtuga sarnane olukord või inimene, keda unes nägime, või isegi mingi sündmus meie unenäost. Järsku, täiesti ootamatult – pabahh! Su meeltesse kerkib õrn mälestus millestki unes nähtust – õhkõrn fragment – ning hulluks ajaval kombel kaob see tihtipeale just niisama kiiresti kui ilmus.

      Isegi parimates tingimustes on tervet unenägu peaaegu võimatu pikemat aega pärast ärkamist meeles pidada, kui seda just mingil moel ei salvestada või detailselt kirja ei panda. Samas võivad mõned väga võimsad unenäod jääda meiega päevadeks – isegi kuudeks või aastateks, aga need on kindlasti erandid.

       Kas on võimalik oma unenägusid mäletama õppida?

      Ka siis, kui sa tavaliselt oma unenägusid ei mäleta või neist isegi teadlik ei ole, võid sa neid mäletama õppida.

      Esimene samm sel teel on hakata teadlikult mõtlema, miks sa oma unenägusid mäletada soovid. (Üks motiveeriv tegur võib olla unenägude mäletamisest saadav kasu.) Seejärel tuleta endale korduvalt meelde, et unenäod võivad olla kasulikud ja et sa soovid enda unenägusid kohe kindlasti mäletada.

      Enne uinumist kinnita endale: “Ma tahan oma unenägusid mäletada.” Korda seda endale mitu korda. Sa pead tõesti tahtma neid mäletada. Lihtsalt niisama selle fraasi kordamine ei tööta, sest su alateadvus teab, kas tõesti tahad seda või mitte, ning jätab su kinnituse tähelepanuta, kui sa sellest tõeliselt ei hooli.

      Luba endal aeglaselt ärgata ning tunneta seda, mis su meeltes enne ärkamist toimus. Kui pead äratuskella peale ärkama, siis veendu, et selle helin ei oleks liiga läbilõikav.

      Loe unenägude kohta ning räägi neist teiste inimestega. See kinnitab su tärganud huvi ning tuletab seda ajule meelde.

      Kui teed seda piisavalt regulaarselt, siis peaksid tasapisi oma unenägusid üha paremini mäletama hakkama.

       Miks peaksin tahtma oma unenägusid salvestada?

      Unenäod võivad pakkuda meile suurepäraseid teadmisi oma isikliku ja vaimse arengu ja kasvu kohta selles elus. Siiski, ka kõige osavama tõlgendamise juures võib mõnede unenägude tähenduse ja tähtsuse mõistmine üsna palju aega võtta. Nii on kasulik, kui sul on nende kohta kirjalikud ülestähendused.

      Kui sa salvestad oma unenäod päevikusse ning aeg-ajalt need uuesti üle loed, võivad mõned asjad, mis kohe pärast unenäo nägemist sulle olulised ei paistnud, ootamatult silma jääda ning tähenduse omandada.

      Sarnaselt sellele, eriti mis puudutab oma isikliku arenguga seotud unenägusid, võib nende aeg-ajalt uuesti üle lugemine aidata sul näha, kui kaugele sa jõudnud oled ning kui palju oled arenenud. See võib pakkuda suurt rahuldust ning mõjuda innustavalt.

      Unenäod võivad meie elus väga kasulikuks tööriistaks olla ning nende kirjapanemine kasvatab tõenäosust, et sul neist tõesti abi on.

       Milline on parim viis oma unenägude salvestamiseks?

      Püüa oma unenägusid salvestada võimalikult leebel ja vähehäirival moel. Sa võid hoida voodi kõrval märkmikku ja pliiatsit või diktofoni. Pea seejuures meeles, et piisav uni on su tervise seisukohalt väga oluline ning püüa mitte liiga tihti oma unenägude ülestähendamiseks ärgata või nende kirjapanemiseks tuld süüdata. Diktofoni käeulatuses hoidmine annab sulle hea võimaluse oluliste unenägude kiireks salvestamiseks ja seejärel uuesti uinumiseks.

      Katseta nende meetoditega ning leia endale sobivaim. Hakka juba nüüd seda raamatut lugedes oma unenägude kohta päevikut pidama, siis on sul mõned unenäod omast käest võtta, kui asume vaatlema seda, kuidas neid täpsemalt tõlgendada. (Unenäopäeviku pidamise kohta leiad rohkem infot viiendast peatükist.)

       Kas ma peaksin salvestama iga unenäo?

      Nagu sa näed järgmises peatükis, on olemas erinevat tüüpi unenägusid ja mitte kõik unenäod pole tähendusrikkad. Mina isiklikult soovitan salvestada vaid tähendusrikkad unenäod. Kui sa proovid kirja panna iga viimase kui nähtud unenäo, võid sellega oma und liiga tihti ebavajalikult häirida.

       Kuidas ma tean, kas mu unenägu oli tähendusrikas või mitte?

      Tavaliselt saame iseenesest aru, kas nähtud unenägu oli millegi poolest märkimisväärne või mitte, seda isegi siis, kui me seda põhjendada ei oska. Meil võib olla raske seda unenägu peast pühkida, see võib järgnevate päevade jooksul jäädagi meie peas ringlema ja kajama.

      Unenäod, mis kutsuvad esile tugevaid emotsioone, näiteks õudusunenäod või lihtsalt halvad unenäod, võivad samuti tähendusrikkad olla.

      Pole olemas vankumatut reeglit ega mõõdupuud, mille alusel saaksime unenäo tähtsust määrata või mõõta. See on tõesti puhtalt sisetunde küsimus ja tavaliselt me tunnetame, et mingi unenägu oli oluline, kui ei suuda seda oma mõtetest pühkida või kui see avaldas meile tugevat emotsionaalset mõju.

       Mida kujutavad endast korduvad unenäod?

      Korduvad unenäod on unenäod, mida sa näed üha uuesti ja uuesti, olgu siis lühikese ajaperioodi jooksul, nagu mõni nädal või kuu, või pikemat aega, isegi aastaid. Korduvad unenäod