Прощальник. Валерій Гаєвський

Читать онлайн.
Название Прощальник
Автор произведения Валерій Гаєвський
Жанр Историческая литература
Серия
Издательство Историческая литература
Год выпуска 0
isbn



Скачать книгу

до прохолодного срібла на мушкетних ложах.

      Терпіння й смиренність прощальника враз тріснули – зіштовхнувши коня подалі від гріха з путівця, він затанцював розмашистого запорізького гопака й, опинившись перед гультіпаками, вже тримав їх обох, ухопивши за чуприни, на рівні очей, палаючих напівзабутим молодим вогнем.

      – Ну, що, курві сини, вам ще хочеться моєї шаблі? – тихо запитав він й погойдав лівицею і правицею.

      Від нестерпного болю нападники ледь не обмочили сльозами й сечею семиряги й спромоглися лише на очманіле белькотання.

      Не опускаючи їх, Фортуна кілька разів вдарив каблуком чобота по мушкетах, котрі враз перетворилися у непотрібне залізяччя.

      – Хто ви такі, сліпії голови? – запитав у гультіпак, поставивши обох на землю.

      – Палієві ми люди, – відповів старший. – Прости, батьку. Багато нам крові Мазепа пустив. У Фастові різню зчинив.

      – Семена знаю, – роздумливо, радше для себе, а не для них протяг Фортуна. – Не у свого воза впрягся фастівський полковник. Та йому і вам один Бог суддя. Щезніть, сліпії голови.

      Вишгород прощальник проїхав без пригод, хоча завжди гомінке й велелюдне містечко зустріло його загрозливою тишею; до київського передмістя Куренівки він дібрався пізнього вечора, коли вибілений місяцем путівець вперся у місток через Курячий Брід й затим зник серед приземкуватих, вкритих очеретом будівель з маленькими темними віконцями.

      По той бік містка доживала віку стара верба із розсіченим блискавкою при землі стовбуром; під нею зашелестіло чи то сіно, чи солома, й дорогу Фортуні загородив козак у пом’ятій чумарці. У правій руці він тримав мушкет, а лівою струшував від налиплих до смушевого верху остюків шапку.

      – Стій, нічна душа, – мовив незлобиво. – Чого пхаєшся чорту у зуби. Козаки сплять. Куріний спочиває.

      – Не згадуй, козаче, всує лукавого. Нехай тобі Господь у службі допомагає. А курінного Лозу таки збуди… Він у мене у Лузі вчився шаблями стукатися. То тепер нехай віддячить старому січовику.

      На тому Фортуна спішився з коня, котрий насторожено форкнув, ледь вони ступили на скрипучий, та ще досить міцний місток.

      Не в спромозі збагнути, що ж йому діяти, вартовий підняв на зухвальця мушкет.

      – Стій, кажу тобі, добродію. Я дружу і з дідьком, і з Богом – А ну ж бо скажи – а хто у Лози жінка?

      – Туркеня… Через неї й залишив Зінько Січ. Заледве під киї не втрапив.

      – Бачить Бог, навчилася вона вже й крученики пекти, – вартовий опустив зброю й примирливо махнув прощальнику шапкою. – За третім куренем побачиш садибу – там і мешкає пан Зиновій.

      На відміну від обнесених тинами куренів обійстя Лози виглядало багатшим: його окрасою був невисокий вибілений вапном мур з поцвяхованою дубовою брамою; дубовими були й ушули, увінчані зверху чепурною гонтою. За ним обабіч брами наливалися силою дві чималі липи, наповнюючи нічне густе повітря запашними солодощами, розбавленими квітковими пахощами. – Васильки, – ворухнувся у втомленій голові прощальника давній спомин.