Привид безрукого ката. Андрій Процайло

Читать онлайн.
Название Привид безрукого ката
Автор произведения Андрій Процайло
Жанр Ужасы и Мистика
Серия
Издательство Ужасы и Мистика
Год выпуска 2014
isbn 978-966-03-7001-2



Скачать книгу

умінням, стискав. Прийшла медсестра, вколола знеболювальне і заспокійливе. З тим Лев Безрукий і заснув.

      Уночі у його дивній голові не на життя – на смерть билися дві душі. Бій тривав аж до ранку, але переможця не виявив. Знесилені душі втішилися, коли їх господар прокинувся. У грудях Лева висів смердючий клубок болю, зліплений зі збовтаних нечистот якогось забутого відстійника гріхів.

      Як добре, що Лев не пам’ятав сну. Інакше його голові не позаздрили б навіть найновіші комп’ютерні мікропроцесори, бо вони б умить захрюкали, як сполохані поросята, задиміли б смолою і… полетіли. Геть, у нікуди… Без права на реанімацію…

      Ранок приніс морозяне сонце у вікно і передноворічний день.

      Мовчазний хлопчина в окулярах скинув з себе маску недоступного мудрагеля й нарешті почав говорити. Після вчорашнього Левового майстер-класу розгадування кросвордів хлопець збагнув, що йому ще вчитися і вчитися, й почав діставати Лева запитаннями. На диво хлопцеві і собі, Лев так відповідав, що було цікаво обом. Нарешті хлопцеві «чому» так дістали чоловіка, що той прикинувся сплячим.

      Представник старого року у лікарні помаленьку пострибував на милицях по палаті, він нікуди не спішив, бо передноворічні приготування не для калік. Час не ходить всюди однаково – однозначно…

      «Вир життя закручує здорових і тих, хто має мету», – подумав Безрукий Лев, боячись розплющити очі, аби не нарватися на нахабного «ботаніка», який своїми зазубреними мізками не може збагнути, що думання втомлює. Тим паче, коли свого думання – по горло. І воно застрягло там міцно, позабиване клинами та укріплене всілякими сучасними причандаллями.

      Лев відчував, що після цього «дивного», м’яко кажучи, випадку, коли доля його звела віч-на-віч зі смертю, і яку, судячи з газет, він завдяки чомусь чи комусь в останню мить фантастично обдурив, з нього наче щось відщепили, вирвали з нуздром. І розумів, чого гріха таїти, що багато чого і додавалось, підсаджувалось штучно, проте не могло прирости, зріднитися з тим, що залишилось.

      Лев з усіх сил намагався повернутись у минуле. Він напружив пам’ять, задав собі конкретну дату – 30 січня 1980 року. Бо однозначно починати треба з самого початку…

А

      Богдан біг до своєї Марічки. Літо довго тримало сонце на небі й радісно вело хлопця до нового міста. Там вони мали таємницю!

      Богдан не чув душі в Марічці, а вчора відчув ще й блаженство тіла! Яка вона соковита! Вся!

      День пройшов як у тумані, що стелився, наче небеса.

      Ніби не спішив, але так щось підганяло, що від того було лячно. Як на пласі.

      Примчав, побачив її розтерзаною… А над нею – задоволеного сина лавника. Голого.

      Душа не могла стерпіти…

      3

      Лікар зайшов не сам. Замість жартівливих тирад буркнув «добрий день», поставив біля ліжка крісло, строго сказав:

      – Коли закінчите – повідомите. Прошу – недовго. Ваша законність не втече, а без здоров’я правда одна – цвинтар…

      На