Зарубежное фэнтези

Различные книги в жанре Зарубежное фэнтези

Salah Faham

Owen Jones

Megan adalah seorang remaja psikik, yang belum berjumpa sesiapa yang boleh memahami kuasa beliau… tiada yang bernyawa maksudnya. 'Salah Faham' adalah cerita pendek mengenai seorang gadis yang mula sedar akan kebolehannya melakukan sesuatu yang tidak boleh dilakukan oleh ahli keluarganya yang lain, walaupun ada segelintir kawan-kawan sekolahnya yang berkata mereka juga mempunyai keupayaan psikik pelik yang sama. Nama gadis itu ialah Megan dan dia berusia dua belas tahun di sini, dalam buku pertama. Megan ada dua masalah yang amat rumit. Yang pertama adalah ibunya takut dengan keupayaan terpendamnya dan bukan sahaja tidak membantu malah berusaha menekannya dan yang kedua ialah ibunya tidak dapat mencari seorang guru yang boleh membantunya dalam pembelajaran kuasa ghaib, psikik itu. Dia berusaha berbincang dengan ibunya, tetapi dapat jeritan pendek dan ibunya tidak bersusah payah untuk memberitahu ayahnya, sebab dia tahu yang ibunya tidak bersetuju dengannya dan sesungguhnya, Megan mahukan sokongan dari ibunya. Megan merasakan ada pertalian senyap antara mereka. Mungkin ianya pertalian yang berlaku antara semua ibu-ibu dengan anak-anak gadisnya, tetapi ianya lebih mendalam dari itu. Siapa boleh beritahu, walau Megan sendiri tidak mengetahuinya? Dia cuma tahu yang ibunya tidak mengambil peranan yang dia inginkan sebagai seorang ibu penyayang kepada seorang yang-akan-menjadi anak dara sunti, yang mempunyai kegelisahan yang dia mahukan, bukan, perlukan perbincangan dengan seseorang yang dia percayai. Megan ingin memberi masa untuk ibunya menghilangkan ketakutannya pada paranormal. Dia boleh menunggu dan juga sanggup menghadapi tindakan jahat yang diberikan secara sembunyi tanpa pengetahuan bapanya. Sekurang-kurangnya, dia boleh buat masa ini. 'Salah Faham' adalah yang pertama, sekarang ini, dua puluh-tiga cerita pendek dalam siri ini berkenaan pencerahan berterusan Megan yang mencari orang-orang yang boleh membantu dia faham bagaimana untuk berdepan dengan keajaiban, kerohanian dan perkembangan psikiknya. Kerana dia perlukan ajaran bukan sahaja apa yang boleh dilakukannya dan bagaimana melakukannya, tetapi hingga mana dia boleh menggunakan kebolehan ajaibnya. Megan adalah seorang gadis yang baik, jadi ianya jelas bahawa dia akan lebih cenderung ke arah menggunakan kuasanya untuk kebaikan, tetapi ianya bukan suatu yang mudah untuk berbuat yang betul walaupun dia tahu apa itu. Cerita-cerita ini berkenaan Megan akan menarik minat sesiapa yang sukakan kuasa psikik, keajaiban dan paranormal dan berada dalam lingkungan umur sepuluh ke seratus tahun.

Kesalahpahaman

Owen Jones

Megan adalah seorang remaja indigo, tidak ada satu orang pun yang bisa membantu memahami kekuatannya… tidak ada yang hidup seperti itu. 'Kesalahpahaman' adalah sebuah kisah pendek tentang kehidupan nyata seorang gadis muda yang mampu melakukan hal-hal yang tidak bisa dilakukan juga oleh keluarganya, meskipun beberapa teman sekolahnya mengatakan memiliki kemampuan mata batin tidak biasa yang serupa dengannya. Namanya adalah Megan dan dia berusia dua belas tahun di sini, di buku yang pertama ini. Megan memiliki dua masalah yang tampaknya tidak dapat diatasi. Yang pertama adalah bahwa ibunya takut akan kemampuan tersembunyi putrinya, dan bukan hanya tidak akan membantunya, melainkan juga secara aktif mematahkan semangatnya. Yang kedua adalah dia tidak bisa menemukan seorang guru untuk membantunya mengembangkan kekuatan mata batin supranaturalnya. Dia berusaha mendiskusikan hal itu dengan ibunya, tetapi malah mendapat sedikit perhatian. Dia bahkan tidak mau repot-repot memberi tahu ayahnya karena dia tahu bahwa ibunya tidak akan menyetujuinya, sehingga pada akhirnya, Megan ingin tetap berada di sisi ibunya. Megan merasa bahwa ada ikatan tak terucap di antara mereka berdua. Barangkali itu adalah ikatan yang memang ada antara semua ibu dan putrinya, tetapi yang dia rasakan jauh lebih dalam juga. Tidak ada yang tahu, bahkan Megan sendiri pun tidak tahu. Yang dia tahu hanyalah bahwa ibunya tidak memainkan peran yang dia harapkan sebagai ibu yang penuh kasih dari seorang putri yang akan beranjak remaja, yang sedang cemas karena dia ingin, bukan, dia butuh berdiskusi dengan seseorang yang dia percayai. Megan rela memberikan waktu pada ibunya untuk mengatasi ketakutannya pada paranormal. Dia bisa menunggu dan bahkan bisa tahan dengan siksaan mengerikan yang dilakukannya secara diam-diam tanpa sepengetahuan ayahnya. Setidaknya, saat ini dia bisa. 'The Misconception' adalah yang pertama sejauh ini, dua puluh tiga kisah pendek dalam seri ini tentang pencerahan Megan yang terus berlanjut ketika dia menemukan orang yang membantunya memahami cara terbaik untuk mengembangkan kemampuan mata batin, spiritual, dan supranaturalnya. Karena dia harus diajari tidak hanya apa yang mungkin dilakukan dan bagaimana melakukannya, tetapi juga untuk tujuan apa dia perlu menggunakan kemampuan spesialnya itu. Megan adalah gadis yang baik, jadi terlihat jelas bahwa dia akan cenderung menggunakan kekuatannya untuk kebaikan. Namun, tidak selalu mudah untuk melakukan hal yang benar meskipun kau tahu apa itu. Kisah tentang Megan ini akan membangkitkan minat siapa pun yang tertarik dengan kekuatan mata batin, supranatural, dan paranormal yang berusia antara sepuluh hingga seratus tahun.

Погрешно Схващане

Owen Jones

Меган е младо момиче с особени психични способности, които никой не разбира…поне не и между живите. „Погрешно схващане“ е кратка история за нарастващото осъзнаване на едно младо момиче, че е способно да прави неща, които никой от семейството й не може, въпреки че някои от съучениците й казват, че имат подобни необичайни психически способности. Момичето се казва Меган и е на дванадесет години в тази първа книга. Меган има два привидно непреодолими проблема. Първият е, че майка й се страхува от скритите способности на дъщеря си и не само не й помага, но и непрекъснато я обезсърчава, а втората е, че не може да намери учител, който да й помогне да развие своите свръхестествени, психически сили. Тя се опитва да ги обсъди с майка си, но тя не й обръща внимание и Меган дори не се опитва да каже на баща си, защото знае, че майка й не би одобрила и в крайна сметка тя иска да зарадва майка си. Меган чувства, че между двете съществува негласна връзка. Може би това е връзката, която съществува между всички майки и техните дъщери, но може би е нещо много по-дълбоко. Кой може да каже, след като Меган дори не познава самата себе си? Всичко, което знае, е, че майка й като че ли не играе ролята, която се очаква от нея, на любяща майка на една бъдеща тийнейджърка, която има притеснения, които иска, не, трябва да обсъди с някой, на когото вярва. Меган е готова да даде време на майка си да преодолее страха си от паранормалното. Тя може да изчака и дори да се примири с ужасните наказания, които тайно й налага, без знанието на баща й. Поне засега. „Погрешно схващане“ е първият от двадесет и три разказа в тази поредица за непрекъснатото просветление на Меган по пътя, в който среща хора, които й помагат да разбере как най-добре да се справи със своето свръхестествено, духовно и психическо развитие. Защото тя трябва да бъде научена не само какво е възможно да прави и как да го прави, но и с каква цел да използва своите специални способности. Меган е добро момиче, така че очевидно тя ще се стреми да използва силите си за добро, но не винаги е лесно да направиш правилното нещо, дори и да знаеш кое е то. Тези истории за Меган ще се харесат на всеки, който проявява интерес към психичните сили, свръхестественото и паранормалното и е на възраст между десет и сто години.

The Bata Dancer

Rotimi Ogunjobi

A theatre scriptwriter loses his job, his marriage and his only child. He travels to a rural town in search of a quiet place to reorganize his confused life. Here he again meets with a legendary Bata dancer and the reunion rekindles his ambition to write a new play. But his success will depend on how much he is able to understand the mysterious language of the Bata drums and dance His bitter past has left him with the fear of another relationship and when the charming and compassionate daughter of his aged mentor comes into his life, he finds himself in a desperate battle against his resolve. But his new companion is a healing angel who mends his heartbreak and disabilities and teaches him the way of a master Bata dancer. Yomi Bello is a scriptwriter for the Heritage Theater. He has temporarily lost his job and his estranged wife has gone away with his only child. Yomi travels to a small rural town to take up a temporary teaching appointment in a private school, and to find a quiet place to rearrange his life. Yomi again meets with Baba Lamidi, a legendary Bata dancer. The reunion rekindles Yomi’s intention to write a new play, but his success will depend on how much he is able to learn of the mysterious language of the Bata drums and dance There are great challenges along his way forward nevertheless. The native craftsmen and artists are hostile and contemptuous. Baba Lamidi is also old, frail, and very often ill, which makes him an unreliable teacher. Nevertheless, Yomi Bello is determined that his new play, The Bata Dancer will be the greatest dance drama to be played at the Heritage Theater when it eventually reopens. Bitter experiences have left Yomi with the fear of another relationship, and when Ajoke, the delightful and very helpful daughter of Baba Lamidi comes into his life, he finds himself in a desperate battle against his resolve. Ajoke becomes to him a healing angel for his innermost miseries and for a severe limp. She also teaches Yomi enough about the Bata culture to make him perform like a master.

Gli Esclusi

Owen Jones

Tutto d'un tratto, Heng Lee comincia a sentirsi molto strano, così decide di far visita allo Sciamano locale, niente meno che sua zia. Dopo alcuni test conclude che Heng non ha più sangue nel corpo. Come lo dirà alla sua famiglia? E cosa decideranno di fare? Heng Lee è un capraio delle remote montagne a nord-est di Chiang Rai, nel nord della Thailandia, vicino al confine con il Laos. Si tratta di una comunità molto affiatata, dove tutti si conoscono. Heng all’improvviso si ammala, ma non così tanto da non poter portare le capre a pascolare, finché un giorno è costretto ad andare dallo Sciamano del villaggio, nonché sua zia, per via di alcuni svenimenti. Non ci sono dottori qualificati nelle vicinanze e la Sciamana è riuscito a curare tutti per secoli. La zia esamina qualche campione e giunge alla conclusione che i reni di Heng hanno smesso di funzionare e, per questo, gli è rimasto poco tempo da vivere. La lotta per salvare la vita di Heng comincia, ma altre forze entrano in gioco. Cosa succederà a Heng, alla sua famiglia e al resto della comunità se decidesse di seguire il consiglio della Sciamana?

Nate

Virginie T.

Un romance paranormal entre un metamorfo y una fatel (personas con poderes sobrenaturales) en un escenario de lucha por el poder. Ashley se une a la manada Ángeles Guardianes con su hermana Sam como quería, pero todos son conscientes de que a esta última le costará integrarse. El pasado de Sam está más presente que nunca y el peligro acecha en el propio seno de la manada. ¿Logrará la joven fatel vivir en paz con los metamorfos, hasta el punto de aceptar vincularse a uno de ellos, o deberá Nate renunciar a su alma gemela por el bien de todos?

Souffles

Micol Fusca

Ce livre rassemble sept histoires, dont je suis l'autrice, publiées dans des anthologies de genre fantastique éditées par quelques maisons d'éditions. A mon avis ces histoires sont liées par un fil rouge: l'amour comme sentiment absolu. J'ai voulu penser à chaque conte comme à une plume. Sept plumes, sept contes liés par un seul fil rouge: l'amour avec ses facettes multiples. Fraternel, trahi, terrestre, divin… L'amour est la force qui met en mouvement l'univers, la forme qu'il prend n'a aucune importance. Sept plumes emportées par le vent, destinées à se poser sur la paume de votre main pour rejoindre ainsi l'essence de vos rêves. Vous rencontrerez magiciens, sorcières, chevaliers et guerriers. Créatures terrestres qui rassemblent en soi le divin. Vous rencontrerez le courage et la volonté de croire dans les sentiments et de rester fidèle au sentir de son âme. Le conte ”Crucifiée”, déjà publié dans l'anthologie ”Histoires d'une Réalité Imaginaire Vol. V”, publiée par Giovane Holden Edizioni, s'est classé en 2ème position au Concours Streghe Vampiri & Co 2018.

Медное королевство

Шеннон А. Чакраборти

Жизнь Нари навсегда изменилась в тот момент, когда она случайно призвала Дара – таинственного джинна. Увезенная из дома в Каире, она оказывается при ослепительном королевском дворе Дэвабада – и быстро понимает, что без ее уличных инстинктов там не выжить. Теперь, после битвы, Дэвабад погрузился во мрак, и Нари вынуждена искать новый путь. Принц-джинн Али изгнан за то, что бросил вызов своему отцу. Он близок к раскрытию страшной семейной тайны и скрывается от ассасинов среди медных песков. И когда приближается новый век, назревает угроза, невиданная в пустыне. Эта сила принесет огненный шторм прямо к воротам города.

Проклятая

Фрэнк Миллер

Нимуэ растет изгоем. Связь с темной магией пугает всех, кто видит девочку. Проходит время – и в мирную деревню вторгаются Красные Паладины, безжалостно предав ее огню и мечу. Мать завещает Нимуэ найти волшебника Мерлина. Мечтая о мести, девушка знакомится с наемником Артуром. Участвует в восстании против Красных Паладинов и короля Утера. Теперь Нимуэ должна объединить свой народ и узнать правду о собственной судьбе. «Проклятая» – уникальная интерпретация легенды о короле Артуре от всемирно известного иллюстратора, автора графических романов и комиксов Фрэнка Миллера и талантливого голливудского сценариста Тома Уилера.

Рассекреченное королевство. Власть

Ровенна Миллер

Гражданская война в Галатии, которую так старались предотвратить швея-чародейка Софи и её возлюбленный принц Теодор, всё же разразилась. В то время как Теодор объединяется с братом Софи и реформаторами, надеясь одолеть превосходящую их по силам армию роялистов, Софи использует единственное оружие, которое у неё есть: магию. Но кровавая борьба двух противоборствующих сторон оказывается страшнее и опаснее, чем она могла представить. Заключительная часть трилогии «Рассекреченное королевство» ставит красивую точку в истории Софи Балстрад, которой понадобится куда более мощная магия, нежели простые чары удачи, чтобы помочь союзникам победить.