Книга Безнадії. 1991—2004. Від миру до війни. Тимур Литовченко

Читать онлайн.
Название Книга Безнадії. 1991—2004. Від миру до війни
Автор произведения Тимур Литовченко
Жанр Историческая литература
Серия 101 рік України
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2021
isbn 978-966-03-9535-0



Скачать книгу

коньячний напій, що вироблявся в Молдові. Вирізнявся дешевизною при огидному смаку.

      14

      Натяк на авторську передмову до роману-документу «Бабин Яр»: «Ось я це роблю, тому що, знаю, зобов’язаний це зробити, тому що, як говорено в “Тілі Уленшпігелі”, попіл Клааса стукає в моє серце».

      15

      Трохи перекручена строфа з популярної радянської пісні до кінофільму «Я крокую по Москві» (режисер – Георгій Данелія). Музику написав Андрій Петров, слова – сценарист стрічки Геннадій Шпаліков.

      16

      Герої діалогу не врахували, що морями й океанами не плавають, а саме «ходять» (!) моряки. Оскільки по тексту пісні згадується «біле вітрило», розгорнуте над човном, то фраза про можливість «проходження» Тихого океану, навпаки, виглядає дуже органічно.

      17

      З 1996 року – місто Корольов Московської області.

      18

      До Державної Третьяковської галереї – знаменитого московського художнього музею.

      19

      Мається на увазі епізод з першої частини австралійської комедійної трилогії «“Crocodile” Dundee», в якому головний герой – Мік Данді – збиває з ніг грабіжника влучним кидком консервної бляшанки в потилицю.

      20

      Любера, любери – молодіжний рух, що виник у місті Люберці Московської області наприкінці 1970-х років і проіснував до 1990-х у багатьох містах СРСР. Займалися культуризмом у підвалах, а також рукопашним боєм та іншими силовими видами спорту.

      21

      Абревіатура від російської назви «Киевский педагогический институт иностранных языков», тепер – Київський національний лінгвістичний університет.

      22

      Гантімурови – княжий рід «тунгуського» (даурського) походження. Родовід йде від маньчжурського підданого Гантімура.

      23

      Відповідне Розпорядження Київської міськради народних депутатів та КМДА датовано 2 лютого 1993 р.

      24

      Натяк на популярну колись пісню в жанрі міського фольклору, де є наступні слова: «Бежит по полю санитарка, звать – Тамарка, в больших кирзовых сапогах на босу ногу…»

      25

      Обласний відділ народної освіти.

      26

      Скорочення від «місцевий комітет» – побутова назва місцевого комітету профспілки за радянських часів.

      27

      Зараз – санаторій ім. Гоголя.

      28

      Український інженер-кібернетик, кандидат технічних наук, творець і лідер «Білого братства». Свого часу співпрацював з секретним відділом КДБ, який займався вивченням маніпуляцій масовою свідомістю.

      29

      Велике біле братство ЮСМАЛОС – релігійний рух есхатологічного напряму, деструктивна тоталітарна секта, заснована в Києві у 1990–1991 роках Юрієм Кривоноговим й уродженкою Донецька, випускницею журфаку Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка Мариною Цвігун, більш відомою як «Матір Миру Марія Деві Христос».

      30

      Від Івана 5:39.

      31

      Від Матвія 5:17.