Название | Perills d'amor |
---|---|
Автор произведения | Joan Roís de Corella |
Жанр | Языкознание |
Серия | Tast de clàssics |
Издательство | Языкознание |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788472269705 |
És justament en el terreny sentimental on tenim una de les poques certeses documentades de la seua biografia: la relació amb una dama de la baixa noblesa de Cocentaina, Isabel Martínez de Vera, començada possiblement quan ell era estudiant de teologia i mantinguda després fins al final de la seua vida. Tingueren tres fills, Magdalena, Joan i Estefania; però, per motius que s’ignoren, mai no es van casar. És clar que aquests motius tindrien a veure amb la necessitat de salvar les aparences segons les convencions socials; per això Corella va nomenar hereua universal dels seus béns la seua germana Delfina, la qual en va fer donació a Isabel i als fills d’aquesta i del seu germà pocs dies després de la mort del poeta, que es va esdevenir a València el 6 d’octubre del 1497, als seixanta-dos anys d’edat.
La veracitat de les altres relacions amoroses que se li han atribuït, principalment una de juvenil i calamitosa, la de Caldesa, i una altra de frustrada pels escrúpols morals de l’estimada en edat més madura, la de Lionor de Flors, viuda de Vallterra, depén en tot cas del crèdit que donem als propis testimoniatges de l’autor en les seues poesies, que alguns crítics consideren meres ficcions literàries. Entre les suposadament dedicades a Lionor de Flors, que són la majoria de les incloses ací, hi ha alguns dels poemes amorosos més bells que s’han escrit mai en la nostra llengua, i en aquestes com en totes les altres poesies de Corella, els versos decasíl·labs, a diferència del to eixut i conceptuós dels d’Ausiàs March, adquireixen una musicalitat més acostada a la del dolce stil nuovo dels renaixentistes italians.
La influència de Petrarca, del Dant, i destacadament la de Boccaccio, es combina en Corella amb el llegat de l’escolàstica, amb una marcada preferència per la tradició franciscana; en les seues proses abunden temes i arguments procedents de la Bíblia (incloent-hi els evangelis apòcrifs) i hi trobem ressons de sant Anselm, de sant Agustí, de Duns Escot, que de tant en tant surten al pas fins i tot en les d’assumpte profà. Amb el pas dels anys, la seua inclinació creixent pels episodis bíblics i les vides de sants va anar guanyant terreny a les recreacions de motius mitològics, apresos principalment en Virgili, en Ovidi, en Sèneca, de la seua època juvenil, i això explica que els exponents més perfectes de la prosa de Corella siguen algunes de les obres de tema religiós escrites en la seua maduresa: La vida de la gloriosa santa Anna, la Història de Josep, i sobretot la Història de santa Magdalena.
Amb tot, l’obra més original de Corella, la més innovadora en el seu temps i la més unànimement elogiada des que Menéndez Pelayo la va situar en els orígens de la novel·la sentimental qualificant-la de «microscòpica novel·leta amatòria, en prosa i vers», és la Tragèdia de Caldesa, breu narració sentimental on l’autor descriu, en primera persona, el descobriment casual de la infidelitat de la dona estimada per ell i el desconcert que aquesta decepció li provoca, amb una prosa artísticament retoricada i d’estil elevat que s’alterna harmònicament amb un diàleg en versos lapidaris d’un intens dramatisme: «una petita obra mestra en el camp de la nostra narrativa humanística sentimental», com la qualifica Jordi Carbonell. La precisa localització espaciotemporal (a la ciutat de València, en el temps de l’autor) i la caracterització realista dels personatges han dut a interpretar-la generalment com una confessió autobiogràfica, cosa que la crítica finalment ha posat en qüestió.
Al costat de la Tragèdia, les altres dues obres que inclou aquest volum, la Història de Leandre i Hero i la Història de Jàson i Medea, constitueixen, amb el Plany dolorós de la reina Hècuba, els millors assoliments de Corella en el terreny narratiu. Tenen en comú, entre elles i amb totes les altres de tema mitològic, que la trama que conten se suposa arxiconeguda pels lectors a qui van destinades; el que importa aquí no és, doncs, la intriga que l’autor ha compost manllevant-ne els detalls d’Ovidi o de Sèneca, sinó els procediments personals i la nova manera d’organitzar en el seu discurs una matèria tan reelaborada anteriorment (com encara ho serà després) per tants altres autors. Leandre i Hero, com Calisto i Melibea en La Celestina i com Romeu i Julieta en la conegudíssima obra de Shakespeare, escenifiquen el destí tràgic de la parella d’enamorats que, desobeint l’imperatiu de les convencions familiars i socials amb la complicitat, en aquest cas, de la vella serventa de la donzella, es lliuren d’amagat als impulsos de la passió amorosa desafiant perills que acaben conduint-los al suïcidi. Per la seua banda, Medea és un dels personatges de la mitologia grecollatina d’origen més antic i misteriós i que ha donat lloc a més versions memorables; apareix esmentada en la Ilíada i en l’Odissea, en la Teogonia d’Hesíode, i com a figura central en una de les millors tragèdies d’Eurípides, i al segle iii a. C. és presentada ja en El viatge dels Argonautes d’Apol·loni de Rodes amb totes les característiques que l’acompanyaran en la continuació del seu recorregut per les Metamorfosis i les Heroides d’Ovidi i per la tragèdia de Sèneca que també du per títol el seu nom, fins a arribar a les mans de Corella, que es recrea especialment, seguint aquest darrer, en l’anàlisi psicològica de la poderosa fetillera capaç de trair els seus per l’amor de Jàson, l’heroi estranger acollit per son pare en l’etapa final del seu viatge a la recerca del velló d’or, i després, víctima ella mateixa de l’engany de l’heroi i enfollida per la gelosia, li fa patir la venjança més cruel que es pot imaginar, assassinant la seua rival i degollant els seus propis fills en presència del pare d’aquests.
El propòsit de Corella en aquestes magnífiques peces d’orfebreria verbal és, pel que fa a l’instrument lingüístic, la dignificació del romanç, fent-lo apte per a la solemnitat i la gravetat pròpies del llatí, i en el fons l’exposició dels perills de la passió amorosa i l’exaltació de les virtuts considerades típicament femenines enfront de la bel·licositat del món cavalleresc. Si en el Triomf de les dones, possiblement l’obra corelliana que ens proporciona una idea més aproximada de com pogueren ser els seus sermons perduts, desplega tot l’arsenal de raonaments antibel·licistes en defensa de la superioritat moral femenina, el complex personatge de Medea exemplifica un d’aquells raonaments: «que la malícia de les dones no virtuoses supera la dels homes, i això demostra que la seua condició natural és més perfecta», perquè «és naturalment millor aquell qui, quan obra mal, pot obrar més mal».
Els darrers anys de la seua vida, Corella, tot i no professar-ne l’orde, resideix al monestir dels franciscans, on disposa d’una espaiosa cambra. En aquest temps es dedica en exclusiva a la traducció i la difusió impresa del Salteri, publicat a Venècia el