Клуб Боягузів. Андрей Кокотюха

Читать онлайн.
Название Клуб Боягузів
Автор произведения Андрей Кокотюха
Жанр Детские детективы
Серия TeenBookTo
Издательство Детские детективы
Год выпуска 2019
isbn



Скачать книгу

дитина: в темному кутку на дівчину напав, погрожував, гроші мало не силою видряпав. Он гляньте, вона налякана вся, тремтить, не дивиться на нього. Бо боїться. Боїшся, Полю?

      – Боюся, – тихо цвірінькнула дівчинка, яку звали Полею, і сильніше притиснулася до кирпатого, по всьому видно – її батька.

      – Нехай кишені виверне! – втрутився якийсь захисник пограбованих.

      – Виверне, тільки не тут. Ну, хлопче, пішли, чи силою тебе по землі волочити?

      Нарешті до Дениса повернулася здатність говорити.

      – Чого причепилися! – крикнув він, рвучко вивільняючись від чіпкої правиці поліціянта. – Вперше бачу її! Нема в мене її грошей! У мене своїх навіть нема! Я взагалі не місцевий, з Києва!

      – Вже встиг спільнику передати! Знаємо ми таких! – зробив висновок той самий бувалий у бувальцях.

      – Гастролер[1], ясна справа! – долучився до нього ще один, поважний пузатий дядько з піжонською палицею.

      – Цікаво, чого це він із Києва, а без дорослих? Батьки твої де, хлопче?

      Денис не міг сказати про себе, що він бував у подібних бувальцях. Але серед його київських знайомих по району траплялися і відверто злодійкуваті типчики, від дружби з якими мама мало не щодня застерігала сина. Та й у бабусиному селі не всі місцеві були зразком достойної поведінки. Тому щось підказувало Черненкові: огризатися зараз не треба, лише собі нашкодиш. До того ж ситуація, попри всю свою дурнуватість та неймовірність, справді виглядала дещо підозрілою. Один, без дорослих, у чужому місці, та ще й звинувачений у нападі на дівчинку Полю в картатих шортах…

      – Пропустіть! Пропустіть! – почувся зовсім близько знайомий голос, і крізь гурт цікавих пробився ліктями Максим Білан. Оксана і Мавка не відставали від нього. Ще не розуміючи до кінця, що сталося, Максим уже запитав голосом, повним відчаю: – Куди ти вліз? На хвилину тебе лишити не можна!

      – Гляньте, їх тут ціла банда! – реготнув пузатий добродій.

      – Сам ти банда! – не витримав Денис.

      – Ти диви, який нахабний та зухвалий! – обурився пузань. – Пане поліціянт, заберіть його і всю оцю компанію заразом. Бо життя від них не стало!

      – Стоп, стоп! – замахав руками Максим. – Почекайте! Давайте розберемося, що тут відбувається! Це – ніякий не злодій, а друг мій, Денис Черненко! Ми в гості сюди приїхали, вперше у вашому місті, лише кілька годин! І отак ви нас зустрічаєте? Та- ка у вас тут гостинність?

      – Дуже ти старопупий! – гримнув поліціянт. – Друг твій, кажеш? А чому твій друг не може бути злодієм? У нього що це, на лобі написано?

      – Що і в кого він украв? – запитав Максим.

      – Ось, гроші в дівчинки, – кивнув поліціянт на потерпілу.

      – Коли?

      – Півгодини тому.

      – Вже помилка. В цей час Денис був поруч із нами, – враз він запнувся, розгублено глянув на дівчат. – Він же стояв поруч, правда?

      – Ми не бачили, – майже хором відповіли Мавка і Оксана. – Точніше, не звертали уваги. Ми ж захопилися розмовою…

      – Все одно! – вперто



<p>1</p>

Гастролер – тут вживається не в значенні «артист». Гастролером називають злодія, котрий приїздить в інше місто, де його ніхто не знає, з метою скоїти злочин і швиденько втекти. Це називається «виїхати на гастролі».