Державець. Нікколо Мак’явеллі

Читать онлайн.
Название Державець
Автор произведения Нікколо Мак’явеллі
Жанр Европейская старинная литература
Серия Істини
Издательство Европейская старинная литература
Год выпуска 1513
isbn



Скачать книгу

поставивши поруч із ним дерев’яну колоду та поклавши закривавленого меча. Це жахливе видовище вразило жителів і водночас викликало схвалення.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Франческо Сфорца (1401—1466) – граф, котрий воював на боці Амброзіанської республіки, заснованої в Мілані, 1450 року проголосив себе герцогом Міланським.

      2

      In exemplis (лат.) – наприклад.

      3

      Лодовіко Сфорца (1452—1508) – герцог Міланський із династії Сфорца, талановитий діяч епохи Відродження.

      4

      Етолійський союз – політичне об’єднання у V ст. до Р. Х. племен аподотів, офіонів та евритян. 266 року до Р. Х. до цієї спілки долучилися локри, дельфійці, дорійці та частина Акарнані. А 245-го до Р. Х. до нього на якийсь час приєдналися і беотійці.

      5

      Антіох III Великий (241 до Р. Х. – 187 до Р. Х.) – сирійський цар із 223 до Р. Х. Вторгся в північно-західну Грецію, але римляни розбили його при Фермопілах (191 до Р. Х.) і Маґнезії (190 до Р. Х.).

      6

      Філіпп II Македонський (близько 382 до Р. Х. – 336 до Р. Х.) – цар Македонії з 359 року до Р. Х. Батько Александра Македонського.

      7

      Карл VIII перебував в Італії із серпня 1494-го по липень 1495 року, а Людовік XII – з 1499-го по 1512 рік.

      8

      Александр VI Борджіа – папа Римський у 1492—1503 роках.

      9

      Tamen (лат.) – однак.

      10

      Personaliter (лат.) – особисто.

      11

      Solum (лат.) – лише.

      12

      Джироламо Савонарола (1452—1498) – флорентійський поет, чернець-домініканець, антимодерніст; 1494 року проголосив Христа королем Флоренції та за підтримки Франції заснував Флорентійську теократичну республіку.

      13

      Etiam (лат.) – навіть.

      14

      Quod nihil illi deerat ad regnandum praeter regnum (лат.). – Для царювання йому бракувало лише царства.

      15

      Чезаре Борджіа (1475—1507) – талійський політичний діяч, герцог Валанський і Романьольський, принц Андрії та Венафро, граф Дійосський, правитель Пйомбіно, Камеріно й Урбіно, гонфалоньєр і генерал-капітан Святої церкви. Син Родріґо Борджіа, майбутнього папи Александра VI. Мак’явеллі взяв його за зразок для свого «Державця», бо був розумним, вродливим, атлетичним, іноді просто чарівним і завжди цілком безпринципним, не гребуючи жодними засобами.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAIBAQIBAQICAgICAgICAwUDAwMDAwYEBAMFBwYHBwcGBwcICQsJCAgKCAcHCg0KCgsMDAwMBwkODw0MDgsMDAz/2wBDAQICAgMDAwYDAwYMCAcIDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAw