Емоційний успіх. Девід Дестено

Читать онлайн.
Название Емоційний успіх
Автор произведения Девід Дестено
Жанр Зарубежная психология
Серия #PROMe
Издательство Зарубежная психология
Год выпуска 0
isbn 978-617-09-5834-1



Скачать книгу

більше, ніж 17 доларів, негайно замість 100 доларів за рік, вона вмить погодилася б. Це неабияке фінансове нетерпіння, адже перетворення 17 доларів на 100 лише за рік означає рентабельність інвестицій, що дорівнює понад 400 %. Таке рішення не має особливого сенсу, хіба що ті 17 доларів потрібні вам, щоб якось вижити протягом кількох наступних днів. В іншому разі воно видається занадто необачним, бо за рік ви мали би змогу купити набагато більше речей чи продуктів.

      Ви, як і багато економістів, можете запитати, чому ця короткозорість притаманна мозку, який начебто був сконструйований еволюцією як адаптивний інструмент. Звідки взялася ця хиба? Відповідь доволі складна, адже насправді дисконтування може мати сенс тільки за певних умов. Пам’ятаєте давню приказку: краще синиця в жмені, ніж журавель у небі? Ніхто не заперечуватиме, об’єктивно кажучи, що журавель наповнить ваш шлунок краще, ніж синиця. Та коли йдеться про гарантованість того, що журавель потрапить до шлунка, а також про вибір між маленькою пташкою й варіантом залишитися без жодної змоги втамувати голод, рішення на користь синиці стає більш зрозумілим. Те саме і з дилемами міжчасового вибору. Ніхто не заперечує, що 100 доларів за рік коштують більше, ніж 17 цієї миті, але корисність суми в 100 доларів дуже залежить від упевненості, що ці гроші справді стануть для вас доступними. А що, коли банк піде на дно? А що, як ви самі опинитесь у могилі? Жертвувати чимось варто лише тоді, коли ця жертва гарантовано принесе зиск у майбутньому.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Детальніше див. Пол Робертс «Імпульсне суспільство», а також дослідження центру П’ю: http://www.pewinternet.org/2012/02/29/main-findings-teens-technology-and-human-potential-in-2020/

      2

      Роботи Кетлін Вос.

      3

      http://www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/

      4

      У своїх популярних Анжела працях Дакворт часто зазначає, що витримка вимагає практики, інтересу, значення і надії. Проте її науково обґрунтована робота з виховання витримки набагато більше зосереджується на згаданих когнітивних методах, які стануть підґрунтям для готовності до практики та наполегливої праці.

      5

      Оригінальні праці Дакворт про витримку в «Журналі психології особистості та соціальної психології» (JPSP).

      6

      http://personalpages.manchester.ac.uk/staff/alex.wood/cons.pdf

      Варто також додати нові статті в JPSP про сумлінність і витримку.

      7

      Книжка про «Зефірний тест».

      8

      Адам Сміт.

      9

    &