Шлях до серця виборця. Еліна Слободянюк

Читать онлайн.
Название Шлях до серця виборця
Автор произведения Еліна Слободянюк
Жанр Политика, политология
Серия
Издательство Политика, политология
Год выпуска 2019
isbn



Скачать книгу

yeux («Подивись мені у вічі, я сказала у вічі!», Wonderbra).

      ● Impossible is nothing («Неможливе – можливе», Adidas).

      ● Because you’re worth it («Ви цього варті», L’Oreale).

      ● Good to the last drop («Хорош до последней капли», Maxwell House).

      ● Melts in Your Mouth, Not in Your Hands («Тане в роті, а не в руках», M&M`s).

      ● It Gives You Wiiings («Red Bull надає крила»)

      ● І на довершення – три слогани, які не просто запам’яталися, але й долучилися до світових ментальних змін:

      ● Think different («Думай інакше», Apple).

      ● Just do it («Просто дій!», Nike).

      ● Connecting people («Єднає людей», Nokia).

      «Правила» створення слоганів – єдині для всіх типів завдань: чи то йдеться про маркетингове просування, чи про соціальну діяльність, чи про політику.

      Я взяла слово в лапки тому, що створення гідного слогана – це творчість. Тож чітких правил на кшталт інструкції з його конструювання не існує. Але є ряд застережень до формулювання слогана.

      Отже: що треба пам’ятати, створюючи слоган?

      По-перше, важлива довжина слогана: від двох до п’яти слів

      Це зумовлено фізіологічними властивостями сприйняття людини: довшу фразу середньостатистична людина просто нездатна запам’ятати без заучування.

      Наприклад, Жак Сегела двічі приводив до влади Франсуа Міттерана та має на рахунку 8 успішних кампаній та 7 обраних президентів. Для Міттерана він обрав точний слоган «Спокійна сила». До речі, потім він жалівся, що цей слоган без дозволу використали поляки для Лєха Валєнси. Мабуть, найдовший успішний слоган – фраза, яку сказав Буш-старший: Read my lips, no new taxes («Читайте по губах: нових податків не буде»).

      По-друге, слоган повинен відображати сутність того, що пропонує політична сила або лідер

      ● «Мир хатам – війна палацам!» (одне з гасел французької буржуазної революції XVIII століття, яке згодом використовували наступні покоління революціонерів в інших країнах).

      ● «Фабрики – робочим. Земля – селянам» (одне з гасел Жовтневої революції в Росії).

      ● Wir schaffen das – «Ми впораємося з цим!» (слоган Меркель про те, що робити з біженцями, почали вживати мільйонів німецьких громадян).

      По-третє, слоган має бути емоційно насиченим

      Чи не найочевиднішим прикладом емоційного заклику є слогани президентської кампанії у Росії у 1996 році. «Выбирай сердцем!» та «Голосуй или проиграешь!» були серед тих інструментів, які привели Бориса Єльцина від 6% підтримки до перемоги.

      Рекордсмен емоційності – Володимир Жириновський. Високий градус його висловів – одна з причин його політичного довголіття. Слоган його президентської кампанії 1991 року «Я подниму Россию с колен!» існує й досі. В Росії – як символ, в Україні – як мем.

      У книзі «Виборчий штаб: кампанії п’яти світових лідерів» Стенлі Грінберг зокрема писав про вибори Нельсона Мандели: «Гасло „Час настав“ було дуже популярним серед активістів АНК (Африканського національного конгресу). Його скандували, воно однаково звучало мовою зулу і коса, воно оживляло мітинги».

      Політконсультант Білла Клінтона, Тоні Блера, Нельсона Мандели – Грінберг добре знає з власного досвіду силу та безсилля слоганів: «Коли