Болест На Алцхаймер – I. Dr. Juan Moisés De La Serna

Читать онлайн.
Название Болест На Алцхаймер – I
Автор произведения Dr. Juan Moisés De La Serna
Жанр Здоровье
Серия
Издательство Здоровье
Год выпуска 0
isbn 9788873046448



Скачать книгу

er, koito otghovariat na tri osnovni vprosa, kakto ot ghliednata tochka na samiia patsiient, taka i ot tazi na siemieistvoto mu, zapochvaiki ot nai-vazhniia: Kakvo ie tova? Kakvi sa prichinitie? Do kakvi poslieditsi vodi?

      Tsielieva ghrupa:

      - Zdravni rabotnitsi zhielaieshchi da zadlbochat znaniiata si otnosno tazi diaghnoza i trietiranieto na boliestta na Altskhaimier.

      - Priepodavatieli koito iskat da priedlozhat iedna osvriemieniena informatsiia otnosno boliestta na Altskhaimier na studientitie si.

      - Vsieki koito ie poluchil diaghnoza Altskhaimier i blizkitie mu, za da znaiat kak da rieaghirat spriamo tova zaboliavanie.

      Tiema:

      Po-natatk sie opriedielia vsiaka osnovna tiema na tova proizviedieniie:

      - Diefinitsiia na Altskhaimier: niezavisimo ot vsichko koieto ie kazano otnosno Altskhaimier, boliestta ostava za mnogho ot nas iedno gholiamo nieizviestno.

      - Prichini za Altskhaimier: otkrii proizkhodt na Altskhaimier, opoznavaiki boliestta po-dobrie, za da ia izbieghniesh.

      - Poslieditsitie pri Altskhaimier: kakto v zhivota na choviekt poluchil diaghnoza boliest na Altskhaimier, taka i za siemieistvoto mu.

      Índice

        ODGOTOVKA

        BLAGODARNOSTI

        GLAVA 1. OPRIeDIeLIeNIIe NA ALTsKhAIMIeR

        GLAVA 2. PRIChINI ZA ALTsKhAIMIeR

        GLAVA 3. POSLIeDITsI PRI ALTsKhAIMIeR

        ZAKLIuChIeNIIe

      Boliestta na Altskhaimier ie doshla, nakhltala ie v kshchata, nikoi nie ia kanil, no tia shchie ostanie.

      Malko po malko pamietta na zabolieliia shchie izbliedniava i tova, koieto triabva da sie stori ie da mu sie pomagha s obich.

      Mozkt ie uvriedien, nie mozhie da sie izbieghnie, toi shchie zabravi minaloto, no ti mozhiesh da mu pomoghniesh.

      Otnasiai sie s niegho niezhno i mu davai mnogho obich, nie gho poritsavai - tazi situatsiia nie sie ie porodila po nieghovo zhielaniie.

      Da zabravia razni nieshcha shchie priedizvikva u niegho pritiesnieniia, spiesti mu tova, koieto mozhiesh - taka shchie mu pomoghniesh.

      Liubovta koiato mu otdavash shchie sie khariesa mnogho na ochitie mu koito tie ghliedat - po tozi nachin shchie ti gho pokazva.

      – LIuBOV –

      Posvieshchava sie na roditielitie mi

      BLAGODARNOSTI

      Izpolzvam povoda da blaghodaria na vsichki khora, koito mi pomoghnakha s konsultatsiitie si pri szdavanieto na tazi knigha, spietsialno na d-r Kuazi Imam, mieditsinski diriektor na bolnitsata ,,Arlinghton Miemorxial diel Tieksas” (SAShch) i na piersonala na C. R. E. Altskhaimier (drzhavien otghovorien tsientr za ghrizha km khora ss zaboliavanie na Altskhaimier i drughi diemientsii) km institut za mighratsiia i sotsialni uslughi, i spietsialno na khorata, koito otghovorikha na osnovnitie vprosi otnosno Altskhaimier, d-r Ieliena Gonzalies, otghovornik na otdiela za informatsiia, dokumientatsiia, izsliedvanie i otsienka, na d-r Frantsisko Khaviier Gai, nievrologh i na d-r Bieatris Oniekha, sotsialien asistient i sotsiologh.

      GLAVA 1. OPRIeDIeLIeNIIe NA ALTsKhAIMIeR

      Dva sa nieizmienimitie zhitieiski fakta, a imienno, chie zhivott ni napriedva s vsieki dien i v dadien momient shchie svrshi. Dvie dati shchie stoiat na nadghrobnata ni plocha, tazi na razhdanie i tazi na nashata konchina.

      Miezhdu tiakh proticha zhivott ni s vsichkitie mu radosti i bolki, s vsichkitie mu vzmozhnosti i niepriiatnosti.

      Khorata po tsial sviat iskat da zhivieiat dlgho i po vzmozhnost, pridruzhieni ot liubimitie si khora.

      Dokato ghodinitie minavat obachie, silitie otslabvat, umieniiata i sposobnostitie nie sa kakto niakogha i lieka polieka choviek sie spravia vsie po-trudno s niakoi dieinosti. Ako ima obachie nieshcho, ot koieto choviek sie strakhuva poviechie ot smrtta, to tova sa boliestitie i nai-viechie, ako tie sa bolieznieni.

      Nikoi nie obicha bolkata. Vsshchnost, bolkata sluzhi kato sighnal, koito priedupriezhdava orghanizma, chie nieshcho nie ie naried. Koghato obachie bolkata ie prodlzhitielna, poradi niakakv zdravoslovien probliem, situatsiiata mozhie da stanie nietrpima.

      Strakht ot boliestta na Altskhaimier ie oshchie po-gholiam.

      Altskhaimier ie nievrodieghienierativno zaboliavanie i to poraziava priedimno mozka, koito postiepienno ghubi funktsiitie si.

      Tova sie sluchva poradi poiavata na opriedielieni klietki kato sienilnitie plaki i nievrofibrilarnitie vzli, koito sie natrupvat v mozka, priedizvikvaiki proghriesivna zaghuba na funktsiitie mu, ot koito nai-vidima ie zaghubata na pamiet.

      Naimienovaniieto na tova zaboliavanie sie dlzhi na otkrivatielia mu, psikhiatra Alois Altskhaimier, koito priez 1906 za prvi pt rieghistrira pismieno priznatsitie i simptomitie na boliestta. Triabva da sie razghranichavat poslieditsitie pri tova zaboliavanie ot proghriesivnata zaghuba na pamiet, poradi normalniia khod na vriemieto i poradi napriednalata vzrast, kato niezavisimo ot tova, triabva da sie izsliedva, za da sie izkliuchat drughi patologhii, koito moghat da obiasniat probliemitie s pamietta.

      <<Tova ie nievrodieghienierativno zaboliavanie ss

      striemitielno nachalo i proghriesivien khod, koieto sie opriedielia klinichno ot poiavata na diemientsiia i anatomopatologhichno - ot intranievralni nievrofibrilarni vzli i izvnklietchni amiloidni plaki.

      Drzhavien tsientr otghovariashch za Altskhaimier. >>

      Ss sighurnost, ako si imal vzmozhnostta da popitash khora na sriedna vzrast, koi ie nai-gholiemiiat im strakh vv vrzka ss zdravieto, tie sa ti otghovorili, chie stradaniiata ot rak sa nai-loshoto koieto mozhie da im sie sluchi.

      Makar chie, v momienta sa izvrshieni gholiemi napriedtsi po otnoshieniie na prievientsiiata i liechieniieto na rak, tova ostava iedna smrtonosna boliest, makar i vsie po-niska kato protsient. Osvien tova, vinaghi ostava riskt za nova poiava na raka i poslieditsitie ot niegho.

      S napriedvanie na vzrastta, niakdie okolo shiestdiesiet ghodini, ako zadadiem sshchiia vpros, iznienadvashcho rakt sie prievrshcha vv vtorata prichina za strakh ot zaboliavanie.

      Na prvo miasto sie poiaviava Altskhaimier kato nai-opasiavanata boliest.

      Za razlika ot rakovitie zaboliavaniia, Altskhaimier nie priedizvikva takava kratkosrochna fizichieskaa promiana, nito sksiava zhivota taka brzo kato raka.

      Vprieki vsichki tiezi dovodi, ako triabva da sravnim, vzrastnitie khora sie opasiavat poviechie ot Altskhaimier, zaradi intieliektualnitie promieni do koito vodi.

      S ostariavanieto zapochvamie da ghubim skpitie ni khora, prvo roditielitie, chichovtsitie i lielitie, bratiata i siestritie, priiatielitie i dori zhitieiskata ni polovinka.

      Vsichko mozhie da sie prieodolieie, no ot vsichko tova ni ostava nieshcho, spomient kakvi smie bili, tova, koieto smie priezhivieli s tiezi khora, nieshcho, koieto sie prievrshcha v nai-skpotsiennoto za iedin vzrastien choviek, poviechie ot vsichki imushchiestva, koito moghat da sie pritiezhavat.

      Tazi skpotsiennost obachie, ie zaplashiena ot vzmozhnostta da sie razbolieiem ot Altskhaimier.