Данило Галицький. Мария Згурская

Читать онлайн.
Название Данило Галицький
Автор произведения Мария Згурская
Жанр Биографии и Мемуары
Серия Знамениті українці
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2009
isbn 978-966-03-8338-8



Скачать книгу

й Данила. Анні нічого іншого не лишається, окрім як тікати до Угорщини. Чому ж вона не повернулася в володіння молодшого сина в Белз? Інший її союзник, польський король Лешко, вирішив, що в Белзі повинен сидіти його ставленик. Він надав допомогу володимирському князю Олександру в облозі Белзу. Так Василько втратив Белз і перебрався з відданими йому людьми в Кам’янець.

      У цей час Володислав Кормильчич повертається в Галич з благословенням короля Андрія правити від його імені. Чому раптом король відпускає давнього ворога своєї підопічної? Можливо, Володислав зробив йому пропозицію, від якої Андрій не зміг відмовитися: наприклад, переконав його, що підготує обстановку в Галичі до того, щоб на престол попросили самого Андрія чи його сина.

      Анна приїздить до угорського двору, де її зустрічають з пошаною, а Володислав у той же час прямує до Галича. Мстислав Пересопницький не став чекати повернення Володислава і втік. Чому? Чи ж не дав Андрій воїнів колишньому узурпатору? Можливо, та швидше за все обстановку в Галичі загострили брати Володислава та віддані йому бояри. Так, Володислав у 1213 році знову став правити в Галичі, проте літописці вказують, що він дійсно визнавав владу угорського короля, у всякому разі, формально. Проте княжіння боярина було небезпечною авантюрою, воно підривало основи феодальної ієрархії й створювало небезпечний прецедент. Можливо, далекоглядний Андрій розумів, що в будь-який зручний для себе момент він може «відновити справедливість», і цю акцію підтримають інші правителі.

      Не отримавши допомоги від Андрія, Анна з сином їде на уклін до Лешка. Проте в Польщі все повторюється: Лешко не бажає повертати Васильку Белз і захищати права Данила в Галичі. У західній пригодницькій літературі Анна зображена як слов’янська Клеопатра, яка завдяки своїй привабливості змогла змусити двох могутніх людей свого часу – Андрія і Лешка – захистити інтереси її синів. Літописи тих часів скупі на описи, та є й факти на користь цієї теорії. По-перше, сумнівне походження княгині Романової – важко припустити, що Роман, який знаходився на піку своєї політичної кар’єри, відмовився б від можливості династичного шлюбу заради дівчини, яка не була б вродливою. Якщо взяти 1197 рік за дату початку зв’язку Анни та Романа, то приблизною датою її народження міг бути 1178 (чи 1179 або 1180) рік, тобто у рік смерті Романа їй було близько двадцяти чотирьох років – пік розквіту привабливості. Вигнання ж Данила з Галича відбулося в 1212 році; Анні тоді було близько тридцяти років. У цьому віці, висловлюючись мовою бульварної преси, вона вже «виходила в тираж», і, можливо, саме тому ні Лешко, ні Андрій не збиралися чимось жертвувати заради її інтересів. Тому Анна разом з Данилом була змушена повернутися в скромний маєток Василька в Кам’янець.

      Галич недовго залишався в спокої – Лешку Польському не сподобалося, що Андрій зміг зробити галицькі землі сферою свого впливу. Він охоче відгукнувся на пропозицію пересопницького князя пограбувати