Край битого шляху. Роман Іваничук

Читать онлайн.
Название Край битого шляху
Автор произведения Роман Іваничук
Жанр Историческая литература
Серия Роман Іваничук. Зібрання творів (Фоліо)
Издательство Историческая литература
Год выпуска 1962
isbn 978-966-03-7941-1



Скачать книгу

– а зміст сьогоднішнього йому відомий – недопустимі в університеті. Праця Мохнацького ідейно сумнівна, це факт незаперечний, проте її автор, професор університету, бере в засіданні активну участь.

      Мохнацький відповів прямо:

      – До вашого відома, я на тому засіданні не промовив ні слова. А про свої праці дозволяю говорити, що кому хочеться. Я не жандарм, а вчений.

      Дивувався сам зі свого молодечо-бойового настрою.

      Повернувшись додому, гукнув збуджено:

      – Юлю, Юлечко, іди-но подивися, що наш філософ утяв! Хіба я не казав?

      Уголос читали статтю і відгуки про Кривду в газетах. Кожен по-своєму радів за Антона.

      – Напевне, він у Львові, – зробив висновок професор. – Так я думаю. І мені треба з ним поговорити.

      – Я піду до нього, татку.

      – Ну, це, здається, не випадає, – відповів професор задумливо.

      – Я піду до нього! – сказала Юля твердо, і тоді Мохнацький підвів очі.

      – Що це з тобою? Ти вся гориш!

      – Нічого, татку. Він у Львові. І я піду…

      Мохнацький зрозумів усе. Побачив те, чого ніколи не припускав.

      – Як, ти?!

      – Так…

      Антона приголомшив успіх. В хаосі думок, що нахлинули, він спіймав одну, яка, здавалось йому, поведе тією середньою дорогою боротьби – між примиренством і лівою крайністю. Бо куди подітися? Антін уже не міг бути з тими, які гризлися за своїх сеймівських послів у той час, коли по селах лютували каральні експедиції. Але йти в юрбу безробітних, які сновигали біля магістату та «Убезпечальні спулечної»[11] і час від часу піднімали вгору кулаки, – за що їх поліцаї рубали шаблями і топтали кіньми, – Антін вважав безцільним.

      Що робити? Українські гімназії в Галичині майже всі позакривані, шкіл по селах немає, а коли і є, то в більшості польські; діти сілезьких селян ще з колиски вчаться говорити по-німецьки, а преса співає осанну новому «Наполеонові», розкриваючи обійми німецькому фашизмові.

      А тут про Антона враз заговорили газети. Він раптом відчув у собі неймовірну силу пристрасті, гніву й силу своїх знань. Він спробує спинити те божевілля, що огорнуло верховод-політиканів, інтелігенцію. Йому здалося: якби їм відкрити очі, то вони ще встигли б повернутись із слизької стежки, що веде в провалля.

      Антін стояв у нерішучості: йти до Мохнацького чи ні? Там Юля, туди йому не можна. Але там розумний вдумливий професор, єдиний можливий порадник, – і треба йти.

      Надвечір вийшов з дому. Як колись перед екзаменаційним столикам, затремтів, коли з-за рогу показалася така знайома хвірточка, густо повита диким виноградом, готичний фасад професорського особняка. Тремтів від думки, що йому може відчинити двері не сам Мохнацький, а Юля або… Владек.

      У кімнаті застав самого професора. Такий, як завжди, – низький, кремезний, з лисою головою, насупленими бровами і чорною борідкою. Милий, дивакуватий і розумний.

      – До мене? – спитав професор похмуро і байдуже, немов Кривда прийшов до нього вперше.

      – До вас, професоре.



<p>11</p>

Установа соціального забезпечення.